SNMP Trap en Syslog Receiver Sensors voor PRTG

Paessler voegt tien nieuwe sensortypen toe aan zijn netwerkbewakingssoftware PRTG Network Monitor, waaronder SNMP Trap en Syslog Receiver Sensors en sensoren voor het bewaken van Cisco Unified Computing-systemen en servers.

De SNMP Trap Receiver Sensor ontvangt SNMP-traps via welke netwerkapparaten systeemgebeurtenissen, -storingen of -onderbrekingen kunnen doorgeven. PRTG ontvangt, filtert en analyseert deze meldingen en stelt de sensor in op een individueel gedefinieerde status, afhankelijk van de inhoud. Met de Syslog Receiver, die syslogberichten ontvangt van diverse netwerkapparaten, kunnen syslogs van verschillende diensten en componenten worden verzameld in een krachtige database en centraal worden geanalyseerd op de PRTG-server. Op basis van verschillende parameters, zoals sleutelwoorden of ernstniveaus, activeert PRTG alarmen indien nodig. De beheerder kan dan gericht de inhoud van het bericht controleren.

Gericht Cisco-producten monitoren

Op de vakbeurs Cisco Live, die van 27 tot en met 31 januari plaatsvindt in het Milano Congressi in Milaan, wil Paessler op stand E63 ook oplossingen rond het Cisco-productassortiment laten zien en heeft in dit verband twee sensoren voor het monitoren van Cisco unified computing-systemen en servers in zijn bagage. De “SNMP Cisco UCS System Health Sensor” kan onder meer ventilatoren en voedingen controleren, en de “SNMP Cisco UCS Chassis Sensor” kan gedetailleerde statuswaarden over het serverchassis verzamelen.

Sensoren voor Lenovo, Netapp en IPFIX

Ook nieuw zijn een sensor voor het controleren van Windows-services via SNMP, een “SNMP LenovoEMC Physical Disk Sensor” en de “SNMP Netapp Logical Unit Sensor”. Bovendien bevat PRTG nu sensoren voor het monitoren van IPFIX, de opvolger van Netflow 9: De “IPFIX Sensor” houdt de standaardparameters van IPFIX-gegevenspakketten in het oog. Wie een preciezere oplossing zoekt, kan gebruik maken van de “IPFIX(Custom) Sensor”, waarmee gebruikers de gegevensstroom in afzonderlijke kanalen kunnen visualiseren.

Ticketsysteem voor het creëren van workflows

Paessler heeft een ticketsysteem in PRTG geïntegreerd om de bestaande “to-do”-functie te vervangen en uit te breiden. Via het systeem zouden beheerders verschillende incidenten kunnen beheren die zich tijdens de bewaking voordoen en systeeminformatie kunnen bekijken. Bovendien kunnen workflows worden gedefinieerd voor netwerkproblemen die door PRTG zijn geïdentificeerd. Indien een storing optreedt, kan PRTG een “kennisgevingsticket” genereren en dit naar een gebruiker of een specifieke gebruikersgroep sturen, zoals alle PRTG-systeembeheerders. Indien de bewakingssoftware vaststelt dat de storing of het defect niet langer bestaat, moet het mogelijk zijn het desbetreffende ticket automatisch te sluiten, zonder enige actie van de kant van de beheerder.