Workplace as a Service in plaats van dozen duwen

IT-Haus heeft goede ervaringen met Workplace-as-a-Service bundels die het zelf heeft samengesteld. As-a-Service know-how met Managed Print Services is met succes overgebracht naar workspace-omgevingen.

Het IT-Haus systeemhuis is al lange tijd actief in het Managed Print Services (MPS) segment, zegt Marcus Jahnke, Sales Manager, Service & Cloud Solutions, “terwijl de business met client hardware aanvankelijk meer transactioneel van aard was. De laatste jaren is er een heroriëntatie geweest om “de ervaring met MPS over te dragen op de cliënten”. “Met ons eigen stagingcentrum om de computers voor te bereiden en onze eigen buitendienstmedewerkers op 26 locaties in heel Duitsland, ontwikkelden we ons snel van een ‘box pusher’ tot een dienstverlener met toegevoegde waarde voor roll-outs en klantlevenscyclusprojecten”, blikt Jahnke terug. “Onze specialiteit hier is onze procurement en client lifecycle concepten voor wereldwijd gepositioneerde bedrijven.”

Microsoft biedt de basis

Met het Microsoft 365-platform heeft IT-Haus het onderwerp “Workplace as a Service” naar een nieuw niveau getild. Het verkoopspreuk erachter: “Het platform voor de productieve en plaatsonafhankelijke manier van samenwerken.” Ook voor de komende jaren ziet Jahnke de grootste groeimogelijkheden in dit bedrijfssegment. Bij de keuze van de hardware heeft de onderneming zich bewust niet beperkt tot slechts één fabrikant: Workplace-as-a-Service-oplossingen zijn beschikbaar met hardware van HP, Dell, Lenovo en Microsoft (Surface-producten).

Specialisatie van IT

Bij IT-Haus wordt ervan uitgegaan dat IT-specialisten in bedrijven steeds meer betrokken zullen zijn bij onderwerpen als de verdere ontwikkeling van bedrijven over de afdelingen heen. Het daaruit voortvloeiende tekort aan geschoolde arbeidskrachten maakt het steeds noodzakelijker administratieve taken uit te besteden. Dit is waar Workplace-as-a-Service (WaaS)-modellen hun intrede doen. Naast het maandelijks gebruik van de software omvat dit ook de hardware, met inbegrip van de verzekering ervan, alsmede diensten in de vorm van vooraf vastgestelde diensten. Als nieuwe hardware moet worden aangeschaft, zijn werkgevers geneigd de hoge aanschafkosten uit de weg te gaan en daarom zo lang mogelijk gebruik te maken van de software en apparatuur. Maar de downtime als gevolg van niet-functionerende hardware en het bedrijfskritische veiligheidsrisico nemen daardoor toe. WaaS kan helpen bij dit probleem.

Argumenten in de verkoop

De voordelen van het WaaS-concept vanuit het perspectief van de klant worden bij IT-Haus omgezet in harde cash in de verkoop. Volgens het systeemhuis zijn dat onder andere:

  • Keine langfristigen Verträge durch Laufzeitenregelung,
  • Regelmäßige Erneuerung der IT-­Arbeitsplatzumgebung ohne hohe einmalige Investitionssummen und Rückstellungen,
  • Fest kalkulierbare Kosten durch monatliche Nutzungsentgelte für Hard- und Software,
  • Schaffung von internen Freiräumen und gezielter Ressourceneinsatz,
  • Flexible Anpassung der IT an variierende Unternehmensgrößen im Rahmen bestehender Miet- oder Leasing-­Modelle,
  • Sicherstellung einer funktionierenden Arbeitsplatzumgebung (Notebooks, PCs, Drucker, Software) durch einen externen Dienstleister,
  • Minimierung von Sicherheitsrisiken durch automatisierte Updates (beispielsweise Virenschutz) durch den WaaS-Anbieter,
  • Schutz vor unbefugtem Zugriff auf Unternehmensdaten (intern wie extern) und
  • Förderung der Mitarbeiterzufriedenheit durch moderne Technik.