Smart TV: wat verandert er in 2022

Wordt 2022 het jaar van de goedkope 8K-tv’s? Het is geen vergezochte hypothese, gezien de recente technologische ontwikkelingen en de nieuwe MediaTek-chip

Het jaar 2021 was, althans in Italië, het jaar van de Smart TV’s: het begin van de overgang naar de nieuwe standaard voor digitale terrestrische omroep van de tweede generatie zette de Italianen ertoe aan miljoenen oude toestellen te slopen en miljoenen tv’s van de nieuwe generatie aan te schaffen. In Italië kunnen we in 2022 dan ook een daling van de verkoop van slimme en verbonden tv-toestellen verwachten: wie van tv-toestel wilde of moest veranderen, heeft dat dit jaar al gedaan.

Hetzelfde kan echter niet worden gezegd van de rest van de wereld, waar geen grote technische omschakeling heeft plaatsgevonden zoals in Italië, maar waar de elektronica-industrie niettemin allesbehalve statisch is gebleven en nieuwe technische oplossingen en nieuwe, steeds geavanceerdere modellen is blijven voorstellen. In 2021, om maar een voorbeeld te geven, kwamen de eerste mini-LED-tv’s op de markt. In 2022 daarentegen zullen waarschijnlijk de eerste Smart TV’s verschijnen met een nieuwe chip: de Pentonic 2000 van MediaTek, die de Taiwanese reus zojuist heeft onthuld. De Pentonic 2000 is een Smart TV-processor met een enorm potentieel, althans op papier.

MediaTek Pentonic 2000: wat hij kan

De nieuwe Pentonic 2000-chip van MediaTek is een processor die is geboren met 8K in het achterhoofd. Het klinkt misschien absurd, gezien het feit dat 8K-inhoud tegenwoordig op de vingers van één hand te tellen is, maar de bijzonderheid van deze chip is nu juist dat hij zonder prestatieproblemen een 8K-stream van 120 Hz aankan, compleet met MEMC.

MEMC staat voor “Movement E-stimation Movement Compensation” en is een technologie die het in de praktijk mogelijk maakt extra frames te creëren om de framerate van de afgespeelde video te verhogen, terwijl ook het gevoel van vloeiendheid van de inhoud wordt vergroot. Het toepassen van MEMC-technologie op een 8K 120Hz videostream vereist veel kracht, en MediaTek Pentonic 2000 beweert dat te hebben.

Volgens MediaTek beschikt de Pentonic 2000 over de krachtigste CPU en GPU in de hele Smart TV-industrie. Dat wil zeggen, het zou (en we zullen zien of het waar is) een krachtigere chip zijn dan de beroemde Quantum Processor van Samsung, de LG Alpha 9 of de Sony XR. Bovendien is de MediaTek Pentonic 2000 ontworpen om gebruik te kunnen maken van UFS 3.1-geheugen (hetzelfde geheugen dat wordt gebruikt in top-of-the-line smartphones).

Dit technische detail is erg belangrijk, omdat het de echte innovatie mogelijk maakt die naar tv’s komt die zijn uitgerust met de nieuwe MediaTek-chip: picture-in-picture streaming apps. Een groot 8K-scherm heeft genoeg ruimte om vier 4K-streams tegelijk te tonen. De chip van MediaTek belooft precies dat te doen, door videostreams van meerdere streaming-apps samen op hetzelfde 8K-scherm te tonen (als de internetverbinding het toelaat, natuurlijk).

Dit betekent dat je bijvoorbeeld zowel Amazon Prime Video als Disney+ of Netflix tegelijk op hetzelfde scherm kunt bekijken. Of bekijk een enkele stream terwijl u een andere app bekijkt op een ander deel van het scherm. Maar dat is nog niet alles: de verschillende beeldversterkende algoritmen kunnen afzonderlijk op elke videostream worden toegepast. Dus, om een basisvoorbeeld te geven, we kunnen een HDR-stream zien naast een niet-HDR-stream.

Tot slot kan de nieuwe MediaTek Pentonic 2000 in hardware zowel de codecs decoderen die vandaag door streamingplatforms worden gebruikt als de codecs die ze morgen zullen gebruiken, zoals AV1 (Netflix is deze een paar weken geleden gaan gebruiken) of VVC H.266 (de opvolger van H.265 die we in Italië zullen gebruiken aan het einde van de uitschakeling van DVB-T2 digitale terrestrische televisie).

Smart TV’s 2022

MediaTek zegt dat de eerste met Pentonic 2000 uitgeruste Smart TV’s in 2022 op de markt zullen komen, wat betekent dat het al begonnen is met het ontvangen van orders van smart TV-fabrikanten. Het is onwaarschijnlijk dat we de Pentonic 2000 zullen zien op tv’s van Samsung, LG of Sony, die eigen chips en besturingssystemen gebruiken, maar we zullen hem zeker zien op een lange reeks Smart TV’s met Android TV.

Xiaomi, Hisense, TCL zullen hoogstwaarschijnlijk de eerste merken zijn die deze nieuwe processor zullen gebruiken. Het zal beginnen met het hoogste bereik, want om echt voordeel te halen uit deze processor heb je een 8K-scherm nodig, maar we kunnen niet uitsluiten dat MediaTek binnenkort gedepowerde versies van de Pentonic 2000 zal presenteren, bedoeld voor 4K-tv’s.

Wat wel zeker is, is dat de Pentonic 2000 een chip zal zijn die in grote volumes wordt geproduceerd (MediaTek is ’s werelds grootste chipfabrikant voor smartphones en wil ook de eerste zijn voor tv’s), zodat hij lager geprijsd zal zijn dan concurrerende chips, wat ten goede zal komen aan degenen die de nieuwe top-of-the-line 2022 Smart TV’s kopen.