Transparantie en OLED bij LG

De Koreaanse fabrikant LG is de vurigste voorstander van OLED-technologie voor grote beeldschermen. Op de ISE toont zij indrukwekkende voorbeelden van het gebruik van deze technologie. LG maakt deel uit van de trend naar LED-videowalls met een kleine pixel pitch.

Wat er mogelijk is met open-frame OLED displays werd door LG op ISE gedemonstreerd met de OLED Falls installatie: een totaal van 88 flexibele OLED panelen, elk met een diagonaal van 55 inch, toonden video’s van watervallen, gletsjers en andere natuurverschijnselen. OLED-panelen zijn zelfoplichtend en daardoor zeer dun. De 55EF5E-P panelen die voor de installatie werden gebruikt, kregen vorm met een extra apparaat, de Curvature Calibrator, voordat ze werden gemonteerd.

Optisch niet zo spectaculair, maar technisch interessanter, was de transparante OLED met aanraakfunctie, die LG voor het eerst presenteerde. Want daarmee wordt iets werkelijkheid dat voorheen alleen in sciencefictionfilms als Avatar bestond als een door de computer gegenereerd special effect. Op de beurs demonstreerde de fabrikant een toepassing die bijvoorbeeld in de showroom van een autodealer kan worden gebruikt: Het transparante OLED-scherm stelt de gebruikersinterface voor die de weergave van een auto op een achterliggende OLED-videowall regelt.

Even futuristisch zijn de oprolbare OLED-tv’s van de Signature OLED TV R-serie die in januari op CES 2019 werden gepresenteerd en nu ook in Europa op ISE te zien waren.

LED-panelen met kromming

Naast OLED was LED een belangrijk onderwerp bij de tweede grote Koreaanse fabrikant: de zeer dunne modules van de LAPE-serie met een pixelafstand tussen 1,5 en 2,5 mm kunnen gebogen worden gemonteerd met een radius tot 1000R. Dit is mogelijk omdat de fabrikant de voedingsmodule heeft gescheiden van het LED-scherm, waardoor het aanzienlijk dunner is geworden. De maximale luminantie is 1.000 nits. Andere nieuwe LED-producten waren een scherm met een totale diameter van 130 inch voor vergaderzalen. Het is gebaseerd op modules met een pixel pitch van 1,5 mm, evenals een zelfklevende, transparante LED-folie die op elke ruit kan worden aangebracht.