Poste Italiane ligt plat: onmogelijk te bereiken via app en site. What’s happening

Poste.it en de Poste-app werken sinds vanochtend niet meer. Gebruikers hebben geen toegang tot hun profiel en kunnen geen normale verrichtingen uitvoeren

Sinds vandaag, vrijdag 15 november, kunnen degenen die een rekening of een herlaadbare kredietkaart bij Poste Italiane hebben, geen toegang meer krijgen tot hun profiel. De website en de app van Poste.it liggen plat en er kunnen geen verrichtingen worden uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld onlinebetalingen) en in sommige gevallen zijn er ook problemen met afhalingen aan het loket van Bancoposta. Kortom, Poste.it ligt plat en de gebruikers uiten hun frustratie online.

Sinds de ochtend zijn er tientallen en honderden meldingen geweest, zowel op portaalsites van de sector (zoals DownDetector) als op sociale netwerken, waar het social care team druk bezig is met het beantwoorden van verzoeken van gebruikers die hun saldo niet kunnen controleren, geen rekening-couranttransacties kunnen uitvoeren en hun PostePay niet kunnen opwaarderen. In feite hebben de gebruikers geen toegang tot hun persoonlijke profiel: het systeem geeft voor de meesten onbegrijpelijke foutmeldingen terug (een volledig wit scherm met de melding “500” of “GC01”) en is dus van weinig nut voor de eindgebruikers.

Een soort digitale Caporetto, die echter een zeer specifieke oorzaak lijkt te hebben. De technici van Poste Italiane zijn al bezig het probleem op te lossen en het is niet uitgesloten dat de situatie in de komende minuten weer normaal zal zijn.

Wat betekenen de foutmeldingen “500” en “GC01” van Poste Italiane

Als u zich afvraagt wat de fouten 500 en GC01 van Poste Italiane zijn, moet u uitgaan van deductie. Poste stelt namelijk geen “technisch handboek” ter beschikking en de gebruikers, vooral zij die geen kennis van computers hebben, tasten in het duister. Error 500 kan echter worden herleid tot een “Error 500”-bericht dat door de servers wordt getoond wanneer zij overbelast zijn of er een fout in hun configuratiebestand is. Waarschijnlijk zijn de servers van Poste Italiane om wat voor reden dan ook onbereikbaar en hebben gebruikers geen toegang tot hun persoonlijke accounts.

Poste Italiane werkt niet, wat we tot nu toe weten

De sociale ondersteuningsdienst geeft al een paar minuten informatie over wat er met de systemen van Poste Italiane aan de hand is, en probeert te reageren op de tientallen berichten die gebruikers zowel op Facebook als Twitter sturen. Met name een van de exploitanten heeft verduidelijkt dat de problemen te wijten zijn aan een update van de IT-systemen van Poste Italiane. “Hallo Angela, er zijn enkele technische updates aan de gang, onze technici werken eraan om de dienst zo snel mogelijk weer beschikbaar te maken. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak. Voor ondersteuning bij onze diensten kunt u ons een privébericht sturen op Facebook”.

Op dit moment kunnen we dus niets anders doen dan wachten tot de technici klaar zijn met de actualiserings- en onderhoudswerkzaamheden, in de hoop dat ze zo snel mogelijk klaar zullen zijn.