Hoe gesprekken opnemen vanaf uw Android-telefoon

Het opnemen van telefoongesprekken is volkomen legaal, en het goede nieuws is dat het op Android-smartphones ook gratis is: hier leest u hoe u het doet

Het opnemen van gesprekken is al lange tijd een hot topic. Is het legaal of niet, vroegen velen zich af? Een recent arrest van het Hof van Cassatie heeft alle twijfels weggenomen: de persoon die de telefoon opneemt, aanvaardt impliciet het risico te worden opgenomen, zodat de recorder niet om toestemming hoeft te vragen

Het opnemen van een telefoongesprek tussen twee aanwezigen zonder dat een van hen daarvan op de hoogte is, is dus rechtmatig en vereist geen toestemming van de opgenomen persoon, of zelfs maar toestemming van een rechter of de politie. Volgens het Hooggerechtshof is het onwettig om in de ene ruimte een recorder te plaatsen en in de andere een recorder te plaatsen, waardoor in feite een “val” wordt gezet voor degenen die in de nabijheid van de recorder spreken, en hun de indruk wordt gegeven dat zij vrijelijk en in volledige privacy kunnen spreken. Gesprekken opnemen met uw Android-telefoon is niet in strijd met de wet, dus hier leest u hoe u dat gratis kunt doen.

Hoe u gesprekken kunt opnemen met de native app

Makers van sommige Android-smartphones installeren in de fabriek een app op hun modellen waarmee u gesprekken kunt opnemen, zodat klanten zich geen zorgen hoeven te maken over het zoeken naar een app in de Google Play Store wanneer ze een gesprek willen opnemen.

Elke fabrikant implementeert gespreksopnamen op zijn eigen manier, dus het is onmogelijk om exacte stappen te geven die moeten worden genomen om de inhoud van een gesprek op te slaan. Hoewel het dus onmogelijk is om precieze instructies te geven voor het opnemen van gesprekken met de native app die voor iedereen gelden, is het wel mogelijk om algemene richtlijnen te geven die enigszins kunnen worden aangepast aan het merk en model van Android-smartphone dat u hebt.

Nadat u het gesprek hebt geïnitieerd, kunt u meestal gewoon op de opnameknop tikken om het gesprek op uw telefoon op te nemen.

Wanneer u klaar bent met het gesprek, hangt u gewoon op om de opname te stoppen, maar als u eerst wilt stoppen met opnemen, kunt u dit meestal doen via de stopknop op het scherm, die een iets andere naam kan hebben – het is de moeite waard om dit te onthouden – afhankelijk van het model van uw smartphone.

Hoe oproepen opnemen met apps van derden

Als de Android-smartphone die u wilt gebruiken om uw oproepen op te nemen, niet in gespreksopname voorziet omdat deze niet beschikbaar is of omdat de fabrikant deze functie om de een of andere reden heeft uitgeschakeld, hoeft u zich geen zorgen te maken: het is niet moeilijk om dit te verhelpen, en het is gratis om dit te doen.

Velen van u zullen bekend zijn met de Truecaller-app, en net zo velen zullen zich waarschijnlijk herinneren dat u moet betalen voor de functie voor gespreksopname. Maar er is goed nieuws: sinds versie 12 van Truecaller hebben de ontwikkelaars gespreksopname mogelijk gemaakt voor niet-abonnees met een gratis profiel. Handig, eenvoudig en gratis.