Trage iPad? 6 tips om hem te versnellen

Na een paar maanden gebruik is het normaal dat de iPad wat vertragingen begint te vertonen, maar gelukkig kunnen die met een paar simpele klikken worden verholpen

We gebruiken de iPad vaak thuis en op kantoor, voor het werk en voor ons plezier, maar de laatste tijd merken we vervelende vertragingen op het apparaat? Je hoeft niet te wanhopen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die u kunt nemen om de prestaties en snelheid van uw Apple tablet te verbeteren.

De iPad heeft vaak last van plotselinge vertragingen die worden veroorzaakt door het open laten staan van te veel applicaties op de achtergrond. Dit gebeurt als we alleen op de Home-toets drukken om een app af te sluiten. Wanneer we terugkeren naar het beginscherm, hebben we de app niet daadwerkelijk gesloten, maar actief gelaten op de achtergrond. Dit vertraagt niet alleen het toestel, maar verbruikt ook meer batterijstroom. Om een toepassing definitief te sluiten, moeten we naar het activiteitenscherm gaan. De toegang tot dit gedeelte is heel eenvoudig en er zijn maar een paar klikken voor nodig om onze tablet weer efficiënt te maken.

Om naar het activiteitenscherm te gaan, moeten we dubbelklikken op de fysieke startknop. Dit zal een pagina openen waar we alle apps en diensten kunnen zien die we recent hebben gebruikt. We kunnen de lijst van rechts naar links schuiven. Als we op het pictogram van een app klikken, krijgen we er weer toegang toe, terwijl we om de app te verwijderen, en dus te sluiten, met onze vinger op het voorbeeldvenster van de app moeten drukken en het naar boven moeten slepen.

Herstarten en Wi-Fi-verbinding

Als de techniek van het activiteitenscherm niet genoeg is, kunnen we denken aan een geforceerde herstart. Hiermee sluit u alle actieve apps die problemen veroorzaken voor de iPad. Om opnieuw te starten, houdt u de Standby/Resume toets ingedrukt tot de schuifbalk verschijnt. Sleep vervolgens de schuifregelaar om het apparaat volledig uit te schakelen. Houd nu, nadat het apparaat is uitgeschakeld, de Slaap/Wektoets weer ingedrukt totdat u het Apple-logo ziet. Maar zelfs deze techniek kan ontoereikend zijn. Als apps zoals Instagram en Facebook traag zijn, maar de rest van het apparaat geen last heeft van bugs of lag, ligt het probleem waarschijnlijk bij de Wi-Fi-verbinding. Om de werkelijke surfsnelheid te controleren kunnen we een speedtest app gebruiken. Een van de meest aanbevolen is Speedtest van Ookla.

Updaten van het besturingssysteem

Om de prestaties van het apparaat te verbeteren is het essentieel om voortdurend updates uit te voeren. Zodra we de laatste OS versie ontvangen, moeten we die installeren. Anders zal onze iPad op den duur verouderd zijn ten opzichte van de toepassingen die we gebruiken. Om te controleren welke OS-versie actief is op uw iPad, gaat u naar Instellingen, vervolgens naar Algemeen en vervolgens naar Software-update.

Ad Blocker

Als u bijna uitsluitend tijdens het surfen op internet last hebt van de grootste vertragingen, is het mogelijk dat advertenties u in de weg zitten. Gelukkig kunnen we ook een ad blocker installeren op iPad. Deze hulpprogramma’s worden rechtstreeks in Safari toegepast om te voorkomen dat er pop-ups en advertenties worden weergegeven terwijl u websites bekijkt.

App-updates uitschakelen

Om minder batterij te verbruiken en vertragingen te voorkomen, is het een goed idee om de automatische update van apps op het scherm uit te schakelen. In de praktijk is het op iPad mogelijk dat sommige apps, zelfs als ze niet in gebruik zijn, hun previews bijwerken op basis van de laatste gebeurtenissen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met nieuws van Facebook of Twitter. Om dit te voorkomen moeten we naar Instellingen gaan, vervolgens naar Algemeen en dan naar de optie App-updates op de achtergrond.

Opschonen opslagruimte

De iPad begint meestal trager te werken als we het geheugen in beslag nemen met foto’s en video’s, maar ook met applicaties en spraaknotities. Zo nu en dan moeten we in het geheugen van de Apple tablet kruipen en een goede schoonmaakbeurt geven. We kunnen bijvoorbeeld foto’s overbrengen naar de computer of apps verwijderen die we niet meer gebruiken. Om dit te doen, ga naar Instellingen, dan Algemeen. Klik dan op Ruimte op het apparaat en iCloud. Op de pagina die opent, gaat u naar Beheer ruimte.