Wereldwijd is er een tekort aan halfgeleiders, in alle sectoren. En volgens Gartner zal dit tot 2022 het geval blijven. Pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar zal de situatie volgens de marktanalist afnemen. De FBDi verwacht dat de prijzen zullen stijgen.
Volgens Kanishka Chauhan, Principal Research Analyst bij Gartner, zal het tekort aan IC’s de toeleveringsketen ernstig blijven verstoren en ervoor zorgen dat veel soorten elektronische apparaten tot begin volgend jaar niet op de gebruikelijke wijze kunnen worden geproduceerd. “Volgens analisten is het chipschaarste aanvankelijk ontstaan bij IC’s voor energiebeheer en beeldschermen en microcontrollers die op verouderde nodes in 8-inch gieterijfabrieken zijn vervaardigd. Hier is slechts een beperkte productiecapaciteit beschikbaar.
De FBDi verwacht ook prijsstijgingen en een “interessant jaar 2021”
De verklaring van het Fachverband der Bauelemente Distribution (FBDi) sluit hierbij aan: het meldt een enorme toename van de vraag van bedrijven in de componentendistributiesector in Duitsland. Volgens deze gegevens liggen de inkomende orders in het eerste kwartaal van 2021 bijna 50 procent hoger dan in het voorgaande jaar. In het vorige kwartaal, Q4/2020, was de vraag al met 23 procent gestegen.
De huidige omzet ligt met min 6,1 procent nog steeds iets lager – de oorzaak hiervan is het tekort aan onderdelen, waardoor een beter resultaat niet mogelijk is. FBDi-bestuurslid Georg Steinberger voorspelt een “nogal interessant 2021, gekenmerkt door enorme tekorten en reeds te voorziene prijsverhogingen door de fabrikanten”. Voor de andere componenten zal het niet veel anders zijn.
Situatie van schaarste: ook veel goederen buiten de chipfabs getroffen
Mettertijd heeft het tekort zich uitgebreid tot veel andere producten en zijn er capaciteitsbeperkingen en knelpunten in substraten, wire bonding, passieve componenten, materialen en tests – alle schakels in de toeleveringsketen buiten de chipfabs. Dit zijn sterk gestandaardiseerde industrieën met minimale flexibiliteit of capaciteit. Ze hebben vrijwel geen mogelijkheid om de productie op korte termijn massaal op te voeren.
In de meeste categorieën verwacht Gartner dat de knelpunten op het gebied van componenten tot het tweede kwartaal van 2022 zullen duren. Voor substraten zouden de capaciteitsbeperkingen mogelijk tot het vierde kwartaal van 2022 kunnen duren.
Samen doen om positie te versterken
De analisten van Gartner raden OEM’s die direct of indirect afhankelijk zijn van halfgeleiders aan om vier belangrijke acties te ondernemen om de risico’s en inkomstenverliezen tijdens het wereldwijde chipschaarste te minimaliseren:
Versterk de zichtbaarheid van de toeleveringsketen: Door het chipschaarste is het voor leiders van de toeleveringsketen absoluut noodzakelijk om de zichtbaarheid van de toeleveringsketen uit te breiden van de leverancier tot het waferniveau. Dit, zo zei hij, zal van cruciaal belang zijn voor het voorspellen van aanbodbeperkingen en knelpunten, en uiteindelijk wanneer de crisissituatie zal verbeteren.
Bevoorradingszekerheid door middel van een companion-model en/of investeringen vooraf: OEM’s met kleinere en kritische behoeften aan onderdelen zouden partnerschappen met soortgelijke bedrijven moeten zoeken en zich tot chipfabrieken en/of uitbestede halfgeleiderassemblage en -tests (OSAT) moeten wenden als een gemeenschappelijke eenheid. Dit zou hun een drukmiddel geven en hen in een betere onderhandelingspositie manoeuvreren. Als de omvang het toelaat, kan een investering vooraf in een deel van de toeleveringsketen voor chips en/of in gieterijen het bedrijf een toelevering op lange termijn garanderen.
Volg en correleer vroege indicatoren
Volg de wisselwerking tussen relevante indicatoren: Hoewel geen enkele parameter op zichzelf kan vertellen hoe de schaarstesituatie zich zal ontwikkelen, kan een combinatie van relevante parameters bedrijven in de juiste richting helpen sturen, zei hij.
Gaurav Gupta, research vice president bij Gartner, geeft aan: “Het volgen van leidende indicatoren zoals kapitaalinvesteringen, voorraadindex en omzetprognoses voor de halfgeleiderindustrie als leidende indicator van de voorraadsituatie kan bedrijven helpen op de hoogte te blijven van het probleem en te zien hoe de industrie als geheel zich ontwikkelt.” Ten slotte, zei hij, is het huidige tekort aan chips een dynamische situatie. Hier is het belangrijk te begrijpen hoe het voortdurend verandert.
Diversificatie van het leveranciersbestand: het kwalificeren van een andere bron voor chips en/of een OSAT-partner vergt extra werk en investeringen, maar draagt aanzienlijk bij tot risicobeperking. Bovendien kan het opbouwen van strategische en nauwe relaties met distributeurs, wederverkopers en dealers helpen om zelfs kleine voorraden van broodnodige componenten te vinden.
Dit bericht verscheen voor het eerst op ons partnerportaal Elektronikpraxis.