Ernesto Schmutter wordt Managing Director bij MRM Distribution

De voormalige Ingram Micro baas Ernesto Schmutter wordt Managing Director bij MRM, een gespecialiseerde distributeur voor gebruikte software. De kanaalexpert heeft het in Frankfurt gevestigde bedrijf al een jaar geadviseerd.

Ernesto Schmutter keert terug naar de operationele business. De manager van Ingram Micro, die lange tijd werkzaam is geweest als zelfstandig consultant, zal de activiteiten van MRM Distribution met onmiddellijke ingang leiden als Managing Director. Hij ondersteunt de in Frankfurt gevestigde specialist voor gebruikte software in het kader van zijn adviesactiviteiten sinds begin 2019 als voorzitter van de adviesraad. In de toekomst zal hij zich richten op het aansturen van de uitbreiding van het jonge bedrijf, dat in Duitstalige landen al 4.000 geregistreerde resellerpartners heeft, naar de Europese markt.

“De taak om een jong team door de volgende fasen van snelle groei en uitbreiding te leiden, is voor mij een spannende uitdaging”, aldus Schmutter over zijn intrede in het MRM-management. Wat gebruikte software betreft, heeft het distributiemodel in dit land zijn waarde reeds lang bewezen, vooral wat de veeleisende handel in volumelicenties betreft. Deze zaak hoort thuis “in de handen van een serieuze distributeur in elke regio”. Met zijn ervaring wil hij nu ook resellers in de andere Europese landen overtuigen van de bovengemiddelde marges en hun klanten van de voordelen van duurzaam IT-gebruik en dalende IT-kosten.

Carrière in distributie

Als consultant leidde Schmutter het laatst zijn eigen bedrijf Carica, dat hij medio 2018 in Erding oprichtte. Tot dan had de nu 54-jarige meer dan twee decennia bij Ingram Micro gewerkt. Tussen eind 2014 en begin 2018 leidde hij het bedrijf daar in Duitsland als Chief Country Executive. Daarvoor was de manager gedurende vier jaar verantwoordelijk voor het bedrijfssegment Data Capture / Point of Sale (DC / POS) in heel Europa. Voordat hij in 2010 de overstap maakte naar het internationale niveau, was de filologie-afgestudeerde Senior Director of SMB Sales and Marketing Communications in Duitsland. Daarvoor bekleedde hij diverse managementfuncties in sales en productmanagement.

Voorlopig vormen Ronny Drexel, Directeur Marketing & Communicatie, en Christian Bedel, Sales Director DACH, het operationele management van MRM Distribution. De twee waren verheugd dat zij Schmutter konden “overtuigen” om hun in de toekomst niet alleen als voorzitter van de adviesraad zijn kanaalervaring en marktoverzicht ter beschikking te stellen, maar dat hij hen in de toekomst ook “operationeel zou begeleiden”. Het in Frankfurt gevestigde bedrijf werd in april 2017 opgericht. Het bedrijf richt zich op de verkoop van gebruikte Microsoft-licenties aan de ICT-handel.