Wat is IP Centrex?

IP Centrex is de overdracht van Centrex-technologie naar IP-technologie. Hierbij stellen providers de functies van een telefoonsysteem beschikbaar in het openbare netwerk. Dit betekent dat het telefoonsysteem centraal beschikbaar is als webapplicatie.

De term Centrex staat voor “Central Office Exchange”. Dit verwijst naar een telefoonsysteem. De term IP Centrex verwijst dus in wezen naar een virtueel telefoonsysteem dat werkt of functioneert op basis van datanetwerken. Terwijl in het kader van de klassieke telecommunicatie de functies van een telefoonsysteem en het toepassingsprincipe van IP-telefonie als verschillende groepen bijna uitsluitend telefoonsystemen vormen, combineert IP Centrex de verschillende methodologieën. Daarbij worden de specifieke kenmerken samen aangeboden om de bellers of deelnemers in staat te stellen intensievere communicatierelaties te onderhouden dan normaliter in het openbare netwerk mogelijk is.

Centrale Instanties Niet Meer Nodig

In principe beschikken telefoonsystemen in dit opzicht over een groot aantal verschillende mogelijkheden. De meest gangbare kenmerken zijn bijvoorbeeld diverse groepsmogelijkheden zoals een intern nummerplan, het gezamenlijk gebruik van extra faciliteiten zoals interne telefoonboeken of ook het doorverbinden van gesprekken. Indien daarentegen gebruik wordt gemaakt van IP-telefonie, is het bestaan van een telefoonsysteem geen must. In plaats daarvan leggen de procedures van de IP-netwerken de respectieve verbindingen tussen de gesprekspartners of abonnees vast.

Control commands provided by provider

Predefined routing tables function as the basis for establishing connections. Centrale instanties of centrales zijn in dit geval niet langer nodig voor de verbindingen. Daarom is het uiteindelijk niet meer doorslaggevend dat de noodzakelijke besturingscommando’s voor het tot stand brengen en verzorgen van de verbinding worden uitgevoerd door een systeem binnen het gebruikersnetwerk. Met IP Centrex kunnen deze besturingscommando’s dus ook door een provider worden verzorgd.

IP Centrex heeft verschillende voor- en nadelen qua functie en bediening:

  • De gebruiker heeft geen eigen systemen meer nodig.
  • Mobiele abonnees kunnen worden geïntegreerd.
  • Bij gebruik van openbare netwerken treden geen capaciteitsknelpunten meer op.
  • Het aantal terminals kan op elk moment eenvoudig worden aangepast.
  • De gebruiker zelf heeft echter geen of slechts beperkte invloed op het systeem.

In de VS, Japan en Oost-Europa is IP Centrex wijdverbreid

IP Centrex is in bijna alle geïndustrialiseerde landen beschikbaar. De technologie wordt vooral in de VS en Japan intensief gebruikt. In Europa is IP Centrex vooral wijdverbreid in de oostelijke groeilanden. Dit is in de eerste plaats te wijten aan het feit dat er daar slechts een kleine voorraad klassieke telefoonsystemen is.