Hoe gebruikt u uw mobiele telefoonverbinding voor uw PC

De dataverbinding op uw SIM-kaart kan worden gebruikt om uw computer met het Internet te verbinden. Zo werken hotspots en tethering

Wat als de internetverbinding thuis of op kantoor niet werkt zoals het hoort, maar we dringend verbinding met het web moeten maken? Wat als we verbinding moeten maken met onze laptop wanneer we niet in de buurt zijn van een Wi-Fi-netwerk? De meeste Android-smartphones en alle iPhones kunnen een cellulaire verbinding delen met een ander toestel via Wi-Fi, Bluetooth of USB. In het algemeen geldt dat als je smartphone draait op Android 9 of hoger en iOS 12 of hoger, je geen problemen zou moeten hebben met het delen van je dataverbinding. Het enige waar u echt op moet letten, is uw telefoonabonnement: sommige operators staan niet toe dat u gegevens op andere apparaten gebruikt en rekenen een hoge prijs voor de verbinding via de pc. Neem dus contact op met uw provider, anders kunt u voor een onaangename verrassing komen te staan op uw telefoonrekening.

Vind nu een goede simkaart voor thethering of hotspot:

Hotspot of thethering?

Er zijn twee vergelijkbare, maar verschillende oplossingen om een pc via het cellulaire netwerk van de smartphone met internet te verbinden: mobiele hotspots en thethering.

Een mobiele hotspot is een apparaat dat de verbinding waarmee het is verbonden, via het Wi-Fi-netwerk “distribueert” naar andere apparaten. Het is hetzelfde principe als bij openbare Wi-Fi-hotspots, die zich op pleinen, in clubs of parken bevinden: we verbinden onze laptop-pc via Wi-Fi met de hotspot en ontvangen de verbinding van de hotspot.

Thering daarentegen is een directe verbinding tussen de laptop (of zelfs de desktop) en de mobiele telefoon. In dit geval is het alsof de smartphone de externe modem van de PC is geworden. Het resultaat is echter hetzelfde: we kunnen vanaf de pc surfen via de cellulaire dataverbinding.

Hoe activeer je de hotspot op Android-smartphones

Om de hotspot op een Android-smartphone te activeren ga je simpelweg naar Instellingen > Netwerk en internet > Hotspot en tethering > Wi-Fi-hotspot. Hier vinden we ook een veld “Hotspot password”: dit is de beveiligingscode die we in het tweede apparaat moeten typen zodat het verbinding maakt met de mobiele telefoon. Nadat we de hotspot op de mobiele telefoon hebben geactiveerd, moeten we naar de laptop gaan waarmee we verbinding moeten maken en de Wi-Fi-verbindingen openen. Hier vinden we het Wi-Fi-netwerk dat door de hotspot is aangemaakt (meestal de naam van het model smartphone) waarmee we verbinding moeten maken door het wachtwoord in te voeren.

De namen van de verschillende secties kunnen veranderen afhankelijk van het model Android-smartphone.

Hoe activeer je thethering op Android-smartphones

We kunnen thethering tussen de smartphone en de pc activeren door ze met elkaar te verbinden via Bluetooth of USB. In het eerste geval moeten we de apparaten koppelen, daarna moeten we op de smartphone naar Instellingen & Instellingen; Netwerk en Internet & Instellingen; Hotspot en tethering & Instellingen; Bluetooth Thethering. Als we daarentegen de smartphone via USB op de PC hebben aangesloten, zullen we Thethering Bluetooth niet in hetzelfde instellingenscherm vinden, maar Thethering USB. In beide gevallen moeten we de hotspot activeren om vanaf de pc te kunnen surfen met de verbinding van de Android-smartphone.

Ook in dit geval kunnen de namen van de verschillende secties veranderen, afhankelijk van het model Android-smartphone.

Hoe hotspot activeren op iOS

Net als bij Android-smartphones is het ook op iOS mogelijk om de verbinding van de iPhone of iPad te delen met de computer. Ga eerst naar Instellingen > Mobiel of Instellingen > Persoonlijke hotspot. Activeer vervolgens het vinkje naast de vermelding en sta andere apparaten toe om toegang te krijgen. Als deze functie niet beschikbaar is, neemt u contact op met uw serviceprovider.

De verbinding met de hotspot van de smartphone kan tot stand worden gebracht via Wi-Fi, Bluetooth of USB. Met iOS 13 blijft de verbinding actief, zelfs als het scherm vergrendeld is. Om de verbinding tussen uw smartphone en uw PC via Bluetooth te delen, gaat u naar Instellingen > Bluetooth en volgt u de instructies op uw computer om de verbinding tot stand te brengen.