Unsexy. Zwarte doos. Complex. Servers hebben geen goede reputatie en bedrijven hebben veel respect wanneer een nieuwe aanwinst op komst is. Dat hoeft niet het geval te zijn, is Jakob Tandek overtuigd. De oprichter en CEO van Serverhero weet waar hij het over heeft.
“Wij zijn een wederverkoper van hardware.” Jakob Tandek zegt dit met trots en om goede redenen. Wat zo eenvoudig klinkt, is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Omdat op veel plaatsen hardware slechts een basisdienst is en dient als een toegangsbewijs bij de klant om uitgebreide business te genereren met managed services, software en andere diensten. Tandek vindt het prima als anderen het zo doen. Voor hem heeft deze ontwikkeling een gat in de markt geslagen. De kloof om zich te concentreren op de verkoop van hardware, en in het bijzonder servers en opslag.
De mythe van “servers”
In 2017 waagde de ondernemer zich, samen met een compagnon, aan het zelfstandig ondernemerschap met de ambitie om een held te worden in de verkoop van servers. Vandaar de naam van zijn bedrijf: Serverhero.
Na vier jaar heeft hij nu zo’n 45 werknemers en het bedrijf floreert,
Jakob Tandek, Managing Director Serverhero
Snel en zonder frictie
Dit beschrijft al indirect de sterke punten van Tandek bij Serverhero. Klanten van allerlei aard krijgen hun eigen contactpersoon die hen van begin tot eind begeleidt – van advies, configuratie, prijsopgave, pre-sales tot after-sales processen. Om dit mogelijk te maken investeert Serverhero “massaal in opleiding en know-how” voor zijn werknemers, “zowel in de breedte als in de diepte”. De effecten zijn een hoge snelheid bij projecten en geen verlies van informatie bij overdrachten tussen collega’s of afdelingen. “De klant ontvangt van ons uiterlijk de volgende werkdag een complete projectofferte”, zegt Tandek. En wie echt onder druk staat, binnen een paar uur.
Welke leveringsknelpunten?
Met zijn eigen magazijn en eigen productie kan Serverhero ook snel reageren en systemen van klanten ter plaatse in Keulen configureren. Bovendien is er know-how met betrekking tot het formuleren van aanbestedingen en het aanvragen van subsidies.
En Tandek maakt zich geen zorgen over de toekomst. “Het is een markt die miljarden waard is. We hebben duizenden klanten. Een heel groot deel komt terug. Dat merken we nu. De levenscyclus van servers en opslagruimte bedraagt tussen drie en vijf jaar. Dat betekent dat de eerste klanten van ons nu terugkomen. En daarom gaan we door met de personeelsuitbreiding. Want deze curve is exponentieel, want we hebben nu veel meer eerste projecten dan in onze begintijd.”