Wat is Apple TV?

Apple TV is een zogenaamde Set Top Box waarop het besturingssysteem tvOS draait. Het maakt het gebruik van een verscheidenheid aan streamingdiensten en -kanalen mogelijk, evenals het ophalen van series en films op aanvraag.

Apple TV biedt talloze toepassingsmogelijkheden voor de gebruiker. De Set Top Box kan worden aangesloten op een televisie of monitor via een HDMI-interface. Via WLAN is het mogelijk om toegang te krijgen tot iTunes-mediabibliotheken, streamingdiensten zoals Amazon Prime Video of Netflix en bepaalde tv-zenders. Bovendien kunnen eigen video’s, muziek en foto’s via AirPlay worden afgespeeld vanaf andere Apple-apparaten zoals iPhone, iPad of Mac. In de box zijn ook games geïntegreerd die via de bijbehorende afstandsbediening kunnen worden bediend.

Apple TV kan ook met spraak worden bediend met Siri en worden gebruikt als HomeKit-centrum. Zo kunnen bijvoorbeeld de verwarming en andere met HomeKit verbonden componenten worden aangestuurd. Een Apple ID is vereist om het apparaat volledig te kunnen gebruiken.

Ontwikkeling van de hardware

De eerste generatie Apple TV ging in maart 2007 in première en bevatte aanvankelijk een harde schijf met 40 GB opslagruimte, later met 160 GB. De tweede, derde en vierde generatie volgden respectievelijk in 2010, 2012 en 2015, en de vijfde generatie verscheen in september 2017 als Apple TV 4K. Zoals de nieuwe naam uitdrukt, kan hij ook 4K- en HDR-content afspelen, waardoor de beeldkwaliteit enorm is toegenomen. Het apparaat ondersteunt ook Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0 en gelijktijdige dual-band Wi-Fi, terwijl de USB-C-poort van de vierde editie is weggevallen. Apple TV 4K wordt geleverd met Siri-afstandsbediening en de keuze uit 32 GB of 64 GB flashopslag.