Sinds het uitbreken van de Corona-pandemie heeft hygiëne een nog hogere prioriteit gekregen in het dagelijks leven. Naast het regelmatig wassen van de handen en het bewaren van een minimale afstand, moeten voorwerpen ook vaker worden schoongemaakt. Daaronder valt ook de smartphone.
De dagelijkse metgezel, het amusementsapparaat en het toegangsapparaat tot de kennis van deze wereld: de mobiele telefoon, een voorwerp dat men meerdere malen per dag in de hand houdt. Hoewel er meer aandacht wordt besteed aan hygiëne om het coronavirus in te dammen, wordt de smartphone helaas vaak vergeten. Volgens de resultaten van een studie van professor Patricia Schlaugenhauf-Lawlor, getiteld “Travel Medicine and Infectious Disease”, maakt 72 procent van de gebruikers van mobiele telefoons hun toestellen niet schoon. Volgens de studie bevatten smartphones vaak ziektekiemen, bacteriën, virussen en vuil.
Dr Simon Clarke, universitair hoofddocent cellulaire microbiologie aan de universiteit van Reading, legt uit: “Er kunnen ziektekiemen op smartphones zitten en er is ook een risico dat ziekteverwekkers via smartphones worden verspreid, zoals het virus dat Covid-19 veroorzaakt. We gebruiken onze smartphone heel vaak, we raken hem aan met onze handen en houden hem tegen ons gezicht. Als we hoesten of niezen, krijgt de smartphone ook druppeltjes binnen – ofwel rechtstreeks, ofwel via onze handen als we die omhoog hielden toen we niezen. De meeste mensen weten dat handen wassen op dit moment erg belangrijk is – maar je moet er ook rekening mee houden dat je handen niet meer schoon zijn zodra je je smartphone uit je zak haalt.”
Regels voor afstand en hygiëne zijn niet alleen op dit moment een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven, maar zijn vooral in bedrijven van essentieel belang. Clarke beveelt daarom aan het gebruik van de mobiele telefoon aan te passen aan de huidige situatie, vooral op het werk of in het openbaar vervoer, waar er een risico van besmetting met Covid-19 kan bestaan. Een grondige hygiëne van de smartphone is dan ook belangrijk om een mogelijk infectierisico te beperken. Samen met smartphonefabrikant Bullitt Group geeft zij vier tips voor smartphonehygiëne op het werk:
Tips voor smartphonegebruik
- Wees voorzichtig in het openbaar vervoer! Veel forenzen gebruiken regelmatig hun mobiele telefoon tijdens hun dagelijkse woon-werkverkeer, maar deze gewoonte kan het infectierisico verhogen. Daarom is het beter om de mobiele telefoon in de zak te laten.
- Daarnaast moeten werknemers hun mobiele telefoon voor privégebruik zo min mogelijk gebruiken tijdens het werk. Bedenk van tevoren of u uw smartphone echt moet gebruiken voordat u hem oppakt.
- Niet alleen de handen moeten worden gewassen, maar ook de smartphone. Idealiter wordt het apparaat gereinigd wanneer u ’s morgens op het werk aankomt en ook wanneer u ’s avonds de werkplek verlaat. Het helpt om de smartphone te zien als een deel van jezelf: Als je eigen handen vies zijn, dan is de smartphone dat waarschijnlijk ook.
- Het schoonmaken van apparaten geldt vooral voor zakelijke mobiele telefoons, vooral als je ze met meerdere collega’s deelt. Hier moet het gebruik in principe worden heroverwogen – en ook robuustere smartphones die minder snel beschadigd raken, zijn het overwegen waard. Deze kunnen vaak met water en zeep worden afgewassen en deels ook met schoonmaakdoekjes op alcoholbasis en chloorhoudende middelen worden gereinigd.
Virussen op mobiele telefoons
Het feit dat vuil en ziekteverwekkers zich op smartphones verzamelen, wordt ook bevestigd door Steve Gschmeissner, een expert op het gebied van scanningelektronenmicroscopie. Volgens zijn onderzoek naar welke oppervlakken in het huishouden bijzonder vol bacteriën zitten, staan mobiele telefoons ver vooraan.
Gschmeissner’s conclusie: “Telefoons zijn een ideale borstplek voor ziektekiemen – we houden ze heel dicht bij onze mond, ademen erop, gebruiken ze tijdens het eten en sommige mensen nemen ze zelfs mee naar het toilet. Van alle huishoudelijke artikelen die ik heb gefotografeerd, waren mobiele telefoons verreweg het smerigst.”
Volgens de bevindingen in Travel Medicine and Infectious Disease kunnen smartphones worden vergeleken met een paard van Troje, omdat ze kunnen bijdragen aan de verspreiding van infecties, ook tijdens epidemieën en pandemieën. De onderzoekers denken dat Covid-19 kan worden bevestigd aan mobiele telefoons van besmette gebruikers en dat deze apparaten waarschijnlijk ook een rol spelen bij de overdracht – zowel op de werkplek als in andere omgevingen.