Bravia 4K-schermen met 32 en 100 inch

Sony breidt het assortiment professionele Bravia 4K-schermen naar beneden en naar boven in de diagonaal uit met een 32-inch en een 100-inch apparaat. Beide zijn voorzien van krachtige beeldprocessors en geïntegreerde Android-computers.

Sony maakt voor professionele displays graag gebruik van de technologie van zijn eigen tv’s. Dit blijkt reeds uit het feit dat beide lijnen de naam Bravia dragen. Met het 4K-beeldscherm FW-100BZ40J, dat met een diagonaal van 100 inch nu het grootste apparaat onder de professionele Bravia-beeldschermen is, gebruikt de fabrikant dezelfde beeldprocessor, de Cogniktive XR, die ook in de nieuwe tv-toestellen van modeljaar 2021 zit. Het wordt verondersteld een aantal verschillende elementen in het beeld tegelijk te analyseren door middel van “cognitieve intelligentie”, d.w.z. waarschijnlijk intelligente patroonherkenning, om te zorgen voor een contrastrijk en natuurlijk ogend beeld. Bovendien wordt de processor verondersteld de 2K upscaling te verbeteren. Met zijn Direct LED-achtergrondverlichting levert de 100-incher een typische helderheid van 600 cd/m² en een piek van 940 cd/m². In combinatie met Full Local Dimming zorgt dit voor een goede weergave van HDR-inhoud. Bovendien haalt het VA-paneel een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz. De XR-X Motion Clarity-functie ondersteunt een vloeiende videoweergave.

De FW-32BZ30J, met 32 inch het kleinste 4K-scherm in de modelserie, is nog steeds voorzien van de X1-processor, de voorganger van de Cogniktive XR. Het beeldscherm, uitgerust met Edge LED, ondersteunt HDR-weergave met de X1 en wordt ook verondersteld conventionele inhoud levendiger weer te geven op het VA-paneel dankzij de Trilumino-technologie met een uitgebreide kleurruimte. Motionflow XR-technologie wordt gebruikt voor vloeiende weergave van bewegende beelden op het 60 Hz-scherm.

Android SoC en Chromecast

De Sony Bravia FW-100BZ40J en zijn kleinere zustermodel FW-32BZ30J hebben ARM SoC's ingebouwd, waarop Android 10 als besturingssysteem draait.

Beide beeldschermen hebben een ARM SoC ingebouwd, waarop Android 10 als besturingssysteem draait. Ze ondersteunen ook het direct spiegelen van content van mobiele apparaten via de ingebouwde Chromecast-functie, evenals via Apple Airplay 2. Met de Pro-modus kunnen de schermen worden aangepast aan hun individuele gebruik. De IP-bedieningsfunctie ondersteunt Crestron, Extron en Kramer platforms. Bovendien maken open API’s besturing en automatisering met andere oplossingen mogelijk.

De FW-100BZ40J met 100-inch paneel en FW-32BZ30J met 32-inch diagonaal zullen naar verwachting vanaf de zomer verkrijgbaar zijn.