NTT-dochterondernemingen bundelen krachten

De NTT-groep in Duitsland omvat verschillende dienstverleners met onafhankelijke profielen. Digitalisering, waardoor de eisen van de klant veranderen, zorgt ervoor dat zij nauwer samenwerken in hun dagelijkse werkzaamheden. De beveiligingsdivisie krijgt een transversale functie.

Digitale bedrijfsmodellen, hoe verschillend ook, werken slechts onder één voorwaarde: zij moeten aan hoge veiligheidsnormen voldoen. Of intelligente auto’s nu hun besturingssysteem updates uit de cloud krijgen, wereldwijd verspreide machines via het internet worden onderhouden of patiënten vitale functies laten controleren via telegeneeskunde – de infrastructuren die voor dergelijke scenario’s zijn opgezet, zijn kwetsbaar voor aanvallen als gevolg van netwerken. Reeds bij het ontwerpen van de modellen moeten de exploitanten zich dus bezighouden met de noodzakelijke beveiligingsmechanismen.

Daarmee verandert de digitalisering ook de eisen die aan een dienstverlener worden gesteld. “Bedrijven komen tegenwoordig naar ons toe en zeggen: ‘Digitaliseer dit proces voor ons, maar maak het tegelijkertijd veilig!'”, meldt Swen Rehders, CEO van NTT Data Duitsland. Volgens de marktonderzoekers van Lünendonk is de systeemintegrator het zesde grootste IT-adviesbureau in dit land. “Wij positioneren ons als een transformatie- en innovatiepartner voor onze klanten. Daarvoor hebben we ook beveiligingscompetentie nodig.”

Veveiliging opgewaardeerd

De NTT Group reageerde afgelopen zomer met een reorganisatie op het groeiende belang van IT-beveiliging. Op 1 augustus heeft de Japanse ICT-gigant de dienstverlener NTT Security afgesplitst van de NTT Com-divisie, waartoe het tot dan toe behoorde, en de eenheid opgewaardeerd tot een eigen groepsdivisie. Dit was meer dan een loutere verschuiving in het organigram. Als competentiecentrum moeten de meer dan 1.500 veiligheidsdeskundigen hun kennis en diensten in de eerste plaats ter beschikking stellen van de andere leden van de groep. Zo nam NTT Security de managed services-platforms van NTT Com en Dimension Data over om deze samen te voegen met het eigen platform.

Overigens verhuisden verkoopmedewerkers van de nieuwe beveiligingsdivisie naar de zusters. Om zijn profiel als dienstverlener aan te scherpen, is NTT Security bezig zijn handelsactiviteiten geleidelijk af te bouwen. “In de toekomst zullen we zelf nog maar heel weinig verkopen,” kondigt Kai Grunwitz, Senior Vice President Central Europe bij NTT Security, aan. De taak van de marketing zal door andere eenheden worden overgenomen.

De herstructurering verandert ook de activiteiten in Duitsland. Sinds enkele maanden heeft Grunwitz regelmatig overlegd met de managementcollega’s van de zusters Arkadin, Dimension Data, NTT Com of NTT Data. Maar ook op operationeel niveau is er tegenwoordig een levendigere uitwisseling binnen de groep dan in het verleden, meldt de manager.

Aanvullende informatie
NTT is de geheime reus onder de IT-dienstverleners

De NTT Group volgt geen uniforme merkstrategie bij haar overnames. Het Japanse ICT-concern heeft intussen enkele van zijn overnames in Duitsland een nieuwe naam gegeven. Cirquent (voorheen Softlab), de voormalige IT-dochter van BMW, werd in 2012 NTT Data, Integralis werd in 2013 NTT Com Security. Andere dochterondernemingen, zoals Itelligence, dat in 2008 werd overgenomen, of E-Shelter, opereren nog steeds onder hun oorspronkelijke merknaam. In Duitsland is NTT onder meer actief onder de volgende merken:

  • Arkadin (Unified Communications)
    • Dimension Data (IT-infrastructuur)
    • E-Shelter (Colocatie)
    • Itelligence (SAP-producten).Consulting)
    • NTT Com (Networks en Datacenter)
    • NTT Data (IT Consulting)
    • NTT Security (IT Security)

Door de inconsistente branding is de omvang van de groep niet direct merkbaar. Intussen heeft NTT in Duitsland in totaal 5.500 werknemers en een jaaromzet van ruim een miljard euro.

Wereldwijd is NTT – het acroniem staat voor Nippon Telegraph and Telephone – volgens de Fortune 500 de op twee na grootste telco-groep achter de Amerikaanse reuzen AT&T en Verizon. In het fiscale jaar 2016 behaalden de Japanners een omzet van 11,54 biljoen yen (ongeveer 90,6 miljard euro).

De NTT werd in 1952 opgericht als staatsbedrijf en werd in 1985 geprivatiseerd. Naast de Japanse telefoonbedrijven, die het regionale segment vormen, omvat de groep de divisies Langeafstands- en internationale telefonie (NTT Communications), Mobiele telefonie (NTT Docomo), Data (Dimension Data, NTT Data) en Informatiebeveiliging (NTT Security). NTT breidde zijn internationale activiteiten uit door middel van diverse overnames. Een van de grootste was de overname van de Zuid-Afrikaanse dienstverlener Dimension Data in 2010.

Alle leden worden bij hun projecten dagelijks geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van IT-beveiliging, of het nu gaat om IT-infrastructuur, ERP, CRM of unified communications. NTT Security ondersteunt hen daarbij. “Als we onze consulting en managed services aan iedereen leveren, hoeven we niet redundant IT-beveiligingsexpertise in de groep op te bouwen.” NTT Security is bijvoorbeeld intensief betrokken bij de bescherming van SAP-systemen. NTT Data’s dochter Itelligence, een SAP-consultant gevestigd in Bielefeld, profiteert hiervan. Door de nauwe samenwerking binnen de groep “kunnen we onze klanten holistische oplossingen uit één hand bieden en zo hun digitalisering veiligstellen”, vat Grunwitz samen.

Er is een speciale taakverdeling met het zusterbedrijf Dimension Data, dat van oudsher actief is in de beveiligingsbranche en dat ook zal blijven. Terwijl het systeemhuis zich voornamelijk bezighoudt met het opzetten van beveiligingsinfrastructuren, waaronder de implementatie van gateways, richt NTT Security zich op consultancy en de levering van beheerde diensten (zie “Aanvullende informatie”). Voor Andreas Weingarten, General Manager Sales bij Dimension Data, staat de toegevoegde waarde van de overeenkomst buiten kijf: “Samen met NTT Security zijn we nu in staat om onze klanten hoogwaardige consultancydiensten aan te bieden, zoals advies over governance, risk & compliance of penetratietesten, iets wat we voorheen niet in deze vorm deden.”

Addendum
Competentiecentrum voor beveiliging

NTT Security beheert wereldwijd tien Security Operations Centres (SOC), waarvan één in het Duitse hoofdkantoor in Ismaning bij München. De onderneming exploiteert ook een wereldwijd platform voor beheerde beveiligingsdiensten. Deze biedt op de behoeften van de klant toegesneden diensten, variërend van geautomatiseerde veiligheidsanalyse tot het beheer van mobiele apparatuur. Het portfolio van de dienstverlener omvat ook diensten zoals advies over governance, risk & compliance (GRC) of incidentrespons, evenals de simulatie van geavanceerde aanhoudende bedreigingen (APT) en penetratietests.

Gewijzigde strategie

De nieuwe rol van NTT Security vloeit uiteindelijk voort uit een wijziging in de bedrijfsstrategie. Terwijl de NTT-bedrijven in het verleden ieder voor zich handelden zonder belangrijke operationele contactpunten, is er de afgelopen twee of drie jaar binnen de groep een inspanning geleverd om de activiteiten meer op elkaar af te stemmen. Het toenemende belang dat klanten hechten aan IT-beveiliging is ongetwijfeld een drijvende kracht achter deze ontwikkeling, maar niet de enige.

De digitale transformatie stelt in het algemeen veel zaken ter discussie die een paar jaar geleden nog als vanzelfsprekend werden beschouwd in de IT. Als onderdeel van hun cloudstrategie besteden bedrijven nu bijvoorbeeld on-premises-installaties die vroeger hun vaste locatie in het campusdatacenter hadden, uit aan colocatieproviders. Dit betekent dat het housing-model, dat oorspronkelijk door internetbedrijven werd gebruikt maar nu ook door managed service providers en hyperscalers, aan populariteit wint.

NTT heeft ongeveer twee jaar geleden op deze trend gereageerd met een grote overname in Duitsland. De ICT-groep, die op dat moment al een van de grootste colocatieproviders in Azië was, nam in juni 2015 de Duitse marktleider E-Shelter over (de deal werd in maart aangekondigd). Met 65.000 vierkante meter alleen al in Frankfurt/Main is het bedrijf, dat ook vestigingen heeft in Berlijn, Hamburg, München, Wenen en Zürich, de grootste datacenterexploitant in de metropool Main. Wereldwijd staat NTT op de derde plaats in de colocatiemarkt, achter Equinix en Digital Realty, volgens Synergy Reserach.

Hybride scenario’s

Met name in Duitsland is E-Shelter een duidelijke aanwinst voor de groep omdat het essentiële diensten aan zijn aanbod toevoegt. Grote colocatie-aanbieders leveren niet alleen gebouwen, elektriciteit en koeling. Zij bieden ook diverse connectiviteitsopties via talrijke carrier-netwerken, en zij bieden klanten directe toegang tot de hyperscalers. Bij de implementatie van hybride scenario’s verplaatsen bedrijven daarom delen van hun IT naar een colocatieprovider, omdat daar private en publieke clouds veilig en met lage latency met elkaar kunnen worden verbonden. “Cloud en colocatie zijn natuurlijke bondgenoten,” schreven de analisten van Gartner enige tijd geleden.

Ook bij E-Shelter – vergelijkbaar met NTT Security – ligt de focus niet op verkoop. “Het heeft voor ons geen zin om zelfs de Zwabische schroevenfabrikant of de Neder-Beierse toeleverancier van auto’s aan te spreken,” verklaart Rupprecht Rittweger, oprichter en CEO van E-Shelter. Dergelijke klanten zijn voor de datacenterspecialist gemakkelijker te bereiken via zijn zusterbedrijven.

In ieder geval is de trend dat bedrijven colocatiediensten niet afzonderlijk afnemen, maar als onderdeel van een groter dienstenpakket. “Ze willen niet langer verschillende individuele contracten tekenen,” merkt Rittweger op. “Het gaat hen om de infrastructuur, die zij zo holistisch mogelijk willen inkopen.” In het algemeen is het koopgedrag in de IT-sector aan het veranderen, melden ook de andere NTT-vertegenwoordigers. Klanten hebben de neiging grotere pakketten te kopen.

Nieuwe rol van IT

De deskundigen zien de reden hiervoor in het feit dat de rol van IT-managers verandert door de digitalisering. Terwijl het vroeger de taak van de CIO was om te zorgen voor efficiënte en soepele IT-activiteiten, wordt tegenwoordig van hem verwacht dat hij bijdraagt aan het ontwerp en de implementatie van digitale bedrijfsmodellen, legt NTT Data CEO Rehders uit. “Hij moet een geaccepteerde gesprekspartner worden voor de zakelijke besluitvormers in zijn bedrijf. Anders zou hij aan belang inboeten en zou er een Chief Digital Officer (CDO) voor hem komen te staan. De veranderde situatie dwingt de CIO ertoe meer taken in het bedrijf uit te besteden en diensten in grotere blokken in te kopen. Alleen zo kan de IT-baas zich concentreren op zijn nieuwe rol.

De NTT Group, wiens portfolio de IT-stack bestrijkt van gebouwinfrastructuur tot systemen en applicaties tot beveiliging, is nu goed gepositioneerd voor deze behoefte, vat Dimension Data-manager Weingarten samen. “Als groep halen we voor klanten de complexiteit uit de bedrijfsvoering, zodanig dat de CIO zich kan richten op zijn innovatie-onderwerpen.” Om de strategie te laten werken, moeten de NTT-bedrijven natuurlijk als een eenheid worden gezien. Dit is waar de vier managers aan werken, zoals zij unaniem benadrukken. Samen willen ze de “One NTT”-aanpak in de toekomst verder doorvoeren.