Fitbit koopt Pebble, het smartwatchbedrijf zat in diepe crisis

Het wearablebedrijf heeft Pebble tegen een zeer lage prijs, 35 tot 40 miljoen dollar, overgenomen, gezien de grote schulden die de afgelopen jaren waren opgebouwd

Fitbit versterkt zijn macht op de wearablemarkt door Pebble te kopen, het bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van smartwatches. De beslissing van Fitbit was een verstandige, gezien het feit dat de financiƫle problemen van Pebble de uiteindelijke prijs van de overname hebben verlaagd tot 40 miljoen dollar.

Fitbit neemt de software en het personeelsbestand van Pebble over.

Tot voor kort was Pebble een groeiend bedrijf met een omzet van rond de 70-75 miljoen dollar. De laatste tijd zijn de schulden door de teruglopende verkopen echter opgelopen en volgens geruchten van The Information heeft Fitbit de overname voor een prijs tussen de 35 en 40 miljoen kunnen doorworstelen. Een bedrag dat nauwelijks de opgestapelde schulden dekt. Pebble had in oktober geprobeerd zichzelf te herlanceren met de release van zijn nieuwe smartwatch, maar de gaten in het voorgaande jaar waren te groot. In maart was ongeveer 25% van het personeel ontslagen. Eind 2015 had het bedrijf 28 miljoen schuld opgebouwd.

Is de belangstelling voor smartwatches afgenomen?

Sommige marktanalisten hebben de felle concurrentie van Apple met zijn smartwatches aangewezen als de reden voor de crisis bij Pebble. Volgens anderen is de belangrijkste vijand van het bedrijf echter de markt voor wearables geweest, met name smartwatches. Na de aanvankelijke belangstelling trekken smartwatches steeds minder nieuwe consumenten aan. En sommigen vragen zich af of deze apparaten, zoals we ze nu kennen, een solide toekomst hebben. Fitbit gelooft daarin en wil de kennis van Pebble combineren met de aantrekkingskracht van zijn apparaten om zijn gebruikersbasis te vergroten. Gezien de lage overnameprijs, is het een berekende gok.