Wat is het verschil tussen FTTC- en FTTH-glasvezelnetwerken? Het antwoord ligt vooral in de samenstelling van de netwerkkabels
Het concept van een glasvezelverbinding komt meestal neer op twee acroniemen, die al bekend zijn bij degenen met kennis van de netwerkwereld, maar minder bekend bij degenen die minder vertrouwd zijn met IT-zaken, namelijk FTTC en FTTH. Maar wat betekenen ze eigenlijk en wat zijn de kenmerken en verschillen van beide?
Hoewel ze misschien niet gemakkelijk te begrijpen zijn, althans in deze uiterst cryptische vorm, duiden deze twee korte acroniemen op twee verschillende soorten verbindingen, met verschillende eigenaardigheden en sterke punten. Het is duidelijk dat het belangrijkste verschil ligt in het soort prestaties, dat een duidelijke invloed heeft op de gegevensoverdrachtsnelheid, zowel bij verzending als ontvangst. De twee soorten glasvezelstructuren zijn beide op het grondgebied aanwezig en verschillen fundamenteel in de samenstelling van de netwerkkabels die het signaal van het ene punt naar het andere van de infrastructuur overbrengen.
FTTC, wat zijn de kenmerken
Wanneer we het over FTTC hebben, duiden we op een type verbinding dat uit twee verschillende soorten kabels bestaat: de eerste, die welke de telefooncentrale met de straatkast verbindt, is van glasvezel; de tweede, daarentegen, van de kast tot bij u thuis, is van koper. Dit is duidelijk een compromis, dat het mogelijk maakt de snelheid die normaal met een ADSL-verbinding wordt gehaald, te verhogen door gebruik te maken van een kabeltype dat reeds in het laatste stuk aanwezig is, hoewel de prestaties vooral met betrekking tot de afstand worden vertraagd.
De snelheid van “Fiber to the cabinet” bedraagt in feite ongeveer 100/200 Mbps, wat een grote stap voorwaarts is in vergelijking met de canonieke 20 van ADSL, wanneer de prestaties op hun maximum zijn. Ter onderscheiding heeft AGCOM aan dit type aansluiting een geel label toegekend, herkenbaar aan de vermelding “FR”, die de aanwezigheid van glasvezel en koper aangeeft.
FTTH, wat zijn de kenmerken
Het verschil tussen FTTH en FTTC zit natuurlijk niet alleen in de naam, maar ook in de betekenis. In feite hebben we het in dit geval over “Fiber to the home”, d.w.z. het gebruik van glasvezelkabel vanaf de centrale tot aan de router van de gebruiker in zijn huis. Het gaat dus om een volledig traject dat op elk deel een optimale snelheid kan garanderen, ver van de mogelijke problemen die typisch zijn voor koper.
Met de FTTH-breedbandverbinding is de stabiliteit van de verbinding optimaal, evenals de prestaties die duidelijk hoger liggen dan bij de vorige technologie, waarbij zelfs 1 Gbps wordt gehaald. Volgens AGCOM wordt een volledig in optische vezels uitgevoerde verbinding aangeduid met een groene sticker, met de beginletter F voor fibre.
FTTC en FTTH, wat zijn de verschillen?
Naast het type materiaal dat wordt gebruikt, optische vezels en koper voor FTTC en alleen glasvezel voor FTTH, en het verschil in snelheid, ongeveer 10 keer sneller voor de laatste, zijn de verschillen ook duidelijk wat betreft de bestendigheid tegen de tijd en mogelijke schade. Koper mag dan minder bestendig zijn, glasvezel is daarentegen bijzonder flexibel en bestendig in de tijd, zodat op lange termijn minder onderhoud nodig is.
Nauw verbonden met de prestaties zijn de verschillende gebruiksmogelijkheden van deze twee soorten verbindingen: terwijl bij de eerste de latentie en de download-/uploadtijd een rol spelen, is het bij de tweede mogelijk om meerdere downloads tegelijk uit te voeren, onlinespellen te spelen of streaminginhoud in zeer hoge kwaliteit te bekijken zonder het risico van vertragingen of videoblokkades. Het is dus duidelijk dat de toekomst van het netwerk in glasvezel ligt, gezien de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling die dag na dag meer en meer snelheid en directheid vereisen, kenmerken die perfect door de FTTH-technologie worden gedekt.