Een onderzoek van Citrix suggereert dat zonder permanent flexibel werken werknemers verloren zullen gaan. Meer dan de helft van de ondervraagde werknemers eist naast flexibel werken ook het recht op kantoor aan huis.
Het ziet er steeds meer naar uit dat bedrijven flexibele werkplekmodellen zullen moeten aanbieden om hun werknemers te behouden en nieuwe aan te trekken. Een jaar na het uitbreken van de Corona-pandemie en de daarmee gepaard gaande terugtrekking van kantoorwerkers naar het thuiskantoor blijkt: slechts een enkeling wil permanent terug naar het bedrijfskantoor.
Zo blijkt ook uit een onderzoek van Citrix dat flexibel werken in opmars is. 71 procent van de ondervraagde Duitsers is ervan overtuigd dat thuiswerken en flexibele werkmodellen ook na de pandemie gangbaarder zullen worden. Thuiswerken en flexibele werkopties zullen ook van cruciaal belang zijn om werknemers aan te trekken en te behouden. Zo is 50 procent van de respondenten van mening dat bedrijven niet aantrekkelijk zijn voor werknemers als ze geen flexibele werkopties bieden. 46 procent zegt dat als zij van baan zouden veranderen, zij alleen een baan zouden accepteren die thuiswerken of flexibele mogelijkheden biedt. Meer dan de helft (51%) van de respondenten zou graag zien dat het recht op thuiswerken en werken op afstand in de wet wordt vastgelegd.
Flexibel werken verbetert werk en privéleven
Verrassend genoeg is minder dan een vijfde (19%) van de respondenten van mening dat de pandemie een negatieve invloed heeft gehad op hun werk en carrière. Zesentwintig procent vindt zelfs dat het een positief effect heeft gehad op het tijdbeheer, de flexibiliteit en de algemene prestaties. Bovendien denkt meer dan een derde (36%) dat het een positieve invloed heeft gehad op hun persoonlijke leven. Het wegvallen van het woon-werkverkeer heeft hen volgens hen in staat gesteld meer tijd met hun gezin door te brengen (14 %), een hobby uit te oefenen (11 %) of gewoon meer te slapen (14 %).
Als gevolg hiervan is ongeveer de helft (48 %) van de ondervraagden na de pandemie voorstander van een hybride model, waarbij zij zowel op kantoor als op afstand kunnen werken. Slechts 15 procent wil terug naar kantoor en elke dag van daaruit werken.
(Te) productief in het thuiskantoor
Voor de pandemie boden veel bedrijven geen mobiel werken of thuiskantoor aan omdat ze vreesden dat werknemers minder zouden werken dan op kantoor. Uit de studie blijkt echter dat meer dan driekwart (77%) van de respondenten minstens even lang werkt, en dat 34% zelfs langer werkt dan op kantoor.
Ondanks de praktische voordelen die veel mensen zien in thuiswerken en flexibel werken, vond 40 procent van de respondenten dat hun geestelijke gezondheid in de afgelopen twaalf maanden was verslechterd. 88% van de respondenten vindt het dan ook belangrijk dat de bedrijfscultuur het geestelijk en/of lichamelijk welzijn bevordert. Daarom moeten bedrijven hun bedrijfscultuur heroverwegen om hun werknemers in staat te stellen op lange termijn productief te werken. In Duitsland zegt bijvoorbeeld slechts 36 procent dat ze zich door hun leidinggevende gesteund voelen bij het vinden van een balans tussen werk en privé.
“Ondanks alle uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt, melden kantoormedewerkers verbeteringen in hun privéleven en carrière als gevolg van thuiswerken,” zegt Oliver Ebel, Area Vice President Central Europe bij Citrix. “Als mensen zelfs in deze ongunstige omstandigheden een zilveren randje zien, is dat een kans om de post-pandemische wereld van het werk positief te evolueren. Het resultaat zal een nieuwe generatie gelukkigere werknemers zijn, die hun bedrijf langer trouw zullen blijven omdat ze de keuze hebben om te werken waar dat voor hen het beste is.”
“In 2020 waren de meeste bedrijven alleen maar aan het overleven in plaats van aan het groeien”, vervolgt Ebel. “In 2021 moeten zij hun ogen losmaken van de louter operationele kant van het bedrijf en meer tijd en middelen besteden aan het definiëren van hun waarden in een post-pandemische wereld – met een hybride beroepsbevolking die door hun werkgever wil worden gesteund en betrokken. Bedrijfscultuur is een belangrijke onderscheidende factor als het erom gaat werknemers aan te trekken en te behouden. Het is dan ook belangrijk dat de ondernemingen aan dit aspect prioriteit verlenen. Dit is de enige manier waarop ze ervoor kunnen zorgen dat ze toekomstbestendig zijn.”
Onderzoeksgegevens
Het onderzoek werd namens Citrix tussen 10 en 23 februari 2021 uitgevoerd door peilingbureau OnePoll. 3.750 kantoormedewerkers in het VK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland werd gevraagd naar hun ervaringen van een jaar in het thuiskantoor. In Duitsland werden hiervoor 1.000 mensen ondervraagd. De kantoormedewerkers werd gevraagd naar hun bedrijfscultuur, de impact van de pandemie op hun carrière en welzijn, en hun gevoelens over thuiswerken en het evenwicht tussen werk en privéleven.