IT infrastructuur management – hoe crisisbestendig te zijn

De tweede landelijke lockdown is hier. Velen zijn daarom teruggekeerd naar het thuiskantoor, maar hoe kunnen bedrijfskritische processen te allen tijde in beeld worden gehouden, ongeoorloofde toegang tot kritieke gegevens worden voorkomen en overbelasting van IT-middelen worden vermeden?

Het zijn niet alleen de economie en de samenleving die de gevolgen van crisissituaties voelen; ook IT-infrastructuren moeten kunnen reageren op mogelijke veranderingen en toenemende belasting van IT-middelen.

Bedrijven moeten daarom hun IT-infrastructuren zo mogelijk tijdig upgraden voor de nieuwe eisen, zodat hun processen en procedures niet door crisissituaties kunnen worden beïnvloed en zich verstoringen voordoen.

Een voorbeeld is mobiel werken of thuiswerken, dat in toenemende mate een aanvulling vormt op het traditionele werken op kantoor. Door deze flexibele werkoplossingen is het mogelijk om als bedrijf efficiënt te blijven, zelfs in tijden waarin afstand moet worden gehouden. Om problemen, bijvoorbeeld in de vorm van leemten in de beveiliging, te voorkomen, moet de IT-infrastructuur echter de juiste voorwaarden scheppen.

De IT-infrastructuur in het thuiskantoor moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Samenwerkingstools moeten ongestoord kunnen worden gebruikt, zodat snelle communicatie, ongecompliceerde gegevensuitwisseling en eenvoudig beheer mogelijk zijn.
  • Gegevensverwerking moet snel, veilig en probleemloos verlopen, ook op de eindapparatuur van de werknemers in het thuiskantoor. Daarom moet er meer VPN-toegang worden geboden.
  • Omdat de datatransmissie ook met sprongen toeneemt naarmate meer werknemers mobiel toegang hebben tot de eigen bedrijfsinformatie in het netwerk, moet de IT-infrastructuur worden ontworpen voor hoge bandbreedte-eisen.
  • Beveiligingsnormen moeten ook worden gegarandeerd op privé-eindapparaten wanneer deze transitiegericht worden gebruikt. Anders lopen bedrijfskritische gegevens gevaar en wordt de IT-infrastructuur geconfronteerd met veiligheidsrisico’s.

Met dit beheersysteem kunt u uw IT-activa crisisbestendig maken

Als deze nieuwe vereisten worden geïmplementeerd, geldt het volgende voor de beveiliging van de activa: Alleen als bedrijven een overzicht hebben van de structuur en de relaties van alle elementen van hun netwerkinfrastructuur en IT-infrastructuur, kunnen zij verstoringen voorkomen en er gericht op reageren. Dit overzicht kan worden verschaft door een beheersysteem voor de IT-infrastructuur waarin alle kritieke processen, afhankelijkheden en diensten worden vastgelegd en gedocumenteerd:

  • Planning,
  • Controle,
  • Administratie en
  • Documentatie van de bedrijfsmiddelen en configuratie-items

Met geschikte software wordt het beheer en de administratie van processen, software, virtuele en mobiele functies, netwerken, gegevens en servers bijzonder eenvoudig. Een Duitse autofabrikant kan bijvoorbeeld een IT-infrastructuurbeheerproduct gebruiken om de uitrol van alle servers en actieve netwerkcomponenten, met inbegrip van stroom- en databekabeling, in de eigen datacenterinfrastructuur van het bedrijf te controleren.

Aan de ene kant wordt de planning hierdoor aanzienlijk vereenvoudigd omdat gebruik wordt gemaakt van gedeeltelijke automatisering; aan de andere kant kunnen de schaarse datacenter-resources optimaal worden benut en kunnen dienstverleners ook nog eenvoudiger in dienst worden genomen en worden gecontroleerd. Dit garandeert korte leveringstijden, zelfs voor individuele configuraties, hoge kwaliteit en tevredenheid voor de gespecialiseerde afdelingen van dit bedrijf.

Volgende voordelen van software voor IT-infrastructuurbeheer

Met software voor IT-infrastructuurbeheer worden enerzijds de processtromen en anderzijds de planning van IT-processen versneld. Dit wordt gewaarborgd door een gedeeltelijke automatisering en een transparant overzicht van alle relaties met de door de server ondersteunde toepassingen en bedrijfsdiensten, informatie, gegevens en technologieën. Dit brengt niet alleen structuur aan in de wijzigingsprocessen, maar maakt het ook eenvoudiger om belangrijke beslissingen te nemen en wijzigingen planmatig door te voeren.

Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld op elk gewenst moment de volgende feiten over hun server zien:

  • de huidige levenscyclusfase,
  • de bedrijfsstatus,
  • de configuratie,
  • de relaties met omringende elementen van de infrastructuur, bijvoorbeeld: stroomstrips, zekeringen en opslagsystemen.

Met software voor IT-infrastructuurbeheer is het ook mogelijk om kritieke processen in de gaten te houden en snel verstoringen en beveiligingslekken op te sporen die worden veroorzaakt door een overbelaste IT-infrastructuur. Met behulp van een beheersinstrument is het dus mogelijk om bij een crisis gericht te reageren op bedreigingen van de veiligheid of deze van tevoren te voorkomen door een gedetailleerde planning. De veiligheid van alle systemen is gegarandeerd, downtime wordt beperkt en IT-activiteiten blijven efficiënt, zelfs in kritieke tijden.

Welke sector heeft baat bij IT-infrastructuurbeheer?

Of een bedrijf nu in het openbaar vervoer, telecommunicatie, luchthavens, IT voor bedrijven, datacenters of de gezondheidszorg zit – een speciale oplossing voor IT-infrastructuurbeheer is de moeite waard!

Matthias Gromann is hoofd van de Business Line Enterprise IT-Solutions van FNT Software.

Omdat elke branche door crises kan worden getroffen, is het des te belangrijker om te beschikken over planningszekerheid en ondersteuning bij de dagelijkse administratie en het beheer van controles. Het is het beste als het modulair is en dus op individuele wijze kan worden opgezet en gebruikt.

* De IT-technologie-expert en themaleider van FNT voor servicegeoriënteerde automatisering in infrastructuurbeheer, Matthias Gromann, ontwerpt samen met het productmanagement de oplossingsrichtingen van FNT op het gebied van enterprise IT voor meer transparantie, meer veiligheid en productiviteitsverhoging bij de exploitatie van kritieke infrastructuren.

.