Papierloos kantoor in opmars

Het papierloze kantoor wordt vaak aangehaald en wordt beschouwd als een wenselijk doel om redenen van efficiëntie en milieu. Tot nu toe was de implementatie een probleem, maar door de pandemie hebben papierloze bedrijfsprocessen aan acceptatie gewonnen in bedrijven.

Besparing van energie en hulpbronnen speelt een steeds belangrijkere rol voor bedrijven als gevolg van milieudiscussies. Met name de droom van het papierloze kantoor wordt al jaren geprobeerd te verwezenlijken, omdat de technologieën daarvoor al lang beschikbaar zijn. Tot dusver zijn er echter problemen geweest met de tenuitvoerlegging. Volgens een onderzoek van Foxit Software is daar nu verandering in gekomen, omdat de pandemie niet alleen de moderne werkplek heeft gestimuleerd, maar ook het papierloze kantoor en dus digitale documenten.

In het onderzoek naar het gebruik van papierloze bedrijfsprocessen en digitale oplossingen sinds de uitbraak van de Covid 19-pandemie werden wereldwijd in totaal 2.400 CEO’s en werknemers ondervraagd. Zevenenzestig procent zei dat de behoefte van hun bedrijf aan papierloze bedrijfsprocessen tijdens de pandemie was toegenomen. Slechts één procent zag een daling. Het grootste deel van de respondenten (46%) werkt in de dienstensector en 15% in het onderwijs en de gezondheidszorg.

Gebruik van PDF en e-handtekening neemt toe

Rond 71% zegt als gevolg van de pandemie vaker op kantoor thuis te werken. Voor 29 procent van de respondenten is de behoefte aan een papierloos kantoor dan ook sterk toegenomen als gevolg van de pandemie. Bovendien zegt ongeveer 59 procent dat PDF-oplossingen nog belangrijker zijn geworden, vooral de mogelijkheid om een PDF te bewerken. Bovendien maakt 53 procent nu meer gebruik van e-handtekeningen.

Deze ontwikkelingen kunnen een blijvend effect hebben op lokale en mondiale economieën. “Zoals zoveel veranderingen die door Covid-19 zijn versneld, zal de overgang van papier naar digitale PDF-processen een blijvend effect hebben op bedrijven over de hele wereld”, vat Frank Kettenstock, chief marketing officer bij Foxit Software, samen.