Hoe gebruik je Android Device Manager

Om te voorkomen dat je je smartphone kwijtraakt, is er Android Device Manager, een gratis dienst waarmee je je smartphone vanaf je pc kunt lokaliseren: Hoe gebruik je het

Het verliezen van je mobiele telefoon of, nog erger, dat hij gestolen wordt, is een angst die veel mensen delen. Hoe voorzichtig u ook bent om hem niet te laten rondslingeren, uw smartphone maakt deel uit van uw dagelijks leven en u vergeet hem vaak ergens. Erger nog, je zou het zelfs kunnen verliezen. Tenslotte is er ook nog de veel ernstigere mogelijkheid dat het gestolen wordt. Maar wat doe je als je je apparaat niet kunt vinden? Gelukkig is er een dienst genaamd Android Device Manager, die juist in deze gevallen erg handig is.

Android Device Manager: wat het is

Android Device Manager is een volledig gratis dienst die beschikbaar is via het Google-platform, waarmee u uw telefoon snel op afstand kunt lokaliseren, door het gebruik van uw pc. Bovendien kunt u met deze dienst ook uw smartphone op afstand bedienen, in de eerste plaats door hem te laten rinkelen om te controleren of hij niet in de buurt is. Dit is erg handig als u denkt dat u het ergens bent vergeten en de aandacht van de mensen om u heen wilt trekken zodat zij het kunnen zien. Indien u er echter zeker van bent dat hij gestolen is, of indien u hem ergens anders verloren hebt, kunt u hem vergrendelen met een veiligheidscode en hem formatteren. Deze laatste optie moet natuurlijk alleen worden overwogen wanneer u weet dat u geen kans meer hebt om het terug te krijgen.

Hoe Android Apparaatbeheer werkt

In de eerste plaats is het goed om te weten dat de dienst alleen werkt als het apparaat dat u wilt lokaliseren is ingeschakeld en verbonden is met internet, maar ook dat de lokalisatiefuncties actief moeten zijn. Als deze dingen zijn uitgeschakeld, heeft u natuurlijk weinig aan Android Apparaatbeheer.

Om de werking van Android Apparaatbeheer op uw smartphone te controleren, om er zeker van te zijn dat het correct is geactiveerd als u het nodig hebt, moet u naar de Android-instellingen gaan (het tandwielpictogram) en de optie geolocatie activeren. Ga vervolgens naar Google en controleer de beveiligingsinstellingen: activeer de functies “Dit apparaat op afstand lokaliseren” en “Vergrendelen en wissen op afstand toestaan”, en Android Apparaatbeheer zal automatisch beginnen te werken.

Vind uw smartphone met Android Apparaatbeheer

Het is nu belangrijk om te weten hoe u uw smartphone met Android Apparaatbeheer vanaf uw pc kunt vinden, stap voor stap. Allereerst moet u zich op uw computer aanmelden met uw Google-account, dat uiteraard hetzelfde moet zijn als het account dat is gekoppeld aan het apparaat dat u wilt lokaliseren. Zodra u bent ingelogd, kunt u de geografische positie van uw telefoon zien. In de linkerbovenhoek verschijnen knoppen waarmee op afstand opdrachten aan de smartphone kunnen worden gegeven.

De functies zijn, zoals gezegd, vrij eenvoudig. Er is het commando waarmee u de smartphone kunt laten rinkelen om te zien of hij in de buurt is. Of er is de vergrendelfunctie, waarmee u uw toestel kunt vergrendelen met een speciale beveiligingscode, waarbij een persoonlijk bericht op het scherm wordt weergegeven. Ten slotte kunt u de wisfunctie activeren, waarmee u alle gegevens op uw smartphone kunt formatteren. Zo wordt voorkomen dat degene die de telefoon heeft meegenomen, de gevoelige gegevens van de eigenaar kan inzien.

Beheer Android-apparaten om de telefoon te ontgrendelen

Aternatief kunt u ook Android-apparaten beheren om de telefoon te ontgrendelen, indien nodig. Eerst moet u naar google.com/android/devicemanager gaan met de Google-logingegevens die u ook op uw telefoon gebruikt. Selecteer vervolgens het pictogram voor uw apparaat en klik op de knop naast “Apparaat resetten”. Deze handeling wist alle gegevens die op uw toestel zijn opgeslagen. Op deze manier zal de telefoon zijn zoals hij was toen hij de fabriek verliet, zonder sloten of wachtwoorden. U kunt ook altijd op de startpagina van de beheerconsole klikken op “Mobiele apparaten” en vervolgens op “Apparaat ontgrendelen”.

Hoe gebruikt u Android Apparaatbeheer met andere smartphones

Als u geen pc bij de hand hebt, kunt u Android Apparaatbeheer nog steeds gebruiken vanaf een andere telefoon of tablet, via de officiƫle app. De werking is vrijwel identiek aan die van de website.

Hoe toestel verwijderen uit Android Apparaatbeheer

Als u uw smartphone wilt veranderen, is het handig om het toestel te verwijderen uit Android Apparaatbeheer. Dit zal u toelaten om het synchroniseren van gegevens op het te stoppen. Om het te verwijderen uit de lijst van apparaten, moet u naar de Google beheerconsole gaan met uw account. Klik dan op “Mobiele apparaten”, en klik op de drie puntjes uitgelijnd. Klik dan op “Apparaat verwijderen”.