Bij de implementatie van haar concepten voor slimme gebouwen vertrouwt IFT op producten van Devolo. IT-BUSINESS sprak met Jochen Quick, Senior Consultant en Technisch Architect bij IFT.
ITB: Het IFT – Instituut voor Telecommunicatie heeft zich als adviesbureau gespecialiseerd in slimme gebouwentechnologie. Wat onderscheidt uw bedrijf van de concurrentie?
Snel: We zijn in 1988 ontstaan uit een klassiek ingenieursbureau. Alle werknemers van IFT hebben ook een technische achtergrond. Vanaf het ontwerp van een bestaand of nieuw gebouw tot de bouwbegeleiding en de technische oplevering zijn wij het aanspreekpunt voor onze klanten. Momenteel plannen we veel slimme gebouwen en slimme hotels, naast complexe industriële projecten. De geïnstalleerde technologie omvat multimediabeveiliging, IT, telecommunicatie, energierenovatie van gebouwen en beveiliging.
ITB: Wat is er voor nodig om dit alles onder één dak te krijgen?
Quick: IFT vertrouwt op IP-netwerken omdat wij er zeker van zijn dat de toekomst IP spreekt. Daarom werken wij ook samen met fabrikanten als Devolo, AVM of Digitalstrom. Wij installeren de producten van onze partners niet alleen voor onze klanten, maar gebruiken ze ook in ons bedrijf. Tegenwoordig zijn voor elk project individuele oplossingen nodig. Wij kunnen niet “alleen” een telefoonsysteem of een netwerk plannen, zoals wij vroeger deden. Intussen integreren we in de diepte: van verwarmingsregeling over beveiligingstechniek tot verlichtingstechniek.
ITB: Als u zegt dat individuele oplossingen nodig zijn, in hoeverre ondersteunt Devolo u hierbij?
Quick: Devolo heeft onder andere een netwerkadapter die in verschillende netwerkstructuren kan werken. Dus als een gebouw tweedraads-, coax- of goede 230V-bekabeling heeft, kunnen wij elk van deze infrastructuren integreren in een IP-netwerk. Dit is gemakkelijker dan meer kabels leggen. Devolo heeft ook een goede oplossing voor IP-streaming via satelliet. Deze wordt rechtstreeks op het satellietsysteem aangesloten, zodat het signaal zonder coaxkabel (tv-kabel) via IP-geschikte apparaten kan worden gedecodeerd.
ITB: En hoe zit het met de menselijke kant bij de fabrikant uit Aken?
Quick: De ondersteuning door Devolo is zeer goed. In onze Smart Office-omgevingen zijn we ook live testers van Devolo-hardware en -software. Dit resulteert in aanvullingen en verbeteringen van toepassingen, waar Devolo altijd snel op reageert. Naar mijn mening wordt deze korte reactietijd geholpen door het feit dat de fabrikant in Duitsland is gevestigd. Wij hebben vaak te maken met andere fabrikanten waar dit helaas niet zo soepel werkt.
ITB: Hoe ziet het gebruik binnenshuis eruit?
Quick: Naast ons hoofdkantoor in Hamburg hebben we een nieuw Smart Office in Jengen, dat in juni volledig in gebruik zal worden genomen. Wij hebben daar momenteel 60 IP adressen – sommige grotere bedrijven hebben er niet zoveel. In het algemeen streven we ernaar dat alle fabrikanten van smart home-technologieën IP als standaard gebruiken. Bovendien is een stabiele breedbandverbinding nodig om grote hoeveelheden gegevens te transporteren.