Wat is opknappen?

In de IT-sector staat refurbishing voor het reviseren van technische componenten met het oog op hernieuwd gebruik en marketing.

Refurbishers maken apparaten en componenten zoals printers, kopieerapparaten, monitoren, pc’s, software, toner- en inktcartridges verder bruikbaar door een technische revisie. Refurbishing – ook wel Green IT genoemd – is gericht op duurzaamheid en ecologische aspecten.

Waarom refurbishing zinvol kan zijn

Vooral de online postorderhandel heeft ertoe geleid dat apparaten zoals pc’s of printers, maar ook softwarecomponenten, vaak na een controle van 14 dagen door klanten worden geretourneerd. Veel klanten hebben er een gewoonte van gemaakt om verschillende types van een toestel te bestellen om ze uit te proberen. Daarbij is het van meet af aan de bedoeling dat slechts één aankoopartikel bij de klant blijft en al het andere wordt teruggezonden. Uit een oogpunt van duurzaamheid en ecologie is het rampzalig als de geretourneerde goederen – in principe bijna nieuw – niet meer op de markt worden gebracht.

Refurbishing biedt hier een kans om deze bijna-nieuwe apparaten eventueel door te verkopen met een nieuwe garantie en een kleine korting op de prijs. Bij bedrijfsliquidaties blijven vaak ook hoogwaardige IT-componenten achter die met een technische revisie nog een paar jaar kunnen worden gebruikt. Er zijn al bedrijven opgericht die zich op permanente basis als refurbishers beschouwen en alleen technisch gereviseerde goederen aanbieden.

Refurbishing: een model met toekomst

Vaak wordt het gebruik van hoogwaardige IT-componenten voor een te korte periode ontworpen. Veel dingen hier kunnen na een technische opknapbeurt of kleine toevoeging veel langer worden gebruikt. Uit ecologisch oogpunt, maar in toenemende mate ook uit economisch oogpunt, is het nauwelijks te rechtvaardigen om permanent alleen op nieuwe produktie en nieuwe aankopen te vertrouwen. Grondstoffen worden verspild en waardevolle technische componenten van hoge kwaliteit worden weggegooid voordat ze het einde van hun werkelijke levensduur hebben bereikt.

In de professionele omgeving is het soms onvermijdelijk dat door de korte levenscycli van bijvoorbeeld softwareproducten altijd de laatste versie nodig is. In de particuliere sector is de nieuwste software echter niet altijd nodig. Hetzelfde geldt voor hardwarecomponenten. Opknappen maakt het mogelijk om zuiniger en rationeler om te springen met kostbare hulpbronnen. Refurbishers zijn de pioniers van een nieuwe, bewustere manier van denken.