De huidige algemene indruk van bedrijfsnetwerken is zorgwekkend, zo blijkt uit een IDC-studie. Het beheer en de exploitatie van netwerken in Duitse bedrijven zijn vaak manueel en reactief, en netwerkteams zijn soms overbelast.
Met de Coronapandemie is de prioritering van plannen, technologische aanpassingen en investeringen aanzienlijk veranderd, en komen moderne bedrijfsmodellen en de bijbehorende technologische eisen in beeld. Netwerktechnologie is een essentiële bouwsteen in de context van zowel verbeterde beveiliging als moderne bedrijfsmodellen.
Volgens de IDC-studie “Network Transformation in Germany 2021” wordt het belang van het netwerk blijkbaar heel verschillend ingeschat. Terwijl iets minder dan de helft van de ondervraagde bedrijven het eigen netwerk als een pure kostenpost ziet en het uitsluitend tot connectiviteit reduceert, kent de andere 50 procent van de bedrijven er een transformerend karakter aan toe: hier wordt het netwerk gezien als een elementair platform voor de dagelijkse gang van zaken en als een innovatie- en business-enabler.
Uit het onderzoek blijkt ook dat alle ondervraagde bedrijven zich momenteel duidelijk bewust zijn van de relevantie van netwerken. Het toegenomen gebruik van het thuiskantoor heeft duidelijk aangetoond waar de problemen van de IT-infrastructuur liggen. Ongeveer een kwart van de bedrijven is momenteel bezig met het moderniseren van hun netwerken, terwijl nog eens een derde dit vorig jaar al heeft gedaan.
“Desondanks verkeren netwerken, netwerkarchitecturen en netwerkbeheer bij Duitse bedrijven in een precaire staat en zijn op veel plaatsen niet opgewassen tegen de huidige of toekomstige eisen aan netwerkprestaties en -functionaliteit, bijvoorbeeld als we denken aan IoT, edge computing of big data”, zegt Marco Becker, Senior Consultant en Project Manager bij IDC. “Verouderde hardware, verouderde architecturen, niet-transparante netwerken en een gebrek aan beheerfuncties zijn in veel organisaties de knelpunten – ook op het gebied van beveiliging.”
Netwerkbeveiliging en -automatisering komen in beeld
Netwerkbeveiliging is voor 31 procent van de respondenten de grootste drijfveer voor de modernisering ervan. Maar ook netwerkbeheer en de automatisering daarvan (24%) zijn in opmars: de complexiteit en het enorme volume van gegevens en apparaten is moeilijk te beheren met een handmatige aanpak. Tegelijkertijd houdt de manuele aanpak een veiligheidsrisico in. Veel problemen zijn dan ook zelfgemaakt, merken de marktonderzoekers van IDC op. Een van de redenen hiervoor is dat 54 procent van de netwerken in dit land gekweekte landschappen zijn die alleen volgens het best-effort-principe functioneel worden gehouden of ten minste op connectiviteit zijn gericht. De laatste zorgen tenminste voor optimale end-to-end connectiviteit, maar zonder veel nadruk te leggen op kwaliteit. 44 procent streeft naar modernere architecturale benaderingen, zoals softwaregedefinieerde, dienstgestuurde of op intentie gebaseerde netwerken, om te profiteren van de programmeerbaarheid, automatisering en intelligentie van de netwerken die verder gaan dan connectiviteit.
Het Best Effort Principe
“Best Effort” betekent letterlijk “grootste inspanning”. Het verwijst naar een minimalistische kwaliteitsgarantie van de dienst in telecommunicatienetwerken.
De exploitant van een netwerk belooft zijn gebruikers daarbij zo snel mogelijk en naar beste vermogen binnen de beschikbare middelen te voldoen aan binnenkomende transmissieverzoeken. Best effort is dus een algemene kwaliteitsgarantie; in de context van graded forms wordt het aangeduid als quality of service.
(Bron: Wikipedia)
Intent-based Networking
Intent-based networking heeft tot doel handmatige processen voor netwerkconfiguratie te automatiseren en netwerkproblemen automatisch op te sporen en te verhelpen.
SDN: de oplossing voor alle problemen?
Geheel afhankelijk van het netwerkgebied geeft ongeveer een vijfde van de deelnemers aan het onderzoek aan dat ze SDN (software-defined network) volledig hebben geïmplementeerd in hun bedrijf. Kostenoptimalisering (28%), betere werking van applicaties (27%) en verbeteringen op het gebied van beveiliging en compliance (25%) werden als belangrijkste redenen genoemd. SDN kan ook voordelen opleveren voor het netwerkbeheer. 55 % van de bedrijfsnetwerken wordt echter nog steeds op de traditionele manier beheerd, d.w.z. dat fouten en problemen alleen achteraf of op het moment dat ze zich voordoen, worden verholpen.
Een proactieve of voorspellende aanpak heeft tot dusverre slechts in een goede derde van de bedrijven plaatsgevonden, hetgeen negatieve gevolgen heeft voor de productiviteit van de netwerkteams: ongeveer driekwart van de respondenten in het onderzoek zegt dat beheertaken nauwelijks of alleen met grote inspanning kunnen worden beheerst. Eenvoudiger en geautomatiseerd netwerkbeheer is daarom voor 24 procent van de bedrijven ook een reden voor de SDN-aanpak, die nieuwe beheerfuncties biedt en zorgt voor meer transparantie en een beter overzicht van het netwerk en de prestaties ervan.
De respondenten vinden SDN en netwerkvirtualisatie in verschillende facetten daarom ook het belangrijkst voor de netwerktransformatie: van basis SDN-architectuur, via Network Functions Virtualisation (NFV), tot SD-WAN en SD-Branch voor site- en filiaalnetwerken. Daarnaast zijn er netwerktechnologieën zoals 5G en WiFi-6, die ook goed gecombineerd kunnen worden met SDN en NFV.
Weaknesses
Uit het onderzoek komen ook problemen naar voren bij het omgaan met netwerkprestatiebeheer, dat bij 53 procent van de ondervraagde bedrijven beperkt is tot individuele apparaten en op alarmen gebaseerde minimumnormen. Hoewel goede prestaties het doel zijn van netwerkexploitatie, wordt slechts in iets minder dan de helft van de ondernemingen meer belang gehecht aan de vaststelling ervan: 29 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft immers een gecentraliseerde rapportage voor het hele netwerk opgezet, en nog eens 14 procent heeft zich al gewaagd aan voorspellend prestatiebeheer met behulp van automatisering, kunstmatige intelligentie (AI) en machinaal leren (ML).
Een deel van het probleem hier is de omgang met KPI’s (belangrijke prestatie-indicatoren). Gemiddeld gebruiken respondenten slechts één of twee KPI’s om het succes van netwerkoperaties te bepalen, wat er volgens IDC toe leidt dat netwerkprestaties te eenzijdig worden bekeken – bijvoorbeeld alleen vanuit het oogpunt van klanttevredenheid of op basis van de onderhoudsinspanning. Als gevolg daarvan zijn veel bedrijven eigenlijk niet in staat om holistisch te beoordelen of hun netwerkprestaties toereikend zijn en geschikt voor essentiële technologieën van digitale transformatie.
Conclusie van IDC
De respondenten tonen grote ambities om hun netwerkarchitecturen te moderniseren en uit te rusten met meer intelligentie. Terwijl momenteel meer dan de helft van de netwerken nog vrij rudimentair is, manueel wordt beheerd en min of meer beperkt blijft tot pure connectiviteit, zal het aandeel van de bedrijven met geavanceerde netwerken naar verwachting in de komende twee jaar stijgen van 44 tot 64 procent. De nadruk ligt hierbij op softwaregedefinieerde netwerken waarmee het netwerkverkeer via centraal beheer kan worden geregeld en aan prestatie-eisen kan worden voldaan.
In een volgende stap kunnen deze verder worden ontwikkeld tot dienstgestuurde netwerken en worden afgestemd op de dagelijkse gang van zaken door de prestatie- en functionaliteitseisen af te stemmen op de afzonderlijke bedrijfsgebieden en hun toepassingen. Een beleids- en AI/ML-gebaseerde netwerkomgeving die zich volledig geautomatiseerd aanpast aan dynamische eisen is echter blijkbaar nog steeds een utopie voor bedrijven, zoals blijkt uit de studieresultaten. De technologische voorwaarden daarvoor ontbreken vaak nog. In veel gevallen is er nog geen overeenkomstige vraag, en sommigen twijfelen aan de rijpheid en betrouwbaarheid van de oplossingen op de markt. Digitaliseringstechnologieën zoals Big Data, Hybrid & Multi Cloud, IoT en Edge Computing staan bij veel bedrijven op de agenda, maar velen zijn zich niet bewust van de sleutelrol die programmeerbare, automatiseerbare en performante netwerken spelen voor deze technologieën – dit is duidelijk te zien in de resultaten van het onderzoek. IDC is van mening dat het de plicht van de providers is om het bewustzijn te vergroten in het belang van een snelle digitalisering.
Over het onderzoek
IDC heeft begin februari 2021 158 bedrijven met meer dan 250 werknemers uit verschillende bedrijfstakken in Duitsland ondervraagd. Voorwaarde voor deelname aan het onderzoek was ten minste vijf WAN-verbindingen en kritische verbindingen in publieke clouds. 41 procent van de ondervraagde bedrijven onderhoudt meer dan 100 WAN-verbindingen, en 92 procent heeft cruciale verbindingen met externe clouds.