Digitalisering draagt bij tot sociale verandering. Duurzaamheid speelt daarbij een centrale rol. Benjamin Hermann, algemeen directeur van Zoi, is daarvan overtuigd. Als dienstverlener houdt Zoi zich bezig met cloud, data analytics, agile software development en IoT.
ITB: Duurzaamheid en zakelijk succes: een tegenstelling of een langverwachte symbiose?
Hermann: Zeker het laatste. Reeds vóór de Corona-crisis had het thema duurzaamheid in de samenleving een sterk verhoogde perceptie gekregen. Mensen willen niet langer alleen maar een product kopen – ze willen een houding, waarden. Dit geldt ook voor de B2B-sector. Klanten, dienstverleners, nieuw talent – allemaal verwachten ze zeer zichtbare actie op het gebied van duurzaamheid. Natuurlijk, want de huidige wereldsituatie laat beide zien: wij moeten onze hulpbronnen op aarde op verantwoorde wijze gebruiken en tegelijkertijd duurzaam opereren om onze werknemers en klanten een zo zeker mogelijk perspectief te bieden. Hoger, sneller, verder werkt niet meer. Gezonde groei met verantwoorde, economische beslissingen.
ITB: Duurzaamheid en aanwerving: duurzaamheid als magneet voor talent?
Hermann: Absoluut. Behoorlijk massaal in ons geval. Ik noem Zoi graag een talenten zoekmachine. Anders zou onze organische groei niet met deze snelheid mogelijk zijn geweest. Wij vinden talent in Duitsland, maar ook internationaal, en gebruiken dat in onze projecten. En ze moeten opwindend zijn, absoluut. Talenten zijn terecht kieskeurig. Maar we worden ook van tevoren “gescreend” door vele talenten op het internet. Vooral op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Dit gaat zo ver dat sollicitanten zelf het onderwerp ter sprake brengen tijdens onze interviews.
ITB: Hoe duurzaam is digitalisering?
Hermann: Oef, mag ik deze vraag alstublieft terugsturen en een andere krijgen? Ok, serieus. Natuurlijk draagt digitalisering enorm bij tot duurzaamheid en juist tot duurzame groei – door minder gebruik van hulpbronnen, minder reizen en optimalisering van productie en logistiek. Natuurlijk. Maar je hoeft niet te zeggen “blockchain” en “energieverbruik” om iemand te laten huiveren bij het onderwerp. Dus: ja, zeker. Zonder digitalisering kan duurzaamheid niet worden voortgezet. En zonder digitalisering kan de economie zich niet duurzaam ontwikkelen. Het draagt bij tot herbezinning en tot sociale verandering. Maar we moeten onze ogen meer dan open houden, vooral als het gaat om energieverbruik, en het onderwerp kritisch en op vele manieren in vraag stellen. We staan hier pas aan het begin.
De IT Executive Summit van de Vogel IT Academy heeft als thema “Empowering Sustainable Growth”. Duurzaamheid, invloeden van de financiële en economische markten en de koppeling van duurzaamheid aan uitdagingen in het bedrijfsleven zijn onderwerpen die een spannende topontmoeting beloven.
Uitgenodigd zijn directieleden en managing directors van de belangrijkste systeemhuizen, ICT-dienstverleners, managed service providers en distributeurs. De nadruk ligt op de uitwisseling met deskundigen uit het bedrijfsleven en de wetenschap over duurzame groeistrategieën. De IT Executive Summit vindt dit jaar plaats op 30 september en 1 oktober in Schloss Fuschl (Oostenrijk). Het evenement wordt ondersteund door Fujitsu, Hewlett Packard Enterprise (HPE), Kaspersky, Lenovo en Zoi.
Heeft u interesse in de agenda van de IT Executive Summit, informatie over het evenement of deelname? Neem dan contact met ons op via e-mail.
Benjamin Hermann is een van de twee directeuren van de Zwabische dienstverlener Zoi, die sinds medio 2017 op de markt is. Voordien was hij directeur van ITM Beratungsgesellschaft. Hij zegt: “Met onze dienstenportfolio richten wij ons op grote industriële klanten in de regio en proberen wij hun problemen, die nivelleren, op te lossen met behulp van nieuwe technologieën.” Klik hier voor het uitgebreide portret.
ITB: Zijn technische oplossingen genoeg voor een betere bescherming van het milieu, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen, of is hiervoor ook een mentaliteitsverandering of een verandering in de bedrijfscultuur nodig?
Hermann: Nee, dat is niet genoeg. Niet in enige mate. Natuurlijk moeten de culturen in de bedrijven veranderen. En iedereen moet zelf veranderen. Ik denk dat het zelfs andersom is: Als de cultuur in bedrijven en bij elk individu verandert, verschuiven technische oplossingen duidelijk naar de achtergrond en worden zij meer een middel om een doel te bereiken dan de Heilige Graal. Maar ik heb er vertrouwen in dat we dit zullen redden. Het proces is in gang gezet. Je kunt dat overal zien en voelen.