WhatsApp, hier komt de triller: dit is wat het is

WhatsApp test een nieuwe functie: een triller die je naar een vriend kunt sturen om hem of haar uit te nodigen een belangrijk bericht te lezen: zo werkt het

In de komende maanden brengt WhatsApp mogelijk een heel bijzondere nieuwe functie uit: een “triller” die de aandacht van gebruikers vestigt op ontvangen en ongelezen berichten. Degenen onder u met een paar witte haren zullen zich zeker de “triller” van MSN herinneren. Degenen die jonger zijn en WhatsApp alleen in hun korte digitale leven hebben gekend, zullen niet weten waar we het over hebben.

In het kort, op MSN (Windows Live Messenger, nu met pensioen), de WhatsApp van de vroege jaren 2000 waarmee gebruikers gratis vanaf hun computer konden chatten, werd de “triller” gebruikt om een gebruiker op te roepen en een interactie met hem aan te gaan. De ’triller’ was een echt mechanisch geluid, onmogelijk om niet te horen. Jarenlang was het een van de herkenningspunten van MSN. Nu lijken de ontwikkelaars van WhatsApp van plan de “triller” terug te brengen om gebruikers uit te nodigen berichten dringend te lezen. Voorlopig is de functie alleen vrijgegeven in de bètaversie van de applicatie en niet voor alle gebruikers. Het zal nog geruime tijd beschikbaar zijn in de officiële versie, op zijn minst een paar maanden, in de hoop dat de tests succesvol zullen zijn.

WhatsApp, hoe de ’triller’ werkt

Er is op dit moment nog niet veel informatie over deze nieuwe functie. Het moet worden gebruikt om de aandacht te trekken van een vriend die het verzonden bericht nog niet heeft gelezen. Het “triller” icoontje zou toegevoegd moeten worden aan de app interface en zal de smartphone van de persoon met wie je praat laten rinkelen en trillen. Maar het werkt alleen als de ontvanger van de ring ook online is.

Er is ook geen informatie over hoe vaak je de aandacht van je vriend kunt vragen. De ontwikkelaars kunnen besluiten om het gebruik van de ring te beperken tot 3-4 keer binnen 10-20 minuten.

De nieuwe functie is slechts aan een klein aantal gebruikers vrijgegeven en zal in de komende weken alle WhatsApp-bèta-abonnees bereiken. Pas nadat de tests zijn doorstaan, zal de triller worden vrijgegeven in de officiële versie van de app. Het kan nog enkele maanden duren voordat dit gebeurt.

Just a hoax?

Volgens een onthulling van WhatsApp Beta Info, een bekende leaker die doorgaans zeer goed op de hoogte is van WhatsApp-nieuws, is de triller slechts een hoax. Of, in ieder geval, het is geen nieuwe functie die binnenkort naar het berichtenplatform komt. In de bètaversies van WhatsApp voor Android en iOS is er namelijk geen spoor te bekennen van een dergelijk hulpmiddel, en het lijkt ook niet in de ontwikkelingsroadmap te zijn opgenomen. Kortom, wat een belangrijke nieuwe functie leek te worden, kon het geesteskind zijn van een paar grappenmakers.