Sentiment schommelt tussen optimisme en existentiële angst

De wereldwijde bezorgdheid van Covid-19 blijft op een hoog niveau. Sommige bedrijven passen zich slim aan de situatie aan, andere zijn daartoe niet in staat en raken in financiële nood. Hoewel minder IT-freelancers nu met existentiële angsten worstelen, dreigt er een golf van faillissementen onder Duitse start-ups.

Op dit moment is een terugkeer naar de toestand van vóór de pandemie nog uitgesloten. Vooral omdat veel bedrijven en mensen worstelen met de financiële gevolgen. Zesenvijftig procent van de huishoudens in de wereld heeft al inkomsten verloren als gevolg van Covid-19. Bij de millennials is dat 68 procent en bij generatie Z 65 procent. Nog eens 19 procent van de respondenten verwacht dat hun inkomen in de toekomst zal worden aangetast.

Dit alles komt naar voren uit de wereldwijde Covid Barometer van Kantar. De analisten hebben de situatie nu voor de vijfde keer bekeken sinds Covid-19 uitbrak.

Overtuigen met strategieën met toegevoegde waarde

Ondanks het feit dat veel landen hun Corona-regelgeving versoepelen en winkeliers toestaan hun winkels weer te openen, zegt 66 procent van de mensen wereldwijd dat ze drukke plaatsen zullen blijven mijden. Dit betekent een voortdurende druk op de fysieke winkels.

53 procent van de consumenten besteedt meer aandacht aan productaanbiedingen, tegen 36 procent in het eerste onderzoek. Het aanbieden van kortingen en promoties is nu de op twee na hoogste verwachting van bedrijven, vergeleken met de vijfde plaats in de tweede enquête. Voor 69% van de consumenten is een boodschappenlijstje nu belangrijker dan vroeger. Afgezien van kortingen verwachten consumenten dat bedrijven doorgaan met crisisgerelateerde reclame. Bijna drie op de vier (74%) consumenten zijn tevreden over de hoeveelheid reclame. Slechts 14% wil “normale” reclame, zoals voor de pandemie. Twee derde van de consumenten zoekt hulp en advies in reclame en in aanbiedingen van handelaren, zowel voor zichzelf (64%) als voor hun gemeenschap (65%).

Het gebruik van e-commerce blijft toenemen. Veertig procent – tegenover 33% in het derde onderzoek – van de consumenten zegt nu meer of aanzienlijk meer online te hebben gekocht. Lage prijzen en promoties behoren tot de belangrijkste redenen om online te winkelen.

Mensen zijn hun nieuwe gewoonten tijdens de avondklok gaan waarderen. Meer dan de helft denkt dat zij hun afsluitgedrag na de pandemie zullen voortzetten.

Gedrag zoals meer hygiëne, gezonder eten, tijd voor het gezin en persoonlijke ontwikkeling is wat velen willen behouden. Ondertussen zegt meer dan de helft (51%) meer te willen bewegen. Al deze veranderingen leiden tot veranderingen in het consumentengedrag. Nu meer dan de helft van de ondervraagden ook financiële druk voelt, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun producten als essentieel worden gezien in dit nieuwe levensritme.

IT-freelancers grijpen de kansen

Terwijl freelancers in dit land het in andere sectoren bijzonder moeilijk hebben, stabiliseert de huidige situatie voor freelancers in de IT zich, althans tot op zekere hoogte. Dit wordt bevestigd door de cijfers van de “Freelancer Barometer” van Freelancermap. Elke tweede freelancer heeft immers nieuwe klanten. De meerderheid verwacht niet dat er voor 2021 een einde komt aan de crisis.

Hoewel de meerderheid van de IT-freelancers in maart nog worstelde met existentiële angsten, laten de resultaten sinds het begin van de enquêtes een duidelijk positieve trend zien. Bijna de helft van alle freelancers heeft nu niet langer het gevoel dat hun beroepsbestaan wordt bedreigd, slechts iets minder dan een derde maakt zich zorgen over de onzekere situatie. Toch is er ook hier een bittere nasmaak: het aantal personen dat nog zes maanden kan overbruggen voordat zij in financiële moeilijkheden komen, is licht gedaald (mei: 74 %; juni: 68 %).

Het aandeel van degenen die momenteel nog ten minste de helft van hun gebruikelijke omzet hebben, bedraagt 48%. In het licht van de crisis is dit een goed cijfer, maar het mag niet verhullen dat een op de vier nu zegt geen inkomsten te genereren. Het hoofd financieel boven water houden met alleen bestaande klanten is op dit moment niet meer voldoende. De meeste zelfstandigen zijn dan ook op zoek naar nieuwe klanten. Ongeveer 52 van de orders die sinds het begin van de crisis zijn binnengehaald, zijn dus afkomstig van nieuwe klanten. Dit bewijst dat bedrijven nog steeds op zoek zijn naar freelance deskundigen.

Golf van faillissementen onder startende ondernemingen

Volgens Bitkom treft de corona-crisis met name startende ondernemingen in Duitsland. Voor deze studie heeft de vereniging 112 oprichters ondervraagd. Voor 68 procent is hun eigen situatie verslechterd sinds het begin van de pandemie. Negen van de tien zijn er ook van overtuigd dat de situatie voor startende ondernemingen in het algemeen is verslechterd. En meer dan driekwart (78%) verwacht een golf van faillissementen onder Duitse start-ups. Bijna elke tweede startup zegt dat de crisis zijn bestaan bedreigt. Startups die het gevoel hebben dat hun bestaan wordt bedreigd, zouden slechts maximaal drie tot vier maanden weerstand kunnen bieden aan een nieuwe harde lockdownsituatie.

Vier van de tien pas opgerichte bedrijven klagen over een dalende omzet sinds het uitbreken van de Corona-crisis, slechts 15 procent heeft de afgelopen maanden zijn omzet kunnen verhogen, wat vooral voor snelgroeiende jonge bedrijven van belang zou zijn. Bijna evenveel (41%) ervaren dat de ontwikkeling van hun aanbod momenteel slechts zeer langzaam vordert.

“We hebben de afgelopen weken veel gesproken over het redden van corporaties. Startende ondernemingen zijn echter al lang belangrijke werkgevers in dit land – en ze zijn van cruciaal belang voor onze digitale innovatiecapaciteit,” zegt Bitkom-voorzitter Achim Berg. “In de afgelopen jaren zijn we er met veel inspanningen in geslaagd om van Duitsland een hotspot voor startende technologiebedrijven te maken. We mogen dit werk nu niet in gevaar brengen”, waarschuwt hij.

De oprichters voelen zich niet voldoende gesteund door de politiek. Driekwart is van mening dat de federale regering in grote lijnen de juiste beslissingen heeft genomen in de Corona-crisis. Tegelijkertijd klaagt echter bijna tweederde dat de politiek te weinig doet om startende ondernemingen in nood te steunen. Gemiddeld wordt het startbeleid van de Duitse regering in de crisis net als “voldoende” beoordeeld (4,2). Ongeveer de helft van de respondenten (47%) gaf het een cijfer van “slecht” of “onvoldoende”. “Vooral aan het begin van de Corona-crisis leek het erop dat startende ondernemingen slechts een ondergeschikte rol speelden in het politieke debat. Daarin is de laatste tijd verandering gekomen, de eerste aankondigingen zijn ook gevolgd door concrete plannen en resoluties. Nu moet ervoor worden gezorgd dat de steun ook bij de startende ondernemingen terechtkomt”, benadrukt Berg.