Small Business Server 2011, die wordt uitgefaseerd, kan ook worden vervangen door Linux-servers. Linux-servers zijn snel en eenvoudig op te zetten en hebben dezelfde, zo niet meer functionaliteit als Small Business Servers.
Als een op Small Business Server 2011 gebaseerde infrastructuur in het kleine netwerk moet worden vernieuwd, kan men terugvallen op Windows Server 2016 Essentials, zich wenden tot Linux-servers of bijna alle functies op NAS-systemen van Synology installeren die ook op conventionele servers mogelijk zijn. Meer hierover kunt u lezen in het artikel “NAS-systemen van Synology efficiënt gebruiken”.
Bedrijven die liever weer een dedicated server gebruiken als vervanging voor de Small Business Server hebben tal van alternatieve mogelijkheden. De bekendste alternatieven voor Small Business Servers zijn in de eerste plaats de volgende Linux-oplossingen:
- Zentyal Server
- ClearOS
- Linux SME
- Resara
- Eisfair
Ondanks het feit dat de servers in de meeste gevallen op Linux zijn gebaseerd, kunnen Windows-computers zonder problemen op de server worden aangesloten. En voor gebruikers maakt het doorgaans niet uit of Linux of Windows op de server is geïnstalleerd.
Zentyal Server
Zentyal Server is gratis beschikbaar als Development Edition. Om een server te installeren, branden beheerders het ISO-bestand op een DVD en gebruiken dit om de server te installeren. Na de installatie wordt de server beheerd via een webinterface. Dit geldt in het algemeen voor alle Linux-oplossingen die zich aanbieden als vervanging voor de Small Business Server.
In de webinterface worden alle administratieve taken uitgevoerd; Linux-kennis is in het algemeen niet nodig. Naast een gedeelde gegevensopslagplaats is de open-source e-mailserver Postfix een onderdeel van Zentyal. Naast de gratis Development Edition is de commerciële Zentyal Server Edition tegen betaling beschikbaar. Deze verschilt vooral in zijn ondersteuning. Zentyal biedt ook ActiveSync voor het koppelen van smartphones en tablets aan de mailcomponent. Een HTTP proxy maakt ook deel uit van Zentyal. Windows-computers kunnen net zo gemakkelijk met Zentyal worden verbonden als Outlook-clients.
ClearOS Community
Een andere bekende distributie voor kleine bedrijven is ClearOS. Deze distributie is ook beschikbaar als een gratis gemeenschapseditie en als een commercieel product. De basis van de server is de Linux-distributie CentOS. Wie niet zelf een server wil opzetten, kan ClearOS ook als hardware-appliance aanschaffen. Er zijn ook virtuele apparaten beschikbaar.
De ClearBOX 113-serie kost ongeveer 700 dollar. Tot 25 gebruikers kunnen met het toestel werken. Natuurlijk zijn er ook grotere versies van het toestel verkrijgbaar. De ClearBox 133 ondersteunt tot 50 gebruikers; wie nog meer gebruikers wil aansluiten, kan een van de andere toestellen kopen. Voorgeconfigureerd zijn shares, een Outlook-connector voor de mailserver, een MySQL-database en andere functies. Ook hier vindt de administratie plaats via een webinterface. Natuurlijk kunnen ook gebruikers met Windows-werkstations hier worden aangesloten.
Linux SME
Het gratis Small Business Server-alternatief Linux SME is al jaren een van de bekendste oplossingen voor kleine bedrijven die ook wat zin hebben om te experimenteren. Linux SME is gebaseerd op CentOS. De server biedt bovenal centrale gegevensopslag op basis van Samba, gebruikersbeheer op basis van LDAP en een e-mailserver met virus- en spambeveiliging. Linux SME heeft ook een webserver op basis van Apache en een faxserver die bedrijven ook als antwoordapparaat kunnen configureren.
De installatie verloopt via een gemakkelijk te begrijpen wizard die ook de installatie van het basisbesturingssysteem uitvoert (zie figuur 2). Een Duitse interface is beschikbaar voor de server. Het beheer van SME is gebaseerd op een webinterface (zie figuur 3). Bovendien is SME niet beperkt tot 10 gebruikers en computers, maar kunnen theoretisch honderden gebruikers worden aangesloten. Alle belangrijke serverfuncties zijn reeds in het standaardpakket geïntegreerd. In de meeste gevallen is het niet nodig de server uit te breiden met extra pakketten. Tijdens de installatie moet worden opgemerkt dat de installatiewizard bestaande harde schijven formatteert en dus de gegevens verwijdert. Als zich problemen voordoen, bestaat het risico dat hiervoor geen oplossing wordt gevonden. Daarom is Linux-kennis zeker nuttig voor het MKB.
SME biedt uitbreidingen die ook voor het MKB heel interessant kunnen zijn. Maar zelfs Linux-muilhoofden die graag aan servers sleutelen, zouden op zijn minst eens moeten kijken naar MKB in een virtuele omgeving. De configuratie is ongecompliceerd, het beheer gebeurt meestal via een webinterface en ook de huidige hardware wordt ondersteund. Wie dat wil, vindt in SME Server een bijna onbeperkte uitbreidingsmogelijkheid voor zijn netwerk met zeer professionele tools zoals Joomla en MySQL.
Resara Server
Resara is een andere Linux-distributie voor kleine bedrijven. Het product is openbronsoftware en biedt ook centrale gegevensopslag. Windows-clients kunnen zonder problemen worden aangesloten, en het beheer geschiedt eveneens via een grafische gebruikersinterface. De server bevat ook een DNS- en een DHCP-server. Installatie en set-up zijn grotendeels gelijk aan die van andere distributies op dit gebied.
Het zwaartepunt van de server ligt bij het gebruik van Samba 4 en de eenvoudige bediening ervan. Koppeling met Active Directory is ook mogelijk, wat zinvol is voor bijvoorbeeld kleinere bijkantoren die de server willen koppelen aan de algemene Active Directory-structuur van het bedrijf.
Eisfair
Ook gratis, maar iets ingewikkelder in gebruik dan Linux SME of Resara is de Linux-distributie Eisfair. Bedrijven kunnen de distributie ook gebruiken als router of firewall voor kleine netwerken. In het algemeen is voor installatie en bediening geen Linux-kennis vereist (zie figuur 4). Net als bij de andere op Linux gebaseerde SBS-alternatieven wordt de installatie uitgevoerd via een wizard.
In tegenstelling tot SME of Resera wordt de server echter beheerd via configuratiebestanden (zie figuur 5). Standardmäßig sind folgende Dienste auf dem Server verfügbar:
- Webserver
- FTP-Server
- Mailserver
- Newsserver
- Nameserver
- unterschiedliche Datenbankserver
- Proxydienste
- Faxserver
- Anrufbeantworter
- Telefonanlage
- Samba-Fileserver
- Druckerserver
Als Telefonanlage wird Asterisk verwendet. Mit etwas Konfigurationsarbeit lassen sich an den Server sogar AVM-Fritz!Boxen zur Telefonie anbinden. Diese und andere Anleitungen zeigen die Entwickler in deutschsprachigen How-Tos. Für den Server steht auch eine deutsche Dokumentation als PDF zur Verfügung.