Microsoft Lync Server 2010 als kans voor het IT-kanaal

Met de nieuwe Lync Server zorgt Microsoft er niet alleen voor dat technologieën samengroeien, maar ook markten. Het huwelijk tussen telecommunicatie en informatietechnologie in de vorm van Lync 2010 is een uitdaging, een kans en misschien zelfs de business van de toekomst voor het klassieke IT-kanaal.

Industrie-experts verklaarden jaren geleden dat de convergentie van IT en TC zo niet een feit, dan toch een centrale trend in de technologie-industrie was. Met de term “Unified Communications” (UC) kreeg het scenario zo’n vier jaar geleden ook een passende naam. Nu Lync Server 2010 op de markt wordt gebracht, kan de communicatie binnen het hele bedrijf naar een hoger niveau worden getild.

Struikelblokken zijn weggenomen

Wie als leverancier of dienstverlener in het verleden ook maar probeerde een bedrijf te overtuigen van de voordelen van louter IP-telefonie, viel bijna altijd over een van deze drie struikelblokken: Toekomstbestendigheid, standaardisatie en hoge beschikbaarheid, waarbij met name honderd procent beschikbaarheid het killer argument is bij UC. Tot nu toe hebben veel bedrijven IT en TC gescheiden van elkaar beheerd, zodat storingen in het IT-netwerk geen gevolgen hadden voor de telefonie. Hoewel voice-over-IP al een decennium lang het gesprek van de dag is, heeft de technologie tot dusverre slechts op deelgebieden succes kunnen boeken in vergelijking met de klassieke TC, bijvoorbeeld bij de interne bedrijfstelefonie of in de back-end structuren van de providers.

Lync kills killer argument

De nieuwe Lync Server 2010 zorgt niet alleen voor eenvoudige manieren, maar maakt centrale installaties voor communicatiediensten ook redundant en fail-safe. Maar ook verspreide locaties worden niet verwaarloosd. Met betrekking tot het belangrijke punt van aansluiting en hoge beschikbaarheid van bijkantoren, heeft Ferrari Electronic nauw samengewerkt met Microsoft. Ferrari Electronic is momenteel de enige Europese fabrikant die een Survivable Branch Appliance (SBA) aanbiedt, die ervoor zorgt dat telefonie in bijkantoren beschikbaar blijft, zelfs als het Wide Area Network (WAN) uitvalt. De “OfficeMaster SBA” schakelt automatisch over op ISDN zodra de IP-verbinding met de centrale uitvalt, zodat alle telefonie-functies nog steeds kunnen worden gebruikt. Bovendien ondersteunt het andere communicatiediensten, zoals fax en SMS voor Microsoft Exchange en andere platforms, indien nodig.

Uitdaging voor het kanaal: Geëvolueerde structuren

Met Lync heeft Microsoft niet alleen het probleem van beschikbaarheid opgelost, maar ook een standaard gezet en een eigen segment opgebouwd, zodat hindernissen als standaardisering en toekomstbestendigheid zijn overwonnen. In de verkooppraktijk sluimeren echter nog een aantal onzekere factoren die beetje bij beetje zouden moeten worden opgelost. De technische samensmelting van TC en IT heeft nog niets veranderd aan de contacten en verantwoordelijkheden die met de klanten zijn gegroeid.

Voor degenen die verantwoordelijk zijn voor TC liggen klassieke PBX-aanbieders als Avaya, Alcatel of zelfs VoIP-pionier Cisco in een heel andere la dan Microsoft. En nogal wat van hen zullen – in plaats van te wijzen op de voordelen van de allesomvattende communicatie-aanpak – wijzen op mogelijke tekortkomingen van op IT gebaseerde spraaktechnologie. Er zou dus een defensieve reflex kunnen zijn om hun eigen terrein nog een paar jaar te verdedigen.

Op de lange termijn zullen klanten echter steeds meer verwachten dat zij hun telefonie ontvangen van dezelfde dienstverlener als die voor hun Exchange-server en Active Directory zorgt. Hier ontstaat dus een nieuwe concurrentieomgeving voor IT-resellers: TC-dienstverleners zullen hun IT-kennis uitbreiden en concurreren met IT-resellers.

Diegenen die tot nu toe voor bedrijfsnetwerken hebben gezorgd, moeten nu dus de nodige TC-expertise verwerven om onder de nieuwe marktomstandigheden met succes te kunnen opereren en de kansen te kunnen benutten om hun activiteiten uit te breiden. De fabrikanten worden opgeroepen om hen hierin te trainen. Microsoft geeft hier al het goede voorbeeld. Lync 2010 zal dus niet zegevieren door de vraag alleen, maar ook door een verkoopapparaat dat sterk genoeg optreedt.