Technisat haalt dealerschrik Supersat onderuit

Op 29 april heeft de federale octrooirechter in München bepaald dat de twee essentiële conclusies van het Supersat-octrooi worden geannuleerd. Daarmee is de basis weggevallen voor de 700 waarschuwingsbrieven die Supersat aan de Technisat-dealers had gestuurd. Maar het vonnis is nog niet juridisch bindend.

Technisat-dealers kregen in 2007 te maken met een bijzonder huiveringwekkend geval van waarschuwingsbrieven. Zij ontvingen aanvankelijk een vraag van een klant naar een schotelantenne voor TV- en radio-ontvangst waarvan de ontvanger (LNB) zich automatisch op de gewenste satelliet afstemt wanneer het programma verandert (DisEqC-methode). Er moesten zeer specifieke componenten worden samengesteld, waaronder de Technisat Digi-Corder S1-80GB. De dealers die instemden met de wensen van de vermeende klant, waarbij het product van de fabrikant in Daun werd genoemd, ontvingen echter geen bestelling, maar een waarschuwingsbrief van de advocaten Runte & Hänsgen – namens Supersat Electronic GmbH, Neu-Isenburg.

De achtergrond was een octrooigeschil tussen de Duitse fabrikanten Supersat en Technisat. Op grond van een vonnis van de arrondissementsrechtbank van Mannheim, waarin een indirecte octrooi-inbreuk door Technisat werd vastgesteld indien bepaalde producten van de fabrikant samen werden gebruikt, had Supersat juist deze configuratie bij de Technisat-dealers aangevraagd. Het octrooi van Supersat werd in 1994 aangevraagd en in 1995 verleend onder nummer DE4404978. Zelfs op dat ogenblik schijnt er enige twijfel te hebben bestaan over de vraag of het octrooi kon worden verleend, omdat de basistechnologie reeds eerder in tijdschriften en octrooiaanvragen was beschreven, zoals blijkt uit de octrooidocumenten in de databank Depatis van het Duitse Octrooi- en Merkenbureau. Supersat benadrukte echter de unieke combinatie met de besturingstechnologie, die geen extra bedrading vereist en onafhankelijk is van de eigenlijke satellietontvanger. Hieruit is later de enge omschrijving van de arrondissementsrechtbank van Mannheim afgeleid, onder welke omstandigheden een octrooi-inbreuk kan worden gezien.

Dealers mogen niet betalen

Maar Technisat wilde de distributeurs niet laten opdraaien voor wat was begonnen als een geschil tussen de fabrikanten. Zo werden enerzijds voorlichtingsavonden en juridisch overleg georganiseerd voor de dealers. Anderzijds werden ook gerechtelijke stappen ondernomen tegen Supersat. Na twee succesvolle kortgedingprocedures tegen bovengenoemde waarschuwingspraktijken en herhaalde bevestiging daarvan in verdere procedures, ziet Technisat zich nu in staat haar doel te bereiken. De octrooien waarop de fabrikant van Daun inbreuk zou hebben gemaakt, hebben het onderzoek van het beroep tot nietigverklaring niet doorstaan. Volgens Technisat heeft de federale octrooirechter op 29 april 2009 beslist dat de twee essentiële conclusies van Supersat uit octrooi DE4404978 moeten worden geannuleerd. Het vonnis is echter nog niet juridisch bindend.

Technisat wijst erop dat het met meer dan 240 ontwikkelaars in zijn onderzoek- en ontwikkelingscentrum in Dresden “producten met een groot aandeel eigen know-how” produceert. TechniSat respecteert octrooien van derden en betaalt de nodige licentierechten, maar zal er in de toekomst ook op toezien dat “dubieuze octrooien binnen het kader van de wettelijke mogelijkheden worden onderzocht”. Op deze manier zorgt TechniSat ervoor dat de prijzen van de producten niet door ongerechtvaardigde licentierechten worden verhoogd”, aldus het bedrijf.