Security: Canalys names Channel Champions 2021

Canalys, technologisch marktanalysebureau, geeft de Security Leadership Matrix 2021 vrij, met Cisco, Eset, Juniper, Palo Alto, Kaspersky, Fortinet en Trend Micro die hun kampioensposities verdedigen, en Check Point en Sophos die als nieuwkomers toetreden.

Ondanks de economische fall-out van Corona is de wereldwijde cybersecuritymarkt in 2020 blijven groeien. Volgens schattingen van analistenbureau Canalys zijn de uitgaven aan beveiligingsoplossingen met 9,7 procent gestegen tot 53,5 miljard dollar.

“De versnelling van digitale transformatieprojecten en de daaropvolgende overstap naar de cloud, evenals het massaal op afstand werken in de afgelopen 12 maanden, heeft geleid tot meer kwetsbaarheden, gegevensverlies en gerichte ransomware-aanvallen”, aldus Matthew Ball, hoofdanalist bij Canalys. “Dit heeft geleid tot aanzienlijke verstoring en financieel verlies in een moeilijke tijd voor veel bedrijven. Channelbedrijven zijn belangrijker dan ooit om hun klanten te beschermen met de nieuwste oplossingen, en partneractivatie door leveranciers is net zo waardevol.”

De Canalys Champions 2021

Volgens Canalys heeft elk van de kampioenen veel gedaan om het partners gemakkelijk te maken zaken te doen en hun groeimogelijkheden en winstgevendheid te vergroten.

Cisco, Eset, Juniper, Palo Alto, Kaspersky, Fortinet en Trend Micro behoren ook dit jaar weer tot de koplopers. Check Point en Sophos zijn nieuwkomers in de Champions League.

Check Point krijgt voor het eerst de Champion-status van Canalys omdat de leverancier, partners heeft geholpen de verkoop te stimuleren.

Cisco blijft dit jaar bovenaan de ranglijst staan. Het bedrijf heeft zijn cyberbeveiligingsactiviteiten gereorganiseerd rond SASE, Zero Trust en XDR (Extended Detection and Response) onder de merknaam Cisco Secure.

Van de Eset-partners kregen de technische ondersteuning, het accountbeheer en het algemene gemak van zakendoen van de leverancier de hoogste beoordeling. Volgens Canalys heeft Eset ook zijn wereldwijde MSP-programma (managed service provider) verbeterd.

Vergeleken met vorig jaar is de partnerbeoordeling bij Fortinet verbeterd. Met de introductie van het partnerprogramma Engage introduceerde de fabrikant meer specialisaties voor de resellers.

Juniper introduceerde de Security Director Cloud, waarmee uniform SASE-beheer in lokale en cloudomgevingen voor de partners mogelijk werd. De leverancier heeft ook de incentives voor resellers in zijn Advantage-partnerprogramma uitgebreid.

Kaspersky had dit jaar de hoogste partnerscores in de Leadership Matrix, met name op het gebied van concurrentievermogen en kwaliteit van accountbeheer, aldus Canalys. De leverancier breidde zijn MSP-ecosysteem uit en bleef zich als gevolg daarvan richten op partnerwinstgevendheid en gemak van zakendoen.

Volgens Canalys heeft Palo Alto een sterke groei in het kanaal gerealiseerd en zijn de ratings ook gestegen. De lancering van het Next Wave 3.0-partnerprogramma zal de differentiatie en groei van partners versnellen, aldus de analisten.

De grootste stijging in partnerwaarderingen dit jaar werd genoteerd door Sophos. Volgens Canalys hebben de partner-first-benadering, de op consumptie gebaseerde prikkels en het partnerprogramma bijgedragen aan de kampioensstatus van Sophos.

Voor Trend Micro wierpen de investeringen in cloudmarktplaatsen en het veiligstellen van cloudmigratie hun vruchten af. Vanuit het oogpunt van de analisten laat de leverancier zien dat het partners met verschillende bedrijfsmodellen kan ondersteunen.

Outlook voor 2022

Canalys is er zeker van dat de uitgaven voor cyberbeveiliging het hele jaar door zullen blijven stijgen. Volgens het bedrijf neemt de vraag van klanten naar de nieuwste oplossingen toe omdat het veiligheidsbewustzijn is toegenomen na recente cyberaanvallen en de opkomst van ransomware. De groei zal ook worden gestimuleerd door de toenemende invoering van abonnementsmodellen en de expansie van leveranciers door overnames.

Tot het einde van het jaar zouden de uitgaven voor cyberbeveiliging volgens Canalys verder kunnen stijgen, met 11,4 procent tot 59,3 miljard dollar.