Kimble Applications, fabrikant van PSA software, heeft met het “Chef Check Report” het belang van agile management, platte hiërarchieën en zinvol werk in bedrijven onderzocht, allemaal aspecten van “Het Nieuwe Werken”. Ze definiëren allemaal de vraag wat werknemers van hun managers verwachten in de context van de Digitale Transformatie en het tekort aan geschoolde werknemers.
Is agile management in Duitstalige bedrijfsstructuren echt zo vergevorderd als het nu lijkt te triggeren? Uit de “Chef Check Report”-enquête van Kimble Applications blijkt dat werknemers uit de DACH-regio een meer agile management eisen, zodat zij in dezelfde richting gaan als veel bedrijven in het VK en de VS al doen. “Het Nieuwe Werken” ligt daarom nu ook in de Duitstalige regio op ieders lippen en sommige werkgevers passen het concept van agile werken aan, maar volgens de ondervraagde werknemers in de DACH-regio is het potentieel nog lang niet uitgeput.
“Het Nieuwe Werken” wordt belangrijker in de DACH-regio
Agile management krijgt ook in de Duitstalige regio steeds meer de voorkeur. Werknemers nemen graag meer verantwoordelijkheid op zich en willen vaker advies en suggesties geven. Een duidelijke meerderheid, namelijk 75 procent van de ondervraagde werknemers, zou graag zien dat hun superieuren om steun en hun mening vragen, terwijl 70 procent van de werknemers meer verantwoordelijkheid zou willen.
Aan de andere kant geeft 56 procent de voorkeur aan een werkcultuur waarin wordt samengewerkt en wil 35 procent van de ondervraagde werknemers nog steeds dat hun superieuren de beslissingen nemen. Ter vergelijking: uit de Amerikaanse enquête blijkt dat 74 procent van de werknemers de voorkeur geeft aan een werkcultuur waarin wordt samengewerkt boven een cultuur waarin de manager de meeste beslissingen neemt.
Uit de combinaties van antwoorden blijkt dat Duitstalige werknemers graag betrokken worden bij bedrijfsbeslissingen en het vervelend vinden dat hun baas taken delegeert. Het nieuwe werken, zoals zelf delegeren en agile werken, wordt dus steeds belangrijker voor de werknemer. Het is echter interessant vast te stellen dat er nog steeds werknemers zijn die de voorkeur geven aan een hiërarchisch bedrijfsmodel. Hoewel een minderheid, is het pleidooi voor een samenwerkingscultuur immens sterker onder Amerikaanse collega’s. De trend van agile management, die al deels leeft in Amerikaanse bedrijven, slaat echter ook langzaam over naar de DACH-regio.
Het zelfvertrouwen van werknemers
57 procent van de ondervraagden in de DACH-regio is van mening dat hun baas of manager over de meeste informatie beschikt en de noodzakelijke persoon is om beslissingen te nemen, en slechts 25 procent acht hen niet gekwalificeerd. 40 procent van de werknemers gaf aan dat ze het net zo goed zouden doen zonder de mening van hun baas, en 20 procent zei zelfs dat ze betere beslissingen zouden nemen.
In de VS was er zelfs een veel grotere meerderheid (66 procent) die dacht dat ze het net zo goed, zo niet beter, zouden doen dan hun baas. Uit de statistieken blijkt dat Duitstalige werknemers vertrouwen hebben in hun capaciteiten, maar in de VS hebben ze nog meer vertrouwen. Wat het zelfvertrouwen betreft, is er dus nog ruimte voor verbetering bij de Duitstalige werknemers en zij zouden nog meer vertrouwen in zichzelf kunnen ontwikkelen.
Bevordering van medewerkerstevredenheid
In het algemeen zijn de Duitse werknemers ook op andere gebieden positief over hun managers: als het om de besluitvorming gaat, zou 37 procent van de werknemers hun leidinggevende of baas het op een na hoogste cijfer geven. 32 procent zou hen ook hetzelfde cijfer geven voor delegeren. Maar in de DACH-landen ontbreekt het managers aan het vermogen om werknemers te motiveren: Slechts 27 procent gaf zijn baas een 2, en voor coaching en bijscholing zou 27 procent zijn baas zelfs slechts een 3 geven. In plaats daarvan willen Duitstalige werknemers dat hun managers zich meer richten op motivatie en coaching, aangezien een grote meerderheid – 41 procent van de werknemers – gelooft dat de belangrijkste vaardigheid voor een baas of manager in 2020 motiveren zal zijn, gevolgd door het vermogen om constructieve feedback te geven (25 procent), coachen (16 procent) en besluitvorming (15 procent). En Amerikaanse werknemers geloven ook dat het vermogen om te motiveren de belangrijkste vaardigheid is voor een baas of manager in 2019 (36 %), gevolgd door het vermogen om te coachen (27 %).
Werknemers zouden de baan van de baas overnemen
Nauwelijks een kleine meerderheid van de DACH-respondenten (53 %) denkt dat ze het beter zouden doen dan hun baas en zelf manager zouden willen worden – ofwel zijn ze goed opgeleid door hun baas of denken ze gewoon dat ze beter opgeleid zijn. 61 procent zou echter onmiddellijk ingaan op het aanbod om het werk van hun baas of manager te doen. Uit het resultaat blijkt dat zelfs als Duitse werknemers er niet zeker van zijn dat ze het werk van hun baas aankunnen, ze het toch zouden accepteren, met als doel hun werk beter te doen.
Ter vergelijking: respondenten in de VS zouden hetzelfde doen: 54 procent denkt dat ze over het geheel genomen beter werk kunnen leveren dan hun baas of manager en 63 procent zou het werk van hun baas of manager accepteren. Deze evaluatie suggereert dat bazen of managers zelf meer in hun vaardigheden zouden moeten investeren.
Is de baas ook eerlijk?
Een grote meerderheid van de Duitstalige respondenten is van mening dat hun baas of manager geïnteresseerd is in hun carrière (65%) en is zeer optimistisch over de invloed van de baas op hun carrière en persoonlijke ontwikkeling (53%). De meeste relaties tussen managers en werknemers zijn gebaseerd op vertrouwen en respect: 89 procent van de Duitse werknemers respecteert hun manager, terwijl 84 procent denkt dat hun manager hen respecteert. En 62 procent van de werknemers vindt het niet moeilijk om open en eerlijk te zijn tegen hun baas. 76 procent is van mening dat hun baas ook eerlijk tegen hen is.
In vergelijking met de VS zegt een meerderheid van de werknemers daar (64%) dat hun baas een positieve invloed heeft op hun loopbaangroei en -ontwikkeling. Nog eens 57 procent zegt dat hun manager bereid zou zijn te investeren in hun loopbaanontwikkeling en -doelstellingen. Bovendien respecteert 88 procent hun baas en 80 procent denkt dat hun baas hen respecteert. Hieruit blijkt dat veel managers zowel in de DACH-regio als in Noord- en Zuid-Amerika de beste bedoelingen hebben, maar duidelijk moeten leren loslaten en werknemers meer vertrouwen moeten geven in hun eigen capaciteiten.
Relatie werknemer-baas
Maar waarom is dit zo belangrijk voor de relatie werknemer-baas? 40 procent van de ondervraagde werknemers in de DACH-regio is van mening dat hun baas of manager een factor is die bepaalt of ze wel of niet bij het bedrijf blijven. 31 procent gaf aan dat hun baas de belangrijkste factor is. Deze evaluatie bewijst dat een grote meerderheid van mening is dat hun baas over het algemeen een indicator is. In de VS is dit nog drastischer: 84 procent zegt dat hun baas een factor is bij de beslissing om al dan niet bij hun huidige werkgever te blijven of naar een ander bedrijf te vertrekken, en 26 procent zegt dat hun baas zelfs de belangrijkste factor is.
Werkgevers en werknemers moeten worden uitgenodigd om hun gedrag ter discussie te stellen om op deze basis de voorwaarden voor “goed werk” te creëren, zodat de tevredenheid en motivatie van werknemers worden bevorderd en dit ook de werkgevers ten goede komt, aangezien werknemers op de lange termijn geïnteresseerd zijn in het bedrijf, legt Kimble Applications uit.
“We stappen af van een wereld waarin het wordt gezien als de taak van de bazen om mensen te vertellen wat ze moeten doen. Het is de taak van de baas om duidelijkheid te verschaffen over projecten en belemmeringen voor het succes van het team weg te nemen,” zegt Kimble-medeoprichter Mark Robinson.