Hier leest u wat de foutmelding betekent die verschijnt als de verbinding is gereset, en wat u eraan kunt doen.
Tijdens het surfen op het web is het niet ongebruikelijk om verschillende verbindingsfouten tegen te komen, die voor gebruikers vaak moeilijk te begrijpen zijn. De waarschuwing dat de verbinding is gereset is waarschijnlijk een van de meest voorkomende, maar ook een die niet iedereen precies weet hoe ermee om te gaan. Anderzijds is, naarmate het aanbod van het World Wide Web in de loop der jaren steeds breder en gevarieerder is geworden, ook de complexiteit van portaalsites en toepassingen toegenomen, met technische eisen die veel hoger liggen dan die welke werden gesteld aan de meer statische sites die aan het begin van het Internet te zien waren. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er aan client- en serverzijde onregelmatigheden zijn opgedoken zoals die waarin wij geïnteresseerd zijn, gewoonlijk geïdentificeerd met de foutmelding 101 ERR_CONNECTION_RESET: maar wat betekent het precies? En wat moeten we doen om het op te lossen?
Wat betekent error 101 ERR_CONNECTION_RESET
Zoals we al zeiden, als we een website proberen te bezoeken, kunnen we een foutmelding krijgen dat het onmogelijk is om verbinding te maken en dat de verbinding is gereset. Een bericht van het type ERR_CONNECTION_RESET deelt gewoonlijk mee dat de verbinding niet correct tot stand is gebracht en dat de verbinding door de op dat ogenblik gebruikte browser is gereset. Dit probleem – dat kan worden herkend aan de aanwezigheid van code 101 – komt vrij vaak voor in Google’s eigen browser, het veelgebruikte Chrome, maar het is niet ongewoon dat een soortgelijk probleem zich voordoet bij Mozilla Firefox-gebruikers of Microsoft Edge-gebruikers. In tegenstelling tot de meest voorkomende HTTP-foutmeldingen is die van de waarschuwing ERR_CONNECTION_RESET niet meteen duidelijk. Bovenal wordt niet aangegeven of het ondervonden probleem werd veroorzaakt door het netwerk, de client of de server. Puur technisch gezien heeft het resetten van de verbinding een zeer precieze betekenis. Om het eenvoudig te houden, wat er gebeurt is dat wanneer de browser verbinding maakt met een website, hij geen canoniek antwoordpakket ontvangt, maar alleen een zogenaamd FIN-pakket. Dit pakket wordt vervolgens gebruikt door het TCP-protocol, Transmission Control Protocol, d.w.z. het standaard netwerktransportprotocol, om de client te melden dat de verbinding verbroken is. Onder normale omstandigheden wordt het laatste pakket, de FIN, pas verzonden als er gedurende een bepaalde tijd een verbinding tot stand is gebracht, terwijl dit bij de fout ERR_CONNECTION_RESET helaas niet het geval is.
De verbinding is gereset: hoe te verhelpen
Nu de aard van fout 101 duidelijker is, zult u begrijpen dat deze optreedt wanneer de browser de gewenste server wel kan bereiken, maar de daaropvolgende verbindingsinstelling mislukt. Zoals bij veel andere problemen die zich tijdens het surfen voordoen, kunnen hier vele redenen voor zijn, zelfs wanneer de verbinding is gereset, zodat niet onmiddellijk een oplossing kan worden gevonden. In het geval dat het niet werkt, de altijd handige pagina verversen, met het juiste commando of met behulp van de F5-toets, of de banale herstart van de router met behulp van de aan/uit-knop, hebben we verschillende opties om te proberen de storing te verhelpen.
Controleer of de site en de browser correct werken
Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de meest effectieve. Met de fout ERR_CONNECTION_RESET kunnen we, alvorens te beginnen “prutsen” aan de systeeminstellingen, controleren of de website die we proberen te bereiken naar behoren werkt. Maak gewoon verbinding met een andere site: als deze zonder problemen werkt, dan kan de fout worden toegeschreven aan het portaal zelf. U kunt ook proberen een andere browser te gebruiken om er zeker van te zijn dat het geen serverfout is.
Cache wissen
In de cache van de browser worden grote hoeveelheden gegevens opgeslagen terwijl u surft, van cookies tot wachtwoorden, inclusief downloadgeschiedenis en informatie over de sites die u bezoekt. Als u in het verleden al een verbinding hebt gemaakt met de pagina die niet opent, is het dus waarschijnlijk dat de cache informatie bevat die niet overeenkomt met de huidige versie van de site en dat deze de verbindingsinstelling blokkeert. Het lijkt raadzaam de cache te wissen, niet alleen om de algehele verbindingstijd te versnellen, maar ook om te proberen fout 101 te verhelpen.
Disable antivirus and firewall
Wanneer we verbonden zijn, zorgen de beschermingsprogramma’s die op ons apparaat zijn geïnstalleerd ervoor dat onze privacy en veiligheid niet worden geschonden. Het kan echter gebeuren dat de antivirus of firewall ook de toegang blokkeert tot bepaalde sites, en hun IP-adressen, die eigenlijk niet gevaarlijk zijn. Als u er zeker van bent dat het portaal veilig is, kunt u proberen de beveiligingssoftware tijdelijk uit te schakelen om te controleren of de verbinding niet is gereset als gevolg van deze beperkingen.
Controleer de proxy-instellingen
Een andere veel voorkomende oorzaak van verbindingsblokkades is de werking van een proxy, misschien automatisch geactiveerd door een of andere extensie of plug-in die we aan onze vertrouwde browser hebben toegevoegd. Om het probleem op te lossen hoeven we alleen maar de proxy-instellingen te controleren en indien nodig uit te schakelen door het vinkje te verwijderen uit het vakje Use a proxy server for LAN connections.