Inzichten in Windows 11 op WBSC

Windows 11 zal aan het eind van het jaar beschikbaar zijn op nieuwe PC’s. Gratis upgrades zijn beschikbaar voor “in aanmerking komende Windows 10-versies”. Hoe deze worden gedefinieerd, is volgens Microsoft-deskundige Manfred Helber nog niet vastgesteld. Hij vermoedt echter hoe dit concreet geregeld zal worden.

Windows 11 klopt aan. Wat zijn de systeemvereisten? Voor wie zijn er gratis upgrades en wanneer? Wanneer eindigt de ondersteuning voor Windows 10? En een vraag die veel gebruikers bezighoudt: Waar komt de Windows Startknop? Op sommige van deze vragen zijn er nog geen officiële antwoorden, maar op andere wel.

Manfred Helber en zijn IT-opleidingsbedrijf zijn organisatoren en trainers van de Windows Business Solutions Club (zie kader, hieronder). Tijdens een virtueel evenement in AltspaceVR gaf hij Microsoft-partners inzichten en vooruitblikken in en op Windows 11.

Het nieuwe besturingssysteem komt met grote vernieuwingen aan de oppervlakte, maar ook onder de motorkap is er veel gebeurd met Windows 11, vooral op het gebied van beveiliging. “Daarom voorzien de huidige hardware-eisen ook in een TPM 2.0-chip”, zegt Manfred Helber.

Maar niet de laatste Windows

Windows 10 werd eigenlijk gepresenteerd als de laatste Windows, maar zoals we weten waren er altijd updates. Onder Instellingen, Systeem, Info, vindt u bijvoorbeeld de informatie “Windows 10 Pro V 21H1”. Je kunt dus zeggen dat de productnaam Windows 10 niet is veranderd sinds het beschikbaar kwam, maar de versie wel. Deze Windows 10-versies hebben allemaal een einddatum voor ondersteuning, waarbij de eerste versie zes jaar geleden werd uitgebracht en al vier jaar niet meer wordt ondersteund, legt de WBSC-organisator uit. 2025 is dan de einddatum van de ondersteuning voor Windows 10 in de edities Home, Pro en Enterprise.

Details over de ondersteuningsperiodes

Maar wat betekent dat nu concreet? Om te beginnen gaat Windows 10 als volgt verder: de volgende update komt in de herfst. Ondersteuning hiervoor zal beschikbaar zijn gedurende 18 maanden in de Home en Pro versies, en gedurende 30 maanden in de Enterprise versie. “We zullen moeten afwachten wat er daarna gebeurt, maar het is zeker dat Windows 10 tot oktober 2025 ondersteund zal worden,” meldt de MVP. “De servicetijdlijn voor Windows 11 zou iedereen hier moeten bevallen,” zei Helber in zijn praatje in de AltspaceVR-omgeving. “Degenen met een huidige Windows 11 op hun machine kunnen 24 maanden ondersteuning verwachten op de Home- en Pro-edities, en 36 maanden op de Enterprise-editie.”

Wat betreft de vraag over gratis upgrades voor “in aanmerking komende Windows 10-versies”, Helber gaat ervan uit dat “die systemen die aan de technische vereisten voldoen, in aanmerking zullen komen”.

Versiestrategie voor Windows 11

Voor Windows 11 zullen er niet langer twee versies per jaar zijn – d.w.z. een in het voorjaar en een in het najaar, zoals bij Windows 10 – maar slechts een per jaar. “Er is op het net al veel gediscussieerd over de systeemvereisten, en ik zou willen benadrukken dat de hardwarevereisten nog niet definitief zijn meegedeeld. Maar ik zou zeggen dat er niets is dat niet mogelijk is,” zegt Helber. Wat de ondersteunde CPU’s betreft, zijn bijvoorbeeld exemplaren van de huidige generatie van AMD, Intel en ook Qualcomm in trek.

Systeemcompatibiliteitscontrole via Github-tool

Voor een systeemcompatibiliteitscontrole kan de tool “WhyNotWin11” worden gebruikt voor concretisering indien de reguliere systeemcontrole heeft geresulteerd in een negatief, maar niet nader gespecificeerd “nee”. De tool kan worden gedownload van GitHub en laat zien wat er mis is, bijvoorbeeld een ontbrekende “DirectX + WDDM2” of een niet up-to-date “TPM versie”. Helber benadrukt dat de tool werkt op basis van Microsofts huidige hardwarespecificaties voor Windows 11, die nog onderhevig zijn aan wijzigingen.

De preview-versie ontvangen

Een preview-versie van Windows 11 kan nu al worden uitgeprobeerd. Testers moeten zich registreren als insiders op “insider.windows.com”. Dan kunnen ze zich aansluiten bij het Windows Insider-programma onder Systeeminfo in Systeeminstellingen onder “Update & beveiliging”. De Windows 11-versie is nu beschikbaar op het “Ontwikkelaarskanaal” aldaar. Na een herstart van het systeem is Windows 11 beschikbaar als een update voor Windows 10.

Een visueel opvallende vernieuwing is de plaatsing van de taakbalk, onderaan, in het midden. “Dit zal discussie veroorzaken,” weet Helber, “maar het kan met een paar klikken worden veranderd in de klassieke opstelling.”

Teams, nieuw commissiemodel, beschikbaarheid van apps

Een belangrijke stap in de nieuwe Windows is de standaard integratie van Teams. De Microsoft Store komt met een nieuwe look en feel, maar ook belangrijk zijn nieuwe verkoop- en commissiemodellen op de achtergrond, die de winkel volgens Helber voor veel ontwikkelaars interessanter zullen maken: “Nadat de app-beschikbaarheid tot nu toe nogal tegenviel, heeft Microsoft nu gereageerd.” Afgezien van de inhoud van games zal voor apps tussen 0 en 12 procent aan commissie in rekening worden gebracht voor het beschikbaar stellen in de winkel in plaats van de gebruikelijke 30 procent aan verkoop, afhankelijk van de prestaties van de partner.

Aanvulling op het onderwerp

Windows Business Solutions Club (WBSC)

Windows Business Solutions Club-formats zijn geen Microsoft-evenementen, hoewel de inhoud uitsluitend draait om Microsoft-technologieën. Manfred Helber en zijn IT-opleidingsbedrijf zijn de organisatoren en de trainers van de meeste WBSC-evenementen. In de context van Microsoft is Helber een MVP, een Most Valuable Professional. Hij is geen medewerker van Microsoft, maar wat hij zegt heeft officieel een hand en een voet. Als hij speculeert, zegt de MVP dat, en dan is het op zijn minst een educated guess.

De tweede doener achter WBSC is Sven Langenfeld, Senior Commercial Category Manager DACH bij Microsoft. Wat de trainingen betreft, heeft hij wegens tijdgebrek het toneel verlaten. Maar bij de “after-work events” op AltspaceVR is de Microsoft-manager in ieder geval een vaste deelnemer.

www.manfredhelber.de/wbsc

Android-apps onder Windows 11

Android-apps zullen ook onder Windows 11 draaien. De apps zullen beschikbaar worden gesteld via de Amazon App Store – dat is de handige manier. “Omdat niet alle apps daar beschikbaar zijn, zal er ook een installatieroute zijn via een sideloading-functie”, zegt Helber.