De term serverless verwijst naar een speciaal model voor het ontwikkelen en uitvoeren van apps. Beide processen vinden cloud-native plaats. De ontwikkelaars maken dus geen gebruik van hun eigen server. Het model heeft echter niet alleen voordelen.
Wanneer we het over serverless hebben, hebben we het meestal over een speciale ontwikkelvorm. Dit gebeurt cloud-native. Dit betekent dat de fysieke servers bij de cloud-operator blijven en door hem worden beheerd. Een op de juiste wijze gecreëerde toepassing wordt verpakt in een container en op die manier beschikbaar gemaakt. Het voordeel van een dergelijke serverloze architectuur is dat de toepassingen automatisch kunnen worden geschaald naar gelang van de vraag. De cloud provider handelt dit proces immers af als de server operator. Dit is ook het essentiële verschil tussen cloud computing en serverless computing. Het schalen is in andermans handen.
Serverless Framework: Serverless ontwikkelen
Om een serverless architectuur te kunnen gebruiken voor het ontwikkelen en aanbieden van apps, is een apart besturingssysteem nodig dat wordt begrepen door de servers die voor de cloud worden gebruikt. De open source oplossing Serverless Framework, dat gebruik maakt van Node.js, wordt hier vaak voor gebruikt. AWS Lambda maakt hier bijvoorbeeld gebruik van voor serverless computing.
Voordelen en nadelen van serverless gaan
Ga je serverless, dan biedt dat twee belangrijke voordelen: Ten eerste is het model efficiënter. Voor andere ontwikkelingen moeten eigen servers worden onderhouden, zelfs wanneer zij niet nodig zijn. Hetzelfde geldt voor app deployment. Deze kosten worden geëlimineerd. Ten tweede neemt de productiviteit toe omdat routinetaken worden afgehandeld door de cloud provider. Die Entwickler können sich also voll auf den Kern ihrer Arbeiten fokussieren.
Allerdings gibt es auch einige wichtige Nachteile:
- Serverless zu arbeiten, verlangt umfangreiche Planung.
- Es gibt noch nicht viele Experten, die umfangreiche Erfahrungen haben, da das Modell recht jung ist.
- Es existieren nur wenige Anbieter, die eine flächendeckende Serverless Architecture anbieten können.
- Die Stabilität der Anwendungen bereitet oft Probleme. In der Regel werden deshalb momentan nur Function-as-a-Service (FaaS)- oder Backend-as-a-Service (BaaS)-Anwendungen im Rahmen von Serverless Computing angeboten, die sehr einfach sind.