Raspberry Pi Zero W, piepklein apparaatje met WLAN en Bluetooth

Gefeliciteerd! 5 jaar Raspberry Pi. Ter gelegenheid van deze verjaardag presenteert de Foundation Raspberry Pi Zero W, de kleinste RPi met WLAN 802.11n en Bluetooth 4.1 LE.

12 miljoen Raspberry Pis (RPi’s) zijn er verkocht sinds de lancering van het eerste model, Raspberry Pi B, in februari 2012. Reden om feest te vieren en nog een variant te presenteren, Raspberry Pi Zero W, waarbij “W” staat voor draadloos.

Raspberry Pi Zero, Zero met cameramodule en Zero W met WLAN 802.11n en Bluetooth 4.1 LE

Kent u zich Raspberry Pi Zero nog herinneren? Het piepkleine dingetje van 65mm x 30mm x 5mm met een prijs van slechts £5 – onthuld in november 2015?

Nauwelijks op de markt was ook de RPi koopje voor onbepaalde tijd uitverkocht, omdat de gelijktijdige productie van de krachtigste RPi, de Raspberry Pi 3 (85 mm x 56 mm x 17 mm; ca. 35 €), grote delen van de fabricage in beslag nam.

De vraag naar de RPi Zero nam echter niet af, zodat in juli 2016 ook de RPi Zero met camera-interface, Raspberry Pi Zero V1.3, op de markt kwam voor ca. 5 pond. Nu rondt de Foundation de modelserie af met de Raspberry Pi Zero W.

RPi Zero W – energiebesparend piepklein apparaat met camerapoort, WLAN en Bluetooth

Alle Zero-modellen zijn ideaal voor mobiele toepassingen en IoT, niet alleen vanwege hun kleine afmetingen, maar ook vanwege hun lage stroomverbruik. De RPi Zero en Zero met cameramodule verbruiken bijvoorbeeld ongeveer 0,8 watt bij 5 V.

Maar vooral voor mobiele toepassingen en het IoT is draadloze connectiviteit onontbeerlijk. En aan de hardware kant bood alleen de Raspberry Pi 3B dit. Maar het stroomverbruik ligt rond de 7 watt, dankzij de krachtige quad-core Broadcom BCM8237 SoC met 4 x 1,2 GHz klok.

En dit is waar Raspberry Pi Zero W scoort, volgens Eben Upton, oprichter Raspberry Pi, “omdat het net als Raspberry Pi 3B de Cypress CYW43438 draadloze chip op de printplaatzijde biedt en daarmee WLAN IEEE 802.11b/g/n in het 2,4 GHz frequentiebereik ondersteunt, evenals Bluetooth 4.1 LE in de fabriek – met slechts 1 Watt stroomverbruik terwijl er gegevens via het draadloze netwerk worden gedownload.”

De reden voor het lage stroomverbruik: alle Zero-modellen zijn gebaseerd op de single-core Broadcom BCM2835 SoC met een klok van 1 GHz – voldoende voor mobiele toepassingen.

Maximale componenten met minimale printplaatgrootte

De uitdaging bij de Raspberry Pi Zero W was volgens Roger Thornton, Principal Hardware Engineer bij de Raspberry Pi Foundation, om de draadloze lay-out van het grotere, tweezijdige referentieontwerp van de Raspberry Pi 3 op de kleine, enkelzijdige lay-out van de Zero te krijgen, inclusief antenne.

Waar de antenne van de Raspberry Pi 3 een op het oppervlak gemonteerde “chip”-antenne is, is de Zero W uitgerust met een PCB-antenne. Dit is de trapeziumvormige lijn tussen de Mini HDMI en de USB-aansluitingen aan de onderzijde van de printplaat (zie afbeeldingengalerij).

Note: net als de andere Raspberry Pis kan de Raspberry Pi Zero ook zonder draadloze chip worden gebruikt via een USB-dongle voor WLAN of Bluetooth. Dit kost echter een USB-poort en mist meestal de antenne die de Raspberry Pi 3B en Zero W bieden aan de kant van de printplaat.

Technische Daten zum Raspberry Pi Zero

1) Technische Daten für RPi Zero, Zero mit Kameraport, Zero W

  • SoC: Singlecore Broadcom BCM2835
  • CPU: ARM11 mit 1 GHz Takt
  • RAM: 512 MB LPDDR2
  • Schnittstellen: Mini HDMI und USB On-The-Go
  • Output: Micro USB
  • Externer Speicherslot: für MicroSD-Karte mit Betriebssystem
  • Power: 5 V via Micro USB
  • Video/Audio: 1080p HD Video und Stereo Audio via Mini-HDMI
  • Stiftleiste:
  • unbestückter HAT-kompatibler 40-Pin-Header (26 GPIO-Pins)
  • Reset Header (unbestückt)
  • Composite Video Header (unbestückt)
  • CSI-Kamera-Anschluss (nicht RPi Zero)

2) Zusätzlich bietet Raspberry Pi Zero W

  • IEEE 802.11 b/g/n WLAN 2,4 GHz
  • Bluetooth 4.1
  • Bluetooth Low Energy (BLE)
  • Onboard-Antenne

Drei Gehäuse für Raspberry Pi Zero

Für die Modelle Raspberry Pi Zero (W) bietet die Foundation drei Gehäusevarianten an, das auch als ein Gehäuse mit drei Deckeln verkauft wird:

Die so genannte „Secure“-Gehäuse mit Aussparungen für USB und HDMI,

Das „GPIO“-Gehäuse mit einer zusätzlichen Aussparung für die 30-Pin-Stiftleiste und das „Kamera“-Gehäuse, das neben den USB- und HDMI-Aussparungen dem Kameramodul samt Kabel Platz bietet und eine Öffung für die Kameralinse hat.

U vindt meer over de RPi-camera’s in dit bericht hieronder.

Waar is de Raspberry Pi Zero W te krijgen

De vorige exclusieve distributeurs van de Raspberry Pi Foundation voor Duitsland, Farnell en RS Components, richten zich momenteel op de Raspberry Pi modellen B+, A+, 2B, 3B, de industriële variant Raspberry Pi Compute Module 3 inclusief Development Kit, en op maat gemaakte oplossingen voor de industrie. Zij hebben althans momenteel geen RPi Zeros in hun portefeuille.

Voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is Pi3g de officiële distributeur. Pi3g verkoopt het bord echter niet solo, maar alleen in combinatie met de bijpassende accessoires. De prijs begint daarmee bij €25.

Interesseerden in Nederland, België en Luxemburg kunnen de RPi Zero W verkrijgen bij Kiwi Electronics.

Dag- en nachtcamera’s voor Raspberry Pi

De Raspberry Pi Foundation biedt speciale camera’s voor Raspberry Pis met een camerapoort, namelijk een standaard variant, de Pi Camera v2, alsmede een nachtzichtcamera met een infraroodfilter, de Pi NoIR Camera v2 met resoluties van 8 MB.

De toepassingsgebieden zijn veelzijdig dankzij de video-opname, bijvoorbeeld voor beveiligings- en VoIP-projecten, en Pi NoIR is geschikt voor nachtzichttoepassingen van beveiligingssystemen en voor het observeren van bijvoorbeeld dieren. Een selectie van afbeeldingen met Pi NoIR vindt u in de afbeeldingengalerij.

Note: sommige van de voorgangers Pi Camera en Pi NoIR zijn nog steeds beschikbaar met resoluties tot 5 MB.

De cameramodules zijn ook geschikt voor ruwe omgevingen: Want met Raspberry Pi en de Pi Camera kan zelfs de stratosfeer worden veroverd.