Fan tokens zijn ook onderdeel geworden van grote Italiaanse voetbalteams. Het is logisch om je af te vragen wat ze zijn en hoe ze werken, dus laten we ze samen eens bekijken
Het feit dat de huidige kampioenen Inter Milan als een van de eersten in Italië “toegaven” aan de cryptocurrency-markt, door hun Fan Token in het zicht te plaatsen, heeft geleid tot een enorme toename van de belangstelling voor deze tools, die steeds populairder worden in de Italiaanse competitie. Velen hebben zich afgevraagd wat fan tokens zijn en hoe ze werken.
Omwille van Covid-19 en pandemische beperkingen, hebben Serie A teams een aanzienlijk deel van hun budget, afkomstig uit de verkoop van tickets en seizoenkaarten, misgelopen. En terwijl een groot deel van de “traditionele” bedrijven de periode met moeite doormaakten en op de een of andere manier moesten besparen op de uitgaven, vonden sommige Italiaanse voetbalclubs respijt met sponsorschappen aan bedrijven die actief zijn op de cryptocurrency-markt, die geen crisis lijkt te hebben gekend. Cryptocurrencies zijn een bloeiende en groeiende markt, dus het is niet verwonderlijk dat clubs als Inter, Milaan of Rome zijn bezweken voor hun lokroep en veel andere clubs zijn geïnteresseerde toeschouwers.
Wat zijn Fan Tokens en hoe werken ze
Simplificerend kunnen Fan Tokens worden gezien als ‘aandelen’ die door fans worden gekocht om inspraak te hebben in de bewegingen van een voetbalclub. Om invloed te hebben, kortom, marginaal, natuurlijk. En net zo vanzelfsprekend wordt een Fan Token verhandeld in cryptocurrency, dus om er een of meer te kopen moet je je eigen geld omwisselen voor cryptocurrency (maar maak je geen zorgen, het is een proces dat wordt beheerd door het platform zelf waartoe je je wendt).
De waarde van de Fan Token schommelt natuurlijk, net als een cryptocurrency, in de loop van de tijd: hij kan aan waarde winnen, maar ook aan waarde verliezen. In perspectief kan het Fan Token-mechanisme zeer belangrijk zijn voor een club, omdat het hen in staat stelt zichzelf snel te financieren, zonder via het banksysteem te passeren en zonder dat de ‘echte’ aandelen worden ‘verwaterd’, allemaal door het aanboren van hun fanbasis over de hele wereld, en voor clubs als Inter betekent dit bijvoorbeeld dat ze een basis van 55 miljoen potentiële backers hebben.
Maar hoe kan een Fan Token het leven van een club beïnvloeden? Simpel. Het management kan via speciale apps enquêtes houden onder de houders van tokens, waarbij de beslissing door de fans wordt genomen. Het kan gaan over merchandising, het ontwerp van de bussen waarin de ploeg reist, de muzikale hymnes maar ook, schrijft Socios, keuzes over de startende elf.
Inter’s Fan Tokens
De Italiaanse kampioenen hebben een overeenkomst gesloten met Socios waardoor het bedrijf als hoofdsponsor op de shirts van de spelers van Inter mag verschijnen in plaats van Pirelli: het Fan Token-logo op de borst is te danken aan de overeenkomst tussen de twee bedrijven, die de Nerazzurri bovendien zo’n 20 miljoen euro per seizoen oplevert.
Juventus Fan Tokens
Juventus heeft ook zijn eigen fan tokens, die kunnen worden gekocht op het Socios-platform.
A.C. Milan’s Fan Tokens
A.C. Milan heeft een overeenkomst gesloten met BitMEX, een van ’s werelds toonaangevende cryptocurrency-platforms, waardoor het logo van het bedrijf op de linkermouw van de Rossoneri-shirts komt en in de kas van de club zo’n €3-4 miljoen per jaar vloeit.
Roma’s Fan Tokens
Digitalbits is de hoofdsponsor van Roma geworden, ter vervanging van Qatar Airways. Het logo van het cryptobedrijf zal drie jaar lang op de borst van de Giallorossi blijven staan, in die periode zal in totaal 36 miljoen euro worden geïncasseerd.