Microsoft’s samenwerkingsplatform stelt gebruikers in staat om de achtergrond te veranderen tijdens videogesprekken, zodat je de rommel thuis kunt verdoezelen
Ook op Microsoft Teams, zoals op vrijwel alle videoconferentie- en groepsvideobellen-apps, kun je een virtuele achtergrond instellen om de echte te verdoezelen, dat wil zeggen de kamer van waaruit we uitzenden. Vanaf begin juni 2020 is het ook mogelijk om een gepersonaliseerde afbeelding als achtergrond te gebruiken.
In eerste instantie, vanaf eind 2018, was het alleen mogelijk om de achtergrond te vervagen, waardoor je eigen figuur in beeld bleef. Het was genoeg om de rommel te verbergen van de huiskamer die kantoor werd, toen miljoenen mensen van de ene dag op de andere te maken kregen met smartworking als gevolg van de pandemie van het coronavirus. De volgende stap was om de achtergrond volledig te kunnen vervangen door een afbeelding of foto, in plaats van deze te vervagen. Nu is de volledige functionaliteit gearriveerd, met de mogelijkheid om de achtergrondafbeelding uit uw eigen bestanden te kiezen. Het lijkt misschien triviaal, maar dit is de nieuwste functie in Teams. Hier lees je hoe je deze nieuwe functie gebruikt.
Aangepaste achtergrond op Teams: zo doe je dat
In feite was het al eerder mogelijk om een aangepaste achtergrond op Teams te uploaden, via een truc: kopieer gewoon de afbeelding (Jpg, Bmp of Png) in de map %APPDATA%Microsoft/TeamsBackgroundsUploads (op de Mac ~/Library/Application Support/Microsoft/Teams/Backgrounds). Nu is het veel gemakkelijker, omdat de achtergrond direct vanuit de interface van de app kan worden gewijzigd.
Na het starten van het videogesprek moeten we daarom klikken op het pictogram met de drie stippen en vervolgens op “Achtergrondeffecten weergeven”. Naast de standaard afbeeldingen en onscherpte, die al eerder aanwezig waren, vinden we nu een knop om een nieuwe afbeelding toe te voegen. Nadat we hierop hebben gedrukt, kunnen we door de mappen op onze computer bladeren en onze eigen afbeelding kiezen voor de achtergrond van onze Microsoft Teams-gesprekken. We zien het meteen, maar alleen wij zullen het zien: om het aan anderen te laten zien, moeten we de keuze bevestigen door op “Toepassen” te klikken.
Hoe kies je de aangepaste achtergrond voor Teams
Nu zijn we klaar om een willekeurige afbeelding naar Teams te uploaden en die als achtergrond te gebruiken. Maar dat betekent niet dat ze allemaal goed zijn. Allereerst is de resolutie belangrijk: Teams verwerkt videostreams met een maximale resolutie van 1.920×1.080 pixels. Daarom is een hogere resolutie nutteloos en kan een lagere leiden tot een korrelige achtergrond. Dan moeten we ook rekening houden met de context van het videogesprek: als het een zakelijke videoconferentie is, werkt te veel fantasie misschien niet, en is het beter te kiezen voor neutrale en oogstrelende achtergronden. Dit geldt ook als we het bedrijfslogo als gepersonaliseerde achtergrond willen gebruiken: het kan, maar het moet discreet zijn, niet te groot en niet ontelbare keren worden herhaald.