Check Point neemt Nokia’s beveiligingsdivisie over

Langdurige samenwerking verandert in overname. Beveiligingsspecialist Check Point heeft aangekondigd dat het van plan is om de divisie beveiligingsapparatuur van Nokia over te nemen voor het einde van het eerste kwartaal van 2009. Naast de appliance business moet Check Point ook de 23.000 bestaande klanten binnenhalen en ondersteuning blijven bieden voor Nokia-producten.

Check Point Software Technologies wil de security appliance divisie overnemen van de Finse mobiele telefoonspecialist Nokia. De Israëlisch-Amerikaanse beveiligingsspecialist neemt de appliance business over voor een tweecijferig miljoen bedrag. De deal zal naar verwachting eind maart 2009 worden afgerond, mits de antitrustautoriteiten geen bezwaar maken.

“Het toevoegen van Nokia’s portfolio van beveiligingsapparatuur aan het Check Point-aanbod”, verklaart Gil Shwed, CEO van Check Point, “was de logische voortzetting van een langdurige samenwerking.” In de toekomst zal de beveiligingsleverancier ook verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van de ongeveer 23.000 bestaande klanten, die volgens Nokia ongeveer 220.000 apparaten hebben geïnstalleerd.

Check Point is sinds 2007 actief op het gebied van beveiligingsapparaten. Haar eigen VPN-1 UTM-appliance, Edge genaamd, maakt gebruik van hardware van fabrikanten van derden, zoals IBM, Crossbeam en Nokia. Naast inbraakpreventie biedt het apparaat ook VoIP-beveiliging, URL-filtering en veilige verbindingen op afstand via VPN.

Nokia heeft zich ontwikkeld tot een sterke aanbieder van vast/mobiele convergentieproducten. De fabrikant heeft een speciale focus op het beveiligen van de convergentie tussen IP-gebaseerde en mobiele telefoons.

Nokia en Checkpoint hebben de afgelopen jaren al nauw samengewerkt. De beveiligingsapparaten van de Finse specialist in mobiele telefonie werken probleemloos samen met de firewall-, VPN- en UTM-software van Checkpoint. Nokia wil zich meer concentreren op zijn kernactiviteiten en stoot daarom randactiviteiten zoals de beveiligingsdivisie af.