In juli was de stemming van de Duitse consumenten nog goed, maar nu neemt de onzekerheid weer toe. Hoewel de economische verwachtingen en de koopbereidheid minimaal stegen, daalden de inkomensverwachtingen aanzienlijk.
De hoop op een snel herstel van het consumentenklimaat werd in augustus sterk getemperd. Na drie sterke stijgingen op rij is de indicator merkbaar gedaald. Terwijl de economische verwachtingen en de koopbereidheid slechts minimaal stegen, daalden de inkomensverwachtingen aanzienlijk. Aangezien de spaarneiging momenteel ook toeneemt, voorspelt GfK voor september 2020 een waarde van -1,8 punten, 1,6 punten minder dan in augustus van dit jaar (herziene waarde -0,2 punten). Dit zijn de bevindingen van het GfK-onderzoek naar het consumentenklimaat in augustus 2020.
“Stijgende infectiecijfers en de vrees voor een verscherping van de beperkingen in verband met Corona leiden tot onzekerheid en drukken bijgevolg het sentiment. De BTW-verlaging, die op 1 juli van kracht is geworden, kan de neiging om te consumeren ondersteunen, maar is nog niet in staat om een sterkere impuls te geven,” verklaart Rolf Bürkl, consumentendeskundige bij GfK. “Of dit slechts een tijdelijke somberheid is, hangt vooral af van de verdere ontwikkeling van de infectie en de noodzakelijke maatregelen die door de politiek moeten worden genomen.”
Inkomensverwachtingen en koopbereidheid
De onzekerheid onder Duitsers komt vooral tot uiting in de inkomensverwachtingen. Na drie stijgingen op rij is het in augustus weer aanzienlijk gedaald. Na een daling van 5,8 punten daalde de indicator tot 12,8 punten – een daling van een goede 37 punten in vergelijking met de waarde van het voorgaande jaar.
In tegenstelling tot de inkomensvooruitzichten kon de koopbereidheid zijn goede niveau opnieuw verbeteren. Met een plus van 1,2 punten is de stijging echter gering. Met 43,7 punten ligt de indicator slechts vijf punten onder de waarde van vorig jaar.
Economische verwachtingen
De economische vooruitzichten van de consumenten zijn in augustus ook voor de vierde keer op rij gestegen. Ook hier is de stijging met 1,1 punt echter vrij gering. De indicator is gestegen tot 11,7 punten. Dit is al de vierde verhoging op rij. De laatste keer dat een betere waarde werd gemeten was in november 2018, met 14,8 punten.
Consumenten blijven ervan uitgaan dat de Duitse economie zich uit de ergste recessie van de naoorlogse periode kan werken, ook met de hulp van uitgebreide economische stimuleringspakketten. Dit veronderstelt echter dat de stijging van het aantal besmettingen tot stilstand komt en er geen drastische maatregelen om de pandemie in te dammen of zelfs een tweede lockdown nodig worden, aldus de marktonderzoekers van GfK. Voor een grondig en duurzaam herstel van de Duitse economie is het ook uiterst belangrijk dat de consumptielanden van de Duitse export er weer snel bovenop komen.
Naar de studie
De onderzoeksperiode voor de huidige analyse liep van 5 tot 17 augustus 2020. De resultaten zijn een uittreksel van de studie “GfK Consumer Climate MAXX” en zijn gebaseerd op ongeveer 2 000 consumenteninterviews die maandelijks in opdracht van de EU-Commissie worden gehouden. In dit verslag worden de indicatoren grafisch voorgesteld, voorspeld en van commentaar voorzien. Daarnaast bevat het ook informatie over de bestedingsplannen van consumenten voor 20 gebieden van de markten voor duurzame consumptiegoederen, niet-duurzame consumptiegoederen en diensten.
>