Een YouTube-kanaal maken: hoe doe je dat

Of u nu een fan bent van de westerse keuken, taalonderwijs of een andere activiteit, het verspreiden van uw kennis aan een online publiek, mogelijk van bijna overal ter wereld, is een doel dat veel mensen zich al jaren stellen, of het nu is om een hobby te delen of voor de winst. Laten we eens stap voor stap bekijken hoe je een YouTube-kanaal vanaf nul kunt opzetten in deze eenvoudige gids.

Voorbereidende stappen voor het maken van een YouTube-kanaal

De eerste stap bij het maken van een nieuw YouTube-kanaal is je aanmelden bij je Google-account. Ga via uw zoekmachine naar de hoofdpagina van Google en klik rechtsboven op “Aanmelden” en selecteer vervolgens “Een account aanmaken”. Ga verder met het invoeren van uw persoonlijke gegevens, waaronder uw voor- en achternaam, gebruikersnaam. Als u geen ander e-mailadres wilt aanmaken, maar dit Gmail-adres aan een bestaand e-mailadres wilt koppelen, klikt u op “Gebruik in plaats daarvan mijn huidige e-mailadres”. Voer een wachtwoord in, dat gemakkelijk te onthouden en moeilijk te raden is, en klik op “Bevestigen”, dan op “Volgende”. U kunt nu uw geboortedatum en uw “geslacht” invoeren. De knop ‘Volgende’ vraagt u het vakje aan te vinken waarin staat dat u akkoord gaat met de voorwaarden van Google, en u kunt nu klikken op ‘Maak account’.

Maak een YouTube-kanaal vanaf uw pc

Nu logt u in op YouTube en begint u zich vertrouwd te maken met uw account door rond te bewegen op het platform om uw virtuele realiteit maximaal te personaliseren, te beginnen met het uploaden van een foto van uzelf door simpelweg op het ronde pictogram van uw account te klikken. Klik in de rechterbovenhoek, waar u het kleine vierkantje ziet, op “Kanaal maken” en vervolgens op “Start”.

In uw nieuwe scherm ziet u “Selecteer” en vervolgens “Gebruik uw naam” om een kanaal te maken dat aan uw naam is gekoppeld. Voeg nu een foto van jezelf toe via “Upload foto” en ga verder met een beschrijving van jezelf via “Kanaalbeschrijving”, waarin je kwaliteiten of kenmerken benadrukt die je onderscheiden van het gemiddelde of op een andere manier in het oog springen. Voeg links toe naar andere platforms die u al hebt of die u later kunt maken, en kies de manier waarop u het liefst interactie hebt met het publiek op uw startscherm.

Het verschil tussen een bedrijfskanaal en een normaal kanaal is dat het eerste moet worden gemaakt nadat u uw persoonlijke kanaal hebt gemaakt. Dus, als je een bedrijfsprofiel wilt aanmaken, kun je na het aanmaken van een gewoon profiel klikken op de knop linksboven “☰” en kiezen voor “Instellingen”, ga nu naar “Account” en dan “Uw YouTube-kanaal” om te klikken op “Uw kanalen toevoegen of bewerken”. Met het bedrijfsprofiel kunt u collega’s toevoegen die u kunnen helpen uw media-inhoud te beheren. Op de nieuwe pagina kunt u naar “Maak een nieuw kanaal” gaan en de naam in kwestie invoeren. Klik op “Brand Account Name” en vervolgens op “Create”, en voila.

Hoe open je een YouTube-kanaal vanaf je smartphone

Als je je YouTube-kanaal liever vanaf je smartphone maakt, moet je een andere procedure volgen. Ga naar de Play Store en download de YouTube app. Let er alleen op dat de app niet kan worden gebruikt als u een bedrijfsprofiel wilt aanmaken. Ga op dezelfde manier te werk als op de PC, door rechtsboven op “Aanmelden” te klikken en uw “Google-account” te selecteren, vervolgens op “Foto” te klikken en op “Uw kanaal” te klikken. Ga op de normale manier te werk door uw gegevens in te voeren en klik op “Kanaal aanmaken”. Hoe dan ook, het maken van een YouTube-kanaal is gratis.

Hoe kies je een naam voor je YouTube-kanaal

Speel met woorden, de naam wordt je digitale identiteitspaspoort om je te onthouden en over je te praten. Brand naming is het marketingdomein dat zich bezighoudt met de analyse van de wereld van de namen, waarachter niet een eenvoudige reeks letters schuilgaat die gekoppeld zijn aan een betekenis, maar een dynamische energie met een groot potentieel. Als u nieuwsgierig bent naar goede raad, kunt u er artikelen over lezen; anders raad ik u aan pen en papier te pakken (dat stimuleert de creativiteit meer dan een scherm) en alle woorden (zelfs onomatopeeën) op te schrijven die in u opkomen, samen met gevoelens, eigennamen of andere.

De juiste naam zou bijvoorbeeld de sector van uw activiteit kunnen samenvatten, samen met het opvallende kenmerk dat u onderscheidt van het gemiddelde. Geef echter voorrang aan de betekenaar (het uiterlijke deel van het woord, d.w.z. de klank en het beeld dat het voortbrengt). Gebruik woorden die meestal kort zijn, eufonisch (een mooie klank hebben) of dissonant creëren om de aandacht te trekken. Er zijn zoveel parameters om rekening mee te houden, het draait allemaal om je smaak en het type doelgroep dat je wilt aanspreken via multimediaproducties op het grote scherm.

Hoe maak je een privé YouTube-kanaal

Na te hebben gezien hoe je een klassiek of bedrijfsaccount aanmaakt, kan het nuttig zijn om informatie te geven over hoe je een privé YouTube-kanaal aanmaakt. Net als bij het aanmaken van een zakelijk YouTube-profiel, maak je een gewoon profiel aan en pas je vervolgens je privacyinstellingen aan om de zichtbaarheid van je content te beheren. Ga naar de linkerbovenhoek, klik op “☰” en druk op “Instellingen”. Ga naar ‘Privacy’ om de schakelaar naar wens in te stellen.

Nu kun je ook de zichtbaarheid van afspeellijsten en video’s op je kanaal wijzigen. Om dit te doen, zoek naar uw foto en selecteer “YouTube Studio” in het menu, klik op “Video’s” om de volledige lijst van al uw geüploade video’s te bekijken. Als je een “Afspeellijst” wilt verbergen, klik dan opnieuw vanuit “YouTube Studio” op “Afspeellijst” en ga naar “Bewerken”. Zoek nu via het uitklapmenu naar de keuze “Privé”.

Hoe maak je een gedeeld YouTube-kanaal

Ten slotte vind je de gedeelde modus. In dit geval kunt u derden toevoegen als medewerkers, zolang het maar geen bedrijfskanaal is. Dat gezegd hebbende, log in op de hoofdpagina van YouTube, klik op de foto en klik op “YouTube Studio”, ga dan naar “Instellingen”> “Machtigingen”> “Uitnodigen”.

Hoe laat je je YouTube-kanaal groeien

Waarom zouden mensen mij moeten volgen? Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je een kanaal begint, of je het nu uit passie doet of vooral voor je werk. Promoot nieuwe inhoud of breng die op een andere, aantrekkelijke manier over. Maak in uw hoofd, of liever op papier, een mini-ontwerp met een voorspelling waarin u het doel van de oprichting van uw kanaal samenvat, d.w.z. de reden, uw missie en de cijfers die u zou willen bereiken. Probeer in dit verband constant te zijn in uw multimediapublicatie, wanneer u vrije tijd hebt, maakt u meerdere video’s die u verspreidt over de drukste momenten, zodat u een wekelijks of maandelijks schema creëert.

Om ervoor te zorgen dat uw voorstel origineel is, kijkt u of en hoe het thema dat u wilt voorstellen al eerder is behandeld en probeert u daar een voorbeeld aan te nemen, waarbij u respectvol te werk gaat en niet precies dezelfde inhoud van anderen kopieert. Als je het gewoon leuk vindt om deze wereld te betreden maar nog niet weet hoe, kun je de YouTube-camera benaderen als recensent van films (al dan niet Italiaans, tv-series zijn erg populair), videogames, cosmetische producten, boeken, winkels, restaurants.

Dit zal je enige manier zijn om jezelf bekend en gewaardeerd te maken. Maak uzelf vertrouwd met YouTube-video’s en onlineteksten of minigidsen van andere collega’s, mond-tot-mondreclame van mensen die u voor zijn geweest is ongetwijfeld een schot in de roos. Zorg ervoor dat de camera stilstaat en dat de kwaliteit van zowel het beeld als de video optimaal is. Kies vervolgens een omgeving (deze kan dezelfde zijn of variëren, afhankelijk van de omstandigheden) waarin u in alle rust kunt filmen: dat kan uw slaapkamer zijn, de woonkamer, een tuin; logischerwijs zult u, afhankelijk van de formele of informele toon van het onderwerp, de juiste keuze maken.

Oefen het bewerken met behulp van tutorials; als u een beginner bent, kunt u het gratis programma gebruiken dat bij uw pc wordt geleverd: op de Mac is dat iMovie en op Windows is dat Movie Maker. Als u er eenmaal mee vertrouwd bent, kunt u overgaan tot complexere toepassingen. Denk eraan, als u muziek toevoegt aan uw video’s, kies dan geen muziek waarop auteursrechten rusten, of u kunt toestemming vragen aan de componist. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen: u kunt ze gemakkelijk en gratis verkrijgen, bijvoorbeeld van Pixabay of andere ad-hocplatforms; als u ze van Google wilt verkrijgen, vergeet dan niet de juiste afbeeldingen te selecteren door de juiste licentie aan te vinken.