Messenger: wat het is, functies en wat er nieuw is in 2019

Messenger is een instant messaging app die sinds 2015 niet meer geïntegreerd is in Facebook, hoewel het de facto eigendom blijft van Facebook, in feite wordt het beheerd als een programma van derden, om ook buiten het sociale netwerk voldoende prestaties te garanderen en Messenger ook zonder Facebook te gebruiken.

Onder de nieuwe functies van het platform, die de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd, maakt Messenger bijvoorbeeld videogesprekken, groepschats en videoconferenties, het delen van locaties en zelfs grote bestanden mogelijk, die zowel vanaf mobiele apparaten als pc’s toegankelijk zijn.

Laten we eens kijken hoe Messenger werkt, wat op dit moment de interessantste diensten zijn en wat er in 2019 aan zit te komen.

Messenger: wat het is en hoe het werkt

Messenger is een berichten-app die eigendom is van Facebook. Aanvankelijk was de app ingebed in het sociale netwerk, waar het aanvullende diensten aan gebruikers bood, maar in 2014 werd een scheiding gemaakt, waardoor Messenger effectief van Facebook werd afgesplitst, hoewel ze redelijk geïntegreerd bleven. De eerste versie van Messenger werd gelanceerd in 2011, als een chatroom voor Facebook-leden, die vertrouwelijke berichten konden uitwisselen. Na de aankoop van Whatsapp in februari 2014 dachten velen dat het platform van Mark Zuckerberg Messenger in de steek zou laten, maar dat was niet het geval.

Terwijl Whatsapp voorlopig een zelfstandige entiteit bleef, los van het Facebook-universum, werd Messenger volledig gemoderniseerd en uitgerust met de nieuwste technologie.

Sinds eind 2015, toen de eerste vernieuwingen van de app werden geïntroduceerd, is Messenger tot op de dag van vandaag uitgegroeid tot een uiterst geavanceerde applicatie, waarmee je berichten, foto’s en video’s kunt versturen en ontvangen, online games kunt spelen, content kunt verwijderen en nog veel meer.

Hoe download en installeer je Messenger

Messenger is een volledig gratis app, gratis te downloaden in de Google Play Store, App Store en Windows Store, compatibel met elk mobiel apparaat van Android, iOS en Windows Phone.

De nieuwste versie van Messenger is uitgebracht op 7 maart 2019, met wereldwijd al meer dan 1 miljard downloads.

Om de app te downloaden, gaat u naar de online winkels van Google, Apple en Windows en downloadt en installeert u de app op uw mobiele apparaat.

Als u klaar bent, moet u zich aanmelden met uw Facebook-gegevens of door een nieuw profiel aan te maken. Om een gebruikersnaam te wijzigen, wordt u om wat persoonlijke informatie gevraagd, waaronder uw telefoonnummer en een e-mailadres, maar het enige wat u hoeft te doen is de wizard te volgen en vervolgens in te loggen op het platform.

Het hele proces neemt slechts enkele ogenblikken in beslag, dus in een paar minuten kunt u al een conservering met een vriend beginnen.

Gesprekken op Messenger

De belangrijkste functie van Messenger zijn gesprekken, dat wil zeggen chats die je kunt beginnen met een persoon uit je lijst met contactpersonen, of door een bericht te sturen naar een persoon op Facebook.

In dit geval stuur je gewoon een verzoek naar de andere persoon en als die antwoordt, begin je direct een gesprek binnen de applicatie. Om het gemakkelijker te maken je vrienden te vinden, kun je bij Messenger je persoonlijke contactenlijst importeren, hetzij van Facebook, hetzij uit het adresboek van je smartphone.

Het maakt niet uit als sommige mensen niet als ‘vriend’ geregistreerd staan op het platform, je kunt ze toch berichten sturen, die onbeantwoord zullen blijven. Na het instellen van de app verschijnt het hoofdscherm van Messenger, met aan de linkerkant je contactpersonen in een lijst waar je met je muis doorheen kunt scrollen, terwijl de middelste kolom de berichten markeert die je hebt verzonden. De rechterkolom daarentegen toont onmiddellijk een aantal functies met betrekking tot gesprekken.

Als u bijvoorbeeld een vriend uit de lijst selecteert, kunt u de contactpersoon bekijken via een tandwiel aan de zijkant met een vervolgkeuzemenu. Hier zijn een aantal diensten beschikbaar, waaronder het uitschakelen van meldingen alleen voor berichten van die persoon, het archiveren van verzonden berichten en het verwijderen van gesprekken die je hebt gevoerd.

Je kunt het bericht ook als gelezen markeren, ervoor kiezen gesprekken met dat specifieke contact te negeren, de persoon te blokkeren of feedback naar Messenger te sturen, via het item “Er is een probleem”.

Als u hierop klikt, kunt u een officiële melding versturen, bijvoorbeeld omdat de persoon zelfmoordintenties heeft geuit, ongepast materiaal heeft gedeeld, zich heeft beziggehouden met ongeoorloofde verkoop of zich heeft schuldig gemaakt aan gedrag dat als intimiderend wordt beschouwd.

Daarnaast zijn er nog andere gerelateerde diensten, zoals het zoeken naar trefwoorden in gesprekken, het activeren van meldingen voor dat contact, het wijzigen van de bijnamen van beiden, het aanpassen van de achtergrond van die specifieke chat en het instellen van enkele emoji uit de lijst.

Ten slotte kunt u in het laatste deel van het rechtermenu de foto’s en video’s bekijken die u hebt gedeeld, en deze in een apart venster openen door er simpelweg met uw muis op te klikken.

In het centrale gedeelte van het Messenger-scherm vindt u de chat die op dat moment actief is. Naast het schrijven van een bericht met behulp van de tekeninvoerbalk, zijn er een reeks pictogrammen waarmee je emoji, GIF’s en stickers kunt toevoegen, een bestand kunt toevoegen om te delen, de microfoon kunt activeren om een spraakbericht te sturen, een foto in realtime kunt maken en liken.

Een van de laatste innovaties in Messenger is het extra pictogram, waarmee je een van de games kunt activeren die beschikbaar zijn in de applicatie. Je kunt het spel niet alleen zelf spelen in Messenger, maar je kunt de activiteit ook delen met je vrienden, of de resultaten openbaar maken door ze direct op je Facebook-profiel te plaatsen. De spellen zijn Uno, Pop Stone 2, Halloween Monster, Quiz Planet en 8 Ball Pool.

Als je op ‘Meer spellen’ klikt, kom je bij de volledige lijst op Facebook Instant Games.

Hoe krijg je toegang tot Messenger zonder Facebook

Sinds 2015 is Messenger een aparte app van Facebook, hoewel het nog steeds sterk geïntegreerd is in het sociale netwerk, zodat je het ook kunt gebruiken als je geen lid bent van Facebook.

Naast de app voor Android, iPhone en Windows Phone, kun je ook de desktopversie van Messenger gebruiken, via het officiële portaal op www.messenger.com. Hier kun je je registreren door een nieuw account aan te maken, zonder in te loggen bij Facebook.

Daartoe moet je bij de registratie de optie “je zit niet bij Facebook” selecteren en je telefoonnummer invoeren voor de registratie.

Op deze manier zijn de contacten in het sociale netwerk niet zichtbaar op Messenger, zodat je vrij bent om de contactenlijst uit je adresboek te importeren en gesprekken met je vrienden te beginnen. De dienst blijft gratis, waardoor het een levensvatbaar alternatief is voor Whatsapp, dat ook eigendom is van Facebook.

Hoe maak je een groep en meerdere gesprekken

In Messenger kun je, naast andere functies, een groep maken en meerdere gesprekken voeren met meerdere mensen tegelijk. Om de chat te activeren, hoeft u alleen maar de applicatie te openen en het juiste pictogram te selecteren, meestal in het menu bovenaan, met een figuur die drie silhouetten van mensen voorstelt.

De app stelt u vervolgens in staat de groep aan te passen, bijvoorbeeld door een naam en een foto te kiezen; u hoeft alleen maar op ‘Nieuwe groep’ te klikken en de tekst en afbeelding in te voeren.

Daarna kunt u uw vrienden uitnodigen door het lege vakje naast elke contactpersoon aan te vinken en op ‘Groep maken’ te klikken om de bewerking te voltooien.

Door de meervoudige conversatie te openen kunt u in realtime praten met alle mensen in uw kring, of foto’s, emoticons en spraakberichten delen. Wanneer er iets wordt gepost, ontvangt iedereen in de groep meldingen, maar je kunt ze op elk moment uitschakelen als dat nodig is.

Hoe maak je een videogesprek op Messenger

Een van de meest interessante functies van Messenger is videobellen. Met de applicatie kunt u videogesprekken voeren met uw contacten door het desbetreffende pictogram te selecteren in het menu in de rechterbovenhoek.

Ook in dit geval moet u een persoon uit uw adresboek kiezen, op het camerasymbool klikken en wachten tot de andere persoon antwoordt, vergelijkbaar met wat u met Skype doet.

Tijdens het gesprek zijn er snelkoppelingspictogrammen om de microfoon in of uit te schakelen, de camera in of uit te schakelen, terug te keren naar de chat en het frame om te keren.

Om de dienst te beëindigen, klikt u gewoon op het rode pictogram in het midden van het scherm. Op dezelfde manier kun je videogesprekken voeren op Messenger vanaf je pc door naar de desktopversie van de applicatie te gaan, in te loggen met je Facebook- of Messenger-specifieke gegevens, het contact te selecteren en het visuele gesprek te activeren.

Om een groepsvideogesprek te starten, moet u naar het gedeelte Gesprekken gaan, de groepschat instellen, deelnemers uitnodigen en een echt Messenger-videogesprek starten.

Hoe u berichten van Messenger kunt verwijderen en archiveren

Het komt vaak voor dat u berichten van Messenger wilt verwijderen omdat ze niet meer relevant zijn of ongepast worden geacht.

Vanop mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones, selecteert u de chat en verwijdert u het gesprek als u alle berichten wilt verwijderen, anders selecteert u gewoon afzonderlijke teksten en verwijdert u delen ervan.

Vanop pc’s werkt het op een vergelijkbare manier, aangezien u het tandwielpictogram kunt gebruiken om specifieke berichten te verwijderen, maar ook hele gesprekken en chats, individueel of als groep.

In het verleden was het ook mogelijk om meerdere berichten tegelijk te verwijderen, maar deze functie is nu gedeactiveerd, waardoor het officieel niet mogelijk is om alle teksten in één keer te verwijderen.

Echter zijn er applicaties en browserextensies waarmee u dit kunt verhelpen. Een daarvan is Message Cleaner, dat gratis kan worden gedownload uit de Chrome Web Store.

Nadat u het hebt geïnstalleerd, opent u chatberichten van Messenger, activeert u de extensie en gebruikt u de knop “Alle berichten verwijderen” om alle berichten in één keer te verwijderen.

Hier zit echter een belangrijk detail.

In tegenstelling tot Whatsapp, waar het sinds kort mogelijk is berichten te verwijderen en voor niemand meer zichtbaar te maken, is dat bij Messenger niet het geval. Zelfs na verwijdering kunnen chatgebruikers berichten blijven bekijken, die alleen van hun profiel worden verwijderd.

Aternatief kunnen berichten worden gearchiveerd door oudere chats op te ruimen, wederom met behulp van het tandwielpictogram, waarbij u eenvoudig de berichten selecteert en op ‘Archiveren’ klikt.

Deze teksten kunnen op elk gewenst moment worden bekeken via de instellingen van Messenger. Selecteer in het tandwiel, meestal linksboven in het hoofdscherm, het item “Gearchiveerde gesprekken” en open de bestanden daarin. Op deze manier kunt u uw gearchiveerde berichten controleren en later besluiten om sommige te verwijderen en andere belangrijker te laten.

Hoe verwijderde berichten van Messenger herstellen

Hoewel het mogelijk is om berichten in Messenger te verwijderen, kan het soms nodig zijn om het tegenovergestelde te doen, d.w.z. berichten herstellen die zijn verwijderd of per ongeluk verloren zijn gegaan. Om dit vanaf uw pc te doen, moet u eerst controleren of ze zich in het archief bevinden. In dat geval hoeft u alleen maar de instellingen te openen, de optie ‘Gearchiveerde gesprekken’ te selecteren en de berichten te bekijken die oorspronkelijk uit de chat zijn verdwenen.

Voor extra veiligheid kunt u het archief downloaden van de startpagina van Facebook.

U hoeft alleen maar naar de algemene instellingen te gaan en de optie ‘Een kopie downloaden’ te activeren en te kiezen welk archief u op uw pc wilt opslaan als voorzorgsmaatregel tegen ongemak, door het in zip-formaat te downloaden.

Om berichten van mobiele apparaten op te halen, moet u de app openen, de instellingen openen en de archieven bekijken, anders kunt u de cachekopie van uw apparaat openen, in het interne geheugen, dat zich in de mappen Android, data, com.facebook.orca, cache, fb_temp bevindt.

Messenger: hoe weet u of het bericht is gelezen?

Wanneer je een bericht verstuurt op Messenger, vraag je je vaak af of het wel of niet is gelezen, maar het is vrij eenvoudig om te controleren of het wel of niet is gelezen op zowel Android- als iOS-apparaten.

Om te zien of een bericht al dan niet is bekeken, selecteer je de tekst in kwestie, of de GIF of spraaknotitie, en je kunt de status binnen enkele ogenblikken controleren. Als het bericht is verzonden, verschijnt er een blauw vinkje met een witte achtergrond naast en als het bericht nog in behandeling is, verschijnt er een blauw met wit bolletje.

Als het bericht de ontvanger heeft bereikt, verschijnt er een wit vinkje met een blauwe achtergrond, wat aangeeft dat de smartphone van de andere gebruiker is ingeschakeld en actief is.

Als het bericht wordt gelezen, verschijnt er ten slotte een miniatuur van het profiel van de contactpersoon, als bewijs dat de persoon het bericht zowel heeft ontvangen als gelezen. Dit maakt het gemakkelijk om het gedrag van de andere gebruiker te beoordelen, die op dat moment misschien geen zin heeft om te antwoorden.

Hoe verwijder je recente Messenger-zoekopdrachten

Soms is het verwijderen van berichten niet genoeg, want je moet misschien ook recente Messenger-zoekopdrachten verwijderen, bijvoorbeeld zodat iemand met toegang tot je smartphone niet weet naar wie je onlangs hebt gezocht.

Van mobiele apparaten, Android en iOS, moet je de algemene instellingen van de telefoon openen, aangezien er nog geen dienst is geïntegreerd in Messenger, dus de enige oplossing is om de gegevens van de smartphone te verwijderen.

Om dit te doen op Android moet je naar de instellingen gaan, de lijst met applicaties openen, Messenger selecteren, “Geheugen” en klikken op “Gegevens verwijderen”. Dit is een snelle en eenvoudige bewerking, maar zoals u kunt zien, kunt u niet alleen specifieke gegevens voor een bepaalde zoekopdracht selecteren, aangezien alle gegevens in bulk worden verwijderd.

Vanuit iOS is de procedure vrij gelijkaardig. Eerst moet je je aanmelden bij Facebook, naar instellingen gaan, op “Beveiliging en toegang” klikken, “Meer” kiezen, Messenger selecteren, “Menu” en je ten slotte afmelden.

Op deze manier zijn je recente zoekopdrachten naar Messenger bij je volgende aanmelding uit de lijst verwijderd en niet meer zichtbaar. Om recente Messenger-zoekopdrachten van de desktop te verwijderen, moet je nog steeds inloggen op Facebook, de zoekbalk openen en naar “bewerken” gaan, de optie “zoekopdrachten verwijderen” kiezen en bevestigen. Hier kun je, anders dan op mobiele apparaten, afzonderlijke zoekopdrachten verwijderen, waarbij je alleen de zoekopdrachten verwijdert die je wilt hebben en alle andere overlaat.

Hoe deactiveer je Messenger

Om te verwijderen van Messenger verwijder je niet simpelweg de applicatie, aangezien je gegevens er nog steeds zullen zijn, zichtbaar voor al je vrienden en andere gebruikers.

Om je profiel te verwijderen moet je Messenger vervolgens deactiveren, maar om dit te doen moet je eerst je Facebook-account deactiveren. Om dit te doen, moet je eerst je Facebook-account deactiveren. Zodra je dit hebt gedaan, open je Messenger, ga je naar je profielinstellingen in het menu linksboven, selecteer je ‘Wettelijke en reglementaire informatie’ en klik je op ‘Messenger deactiveren’, bevestig je dit door je persoonlijke wachtwoord in te voeren, op ‘Doorgaan’ te drukken en op ‘Deactiveren’ te klikken.

Of je kunt gewoon bepaalde functies deactiveren, zoals meldingen, of jezelf onzichtbaar maken voor andere gebruikers.

Om meldingen uit te schakelen, zodat u niet de hele tijd wordt gestoord door berichtmeldingen, opent u de instellingen door op uw profielfoto te klikken, selecteert u “Meldingen en geluiden” en bepaalt u hoe lang u meldingen wilt uitschakelen, van 15 minuten tot 24 uur.

Om Messenger inactief te laten, zelfs wanneer u uw smartphone gebruikt, opent u het menu van de toepassing, selecteert u de functie “Actief” en stelt u de modus in op uit, met behulp van de daarvoor bestemde schakelaar. Om dit te controleren, hoeft u alleen maar te kijken of het groene bolletje nog wordt weergegeven. Als dit bolletje niet wordt weergegeven, betekent dit dat uw telefoon uit staat.

Dit zorgt ervoor dat u niet wordt gestoord, omdat het voor anderen lijkt alsof uw telefoon uit staat, maar u kunt geen andere Messenger-gebruikers zien tenzij u de schakelaar voor de actieve status weer inschakelt.

Hoe betaal je met Messenger om geld te versturen en te ontvangen

Een van de meest innovatieve functies van Messenger, die ongeveer twee jaar geleden werd geïntroduceerd, is de mogelijkheid om elektronisch geld te versturen en te ontvangen. Het is een geldovermakingsdienst die momenteel alleen actief is in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar in 2019 mogelijk ook in Italië wordt gelanceerd.

In een notendop kun je met geautoriseerde betaalapps tot 50 euro overmaken en naar iedereen in je contacten sturen.

Om dit te doen, moet je een debet- of creditcard aan je Messenger-profiel koppelen, de kaartoverdracht naar je account activeren en de betalingen gebruiken om kleine transacties af te wikkelen. Het gebeurt allemaal volledig online, dus het is snel en ongecompliceerd, maar het roept wel vragen op over de veiligheid en privacy van je bankgegevens, vooral na de recente Cambridge Analytica-schandalen.

De nieuwe functies van Messenger voor 2019

Messenger wordt voortdurend geüpdatet door de ontwikkelaars, waarbij nieuwe functies, extra functionaliteit en verbeteringen van het beveiligingsprotocol worden geïntroduceerd om de app betrouwbaarder, moderner en veiliger te maken.

In 2019 is net de vierde versie van Messenger verschenen, met volledig herziene en aantrekkelijkere graphics en een nog hoger aanpassingsniveau dan de huidige versie, namelijk Messenger Lite.

Hiermee wordt het eenvoudiger om zowel groepschats als contacten te beheren, verhaalcarrousels op te zetten en toegang te krijgen tot meer games dan ooit tevoren.

De enige tegenvaller is de langverwachte donkere achtergrond, die waarschijnlijk later zal worden geïmplementeerd, terwijl de functionaliteit voor polls, betalingen en het delen van locaties is verbeterd. De nieuwe kleuren zijn veel subtieler en maken verschillende grafische combinaties mogelijk voor elke chat en elk contact.

Voor berichten zijn er nu vijf kleuren beschikbaar, instelbaar vanuit de instellingen, waaronder roze en lichtblauw, paars en rood, groen en geel, lichtblauw en groen, geel en oranje.

Er zijn drie nieuwe tabbladen: een voor actieve gesprekken, vergelijkbaar met het tabblad in de derde versie van Messenger, een voor contactpersonen, om ook snel verhalen te openen, en een voor de functie “Verkennen”, om eindelijk snel alle opties in het hoofdmenu van Messenger te kunnen beheren.

Een van de nieuwe functies die binnenkort beschikbaar komen, is de mogelijke fusie van Messenger met Instagram en de wegwerpberichten, een functie die rechtstreeks van Snapchat is overgenomen en waaraan technici al enige tijd werken, waarmee je getimede berichten kunt versturen die zichzelf na 24 uur verwijderen.

Hetzelfde geldt voor de geheime chats, die de privacy van gesprekken op Messenger zouden kunnen vergroten en tegemoetkomen aan de behoeften van gebruikers, die steeds meer op zoek zijn naar een privéweb en minder blootgesteld zijn aan het publieke domein.