Windows 10, wat is God Mode en waar is het voor

God Mode is een functie van Windows 10 die toegang geeft tot de meest verborgen functies van de computer. Dit is wat het is en hoe het werkt

In recente versies van het Windows-besturingssysteem, vanaf Windows 7, heeft Microsoft geprobeerd het beheer van hardware, randapparatuur en de verschillende systeemstuurprogramma’s minder complex te maken door de interface van het oude Configuratiescherm aan te passen. De huidige Instellingen-app is de laatste daad in dit vereenvoudigingsproces, dat, om de waarheid te zeggen, in plaats van het leven gemakkelijker te maken voor degenen die met hun handen onder de motorkap van hun computers moeten, juist voor veel verwarring heeft gezorgd. Het resultaat is dat er vandaag de dag geen enkele plek op Windows 10 is waar degenen die de meest delicate stuurprogramma’s en instellingen weten te bemachtigen, alles kunnen vinden wat ze nodig hebben. Het zoekvak in het menu Start kan een beetje hulp bieden bij het vinden van wat u zoekt, maar er is geen plaats waar alles in één keer staat. Ja, die is er, en die heet “God Mode”. Maar niemand weet ervan omdat het goed verborgen is.

Wat is Windows 10’s God Mode

De “God Mode”, een artiestennaam voor het “Windows Master Control Panel”, is geen functie exclusief voor Windows 10: het werd voor het eerst door Microsoft geïmplementeerd op het Windows Vista-besturingssysteem, maar het is er nog steeds. Het is een soort “superbedieningspaneel”, waarin alle apps en opties voor het beheer van hardware zijn ondergebracht die normaal gesproken zowel binnen als buiten het al vertrouwde Configuratiescherm en de Instellingen-apps staan. Het probleem is dat de God Mode goed verborgen zit in Windows-besturingssystemen, en de reden daarvoor is simpel: als deze binnen ieders bereik zou zijn, zouden er genoeg Windows-pc’s zijn die een onderhoudsbeurt nodig hebben.

Bij het openen van de God Mode zouden eigenlijk de woorden “Handle with care” moeten staan, aangezien we binnenin ook instellingen kunnen vinden die, als ze zonder medeweten worden gewijzigd, het besturingssysteem onbootbaar kunnen maken. Als we echter weten waar we onze handen moeten leggen, is de God-modus een groot gemak.

Hoe de God-modus te activeren

De God-modus is nergens te vinden in Windows 10, zelfs niet in het menu Start zoeken. Om er toegang toe te krijgen hebben we een account met systeembeheerder rechten nodig en moeten we een map maken (we kunnen hem overal neerzetten, maar het is handiger om hem op het bureaublad te zetten) die we dan de naam “GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}” geven. Onmiddellijk wordt het pictogram van de map gewijzigd en verschijnt het pictogram van het Configuratiescherm (als dit niet het geval is, betekent dit dat we de map een verkeerde naam hebben gegeven).

Wanneer we dubbelklikken op de map God Mode, wordt een scherm geopend met tientallen instellingen, waarvan we het bestaan niet wisten. Er is werkelijk alles, gesorteerd per Configuratiescherm-applet, en de diepte die we kunnen gaan bij het kiezen van instellingen is geweldig: boven de God Mode is er in feite alleen rechtstreekse bewerking van het Windows-register.