Fouten die u moet vermijden bij het schoonmaken van een Mac

U moet nooit een ad hoc product gebruiken om het scherm van uw Mac schoon te maken: gebruik gewoon gedestilleerd water en witte wijnazijn

U geeft honderden euro’s uit om een computer te kopen, maar vervolgens denkt u niet aan routineonderhoud: het schoonmaken van het toetsenbord, de muis en het scherm. Het lijkt misschien onnodig, maar dat is het niet. Met een schone pc, inclusief randapparatuur, kun je beter presteren en beter werken.

Dit geldt ook voor Macs. Dankzij het Retina-display is de beeldkwaliteit altijd zeer hoog, maar zonder de nodige reiniging zult u op lange termijn problemen ondervinden. Het scherm van een Mac schoonmaken is een heel eenvoudige handeling die niet meer dan vijf minuten in beslag neemt, maar de mensen die het doen zijn op de vingers van één hand te tellen. Bovendien hoeft u niet veel geld uit te geven – het kopen van producten speciaal voor LCD-schermen is eigenlijk een vergissing. Een Mac-scherm kan heel eenvoudig worden schoongemaakt met een microvezeldoekje, gedestilleerd water en witte wijnazijn.

Cupertino’s computers hebben twee verschillende soorten LCD-schermen, afhankelijk van wanneer ze zijn gemaakt. De modellen van vóór 2011 hebben een glazen schermbeschermer, terwijl nieuwere modellen een eenvoudige plastic folie hebben om het LCD-scherm te beschermen. Afhankelijk van het model dat u thuis hebt, is de procedure voor het schoonmaken van het scherm iets anders, maar de hulpmiddelen die u moet gebruiken zijn hetzelfde.

Hoe maak je het scherm van je Mac schoon

Voordat u het scherm van uw pc schoonmaakt, moet u het nodige gereedschap klaarmaken: twee microvezeldoeken, gedestilleerd water en gedestilleerde witte wijnazijn. De eerste stap is het scherm grondig te reinigen met een droge microvezeldoek. Oefen niet te veel druk uit op het scherm, want dit kan de plastic bescherming voor het LCD-scherm beschadigen. Wanneer u deze stap hebt voltooid, controleert u het scherm op halo’s. Als het microvezeldoekje niet al het vuil heeft verwijderd, neem dan het tweede doekje, maak het nat met gedestilleerd water en veeg de onreine zones schoon. Zodra de tweede fase is voltooid, moet een laatste controle worden verricht om na te gaan of alles schoon is. Als er nog meer vuil is, moet de tweede doek worden bevochtigd met een oplossing van 75% gedistilleerd water en 25% azijn. Door met de doek over het resterende vuil te vegen, wordt het scherm uiteindelijk schoon.

Hoe maak je het scherm van de Mac schoon (model 2011 of eerder)

Het reinigen van het scherm van Macs met de glasbeschermer is iets ingewikkelder. Het kan gebeuren dat de bovenstaande techniek niet alle vlekken op het scherm verwijdert. In dergelijke gevallen moet u uw computer naar een Apple Store brengen en vragen of ze hem volledig willen reinigen. Als Apple winkels te ver weg zijn, kunt u de achterkant van het scherm thuis schoonmaken, maar u moet dan wel heel voorzichtig zijn. U hebt handschoenen en twee kleine zuignapjes nodig.

De eerste stap is het aantrekken van de handschoenen en het plaatsen van de zuignapjes op de bovenste twee hoeken van het scherm. Vervolgens moet u het glas voorzichtig optillen, let daarbij op de pinnen aan de bovenkant van de Mac. Wanneer het paneel is verwijderd, legt u het op een vlakke ondergrond en zorgt u ervoor dat er geen krassen op het glas komen. Om het scherm schoon te maken, gebruikt u een microvezeldoek, gedestilleerd water en gedestilleerde witte azijn. Als alle vlekken zijn verwijderd, moet het glas worden gedroogd en het stof met de compressor worden verwijderd. Het glas kan dan worden vervangen om het LCD-scherm te beschermen.