Proxy server

Een proxyserver is een server die zich tussen een clienttoepassing, zoals een webbrowser, en een echte server bevindt. Het onderschept alle verzoeken aan de echte server om te zien of het de verzoeken zelf kan vervullen. Als dit niet het geval is, stuurt het het verzoek door naar de echte server.

Doel van een proxyserver

Proxyservers hebben twee hoofddoelen: om de prestaties te verbeteren en om verzoeken te filteren.

Prestatie verbeteren

Proxyservers kunnen de prestaties voor groepen gebruikers drastisch verbeteren. Dit komt doordat de resultaten van alle verzoeken een bepaalde tijd worden bewaard. Beschouw het geval waarin zowel gebruiker X als gebruiker Y toegang hebben tot het World Wide Web via een proxyserver. De eerste gebruiker X vraagt ​​een bepaalde webpagina op, die we pagina 1 zullen noemen. Enige tijd later vraagt ​​gebruiker Y dezelfde pagina op. In plaats van het verzoek door te sturen naar de webserver waarop pagina 1 zich bevindt, wat een tijdrovende handeling kan zijn, retourneert de proxyserver gewoon de pagina 1 die al is opgehaald voor gebruiker X. Aangezien de proxyserver zich vaak op hetzelfde netwerk bevindt als de gebruiker, dit is een veel snellere operatie. Echte proxyservers ondersteunen honderden of duizenden gebruikers.

Filterverzoeken

Proxy-servers kan ook worden gebruikt om verzoeken te filteren. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een proxyserver gebruiken om te voorkomen dat zijn werknemers toegang krijgen tot een specifieke set websites.

Aanbevolen literatuur: Zie de pagina Servertypen in de snelle naslagsectie van Kompoos voor een vergelijking van servertypen.