Beheerde diensten veranderen niet alleen het klassieke systeemhuisbedrijf, zij trekken ook investeerders aan. Mike Bergmann, IT-coach en Visoma CEO, legt in een interview met IT BUSINESS uit waar hun interesse in de systeemhuismarkt vandaan komt.
Mr Bergmann, u heeft zelf in 2018 uw systeemhuis Exabyters verkocht aan de grotere dienstverlener Telcat. Waarom zijn systeemhuizen de afgelopen jaren zo interessant geworden voor concurrenten, maar ook voor investeerders?
Bergmann: Er is een zekere generatiewisseling op komst in de ICT-industrie. Bovendien blijft de complexiteit van technologieën en bedrijfsmodellen toenemen. Bovendien is de noodzakelijke bedrijfsomvang om beheerde diensten in een bepaalde kwaliteit te kunnen aanbieden, groter dan die van het klassieke systeemhuis. Een team van ten minste zeven, idealiter meer dan 20 werknemers is noodzakelijk. En niet in de laatste plaats zijn door de volledige verandering van het bedrijfsmodel aanzienlijke investeringen nodig.
Private equity-bedrijven en strategische investeerders lijken op dit moment veel kapitaal in kanaalbedrijven te kunnen steken. Profiteren zij niet van de factoren die u beschrijft?
Bergmann: Ja, aan de koperszijde is er een buying pull. Op dit moment zijn er een tiental potentiële kopers voor elk aanbod tot verkoop. Systeemhuizen krijgen steeds vaker immorele aanbiedingen. Als ik drieëneenhalf jaar geleden niet zo’n aanbod had gekregen, had ik mijn bedrijf niet verkocht.
Waar komt die belangstelling aan de koperskant opeens vandaan? Wat zijn de redenen voor de huidige consolidatie van de systeemhuismarkt?
Bergmann:De ICT-markt is volwassen geworden. In het verleden was de ICT-industrie iets voor nerds en gepassioneerde IT’ers die computers verkochten of diensten verleenden. Er waren nauwelijks echte ondernemers in de industrie. Bedrijven waren afhankelijk van de vaardigheden van de persoon die de technologieën beheerste. Dat is vandaag anders. En managed services hebben bijgedragen tot deze verandering. Met maandelijkse en voorspelbare inkomsten uit contracten voor beheerde diensten durven investeerders en grote bedrijven zich nu op deze markt te begeven. Bovendien is er veel liquiditeits- en investeringsdruk als gevolg van de economische situatie.
Dusdanig, welk langetermijnpotentieel zien investeerders in de ICT-markt?
Bergmann:Voorheen zou een investeerder hebben gezegd: de ICT-business is volatiel, fluctuerend, riskant, veel te snel bewegend, extreem gebonden aan mensen, niet planbaar – een riskante business. En vandaag zou men zeggen: IT met managed services – die hier natuurlijk een grote rol spelen – is een planbare, schaalbare onderneming die niet langer afhankelijk is van mensen. Bijgevolg is het voor private equity-bedrijven vandaag veel gemakkelijker om daar te investeren.
Waar gaat de trend volgens u naartoe? Systeemhuis koopt systeemhuis of investeerder koopt systeemhuis?
Bergmann: De trend systeemhuis koopt systeemhuis komt vooral voor bij bedrijven met minder dan 50 werknemers. Bij de aankoop van een systeemhuis gaat het meestal om mankracht, aangezien geschoolde arbeidskrachten moeilijk te vinden zijn, of om bepaalde know-how. Het systeem huis kopen is meer kleinschalig. De kwesties van omzet en winst zijn hier van secundair belang. De werknemers en klanten staan centraal bij de overname. De investeerder daarentegen tracht strategisch hetzij know-how, hetzij omzet, hetzij winst te kopen. Als investeerders op de ICT-markt willen beginnen, hebben zij eerst een kern nodig, een soort hoofdkwartier van waaruit zij kunnen beginnen. Daarna is het voor private equity-bedrijven veel gemakkelijker om verder te investeren en te groeien.
Volgens de marktonderzoekers van ISG zal het totale aantal IT-dienstverleners naar verwachting weinig veranderen, ondanks de verdere toename van het aantal overnames. De marktonderzoekers verwachten een groot aantal markttoetredingen van zeer gespecialiseerde start-ups die nieuwe publieke cloud-technologieën snel aanpassen en op basis daarvan innovatieve diensten ontwikkelen. Hoe denkt u dat de markt zich zal ontwikkelen?
Bergmann:Wat zich op de Duitse markt afspeelt, lijkt op een vergevorderde ronde van Monopoly. Op een gegeven moment zitten er twee mensen aan tafel die alle grote straten en hotels bezitten. De derde speler houdt zich angstvallig vast aan zijn twee stations. Dit is precies het soort situatie waar we op afstevenen. Sommige particuliere participatiemaatschappijen kopen doelbewust verschillende concurrenten op en zorgen er aldus voor dat er voor een specifieke niche niet langer zoveel aanbieders zijn. Dit betekent dat zij in de toekomst ook zeggenschap zullen hebben over de prijsstelling op sommige markten. Daarom streven de beleggers thans gericht naar consolidatie van de markt. In de zuivere sector van beheerde diensten zijn er geen start-ups meer omdat beheerde diensten reeds een massamarkt zijn geworden. Start-ups kunnen zich het best laten gelden op zeer gespecialiseerde gebieden zoals softwareontwikkeling (SaaS) of IT-beveiliging.
Welk advies geeft u aan systeemhuizen?
Bergmann:De komende drie jaar zal het landschap van systeemhuizen de sterkste verandering ooit doormaken. Er zijn nog maar twee extreme trends over: de ICT-bedrijven die snel groeien en hun aantal werknemers van het ene op het andere jaar verdubbelen, en de andere die geruisloos ten onder gaan. Als systeemhuis moet je nu beslissen bij welke groep je wilt horen. Als u een klassiek systeemhuis bent en tegen eind 2023 de omschakeling naar beheerde diensten nog niet hebt voltooid, bent u eigenlijk al dood en weet u het nog niet. Een dood in termijnen, zo te zeggen.