Exoscale: Lenovo Cloud evolueert verder

Scalable Kubernetes Service (SKS) via het IaaS-platform “Exoscale powered by Lenovo” zijn bedoeld om een snelle instap in zaken “Managed Kubernetes” mogelijk te maken. In de toekomst worden nog meer opslagoplossingen en een onderwijsplatform verwacht.

Als hardwarefabrikant heeft Lenovo een respectabel portfolio: Er zijn Motorola-producten in het mobiele segment, pc-producten met laptops, tablets, monitoren en conferentieoplossingen. In de datacenteromgeving biedt de Chinese hardwarespecialist server- en opslagproducten en speciale oplossingen voor de segmenten HPC (High Performance Computing) en AI (Artificial Intelligence).

Exoscale als aanvulling

Is de cloud aan Lenovo voorbijgegaan? Nee, omdat het Exoscale aanbod aan het portfolio wordt toegevoegd. “Hiermee hebben we ook een cloud-antwoord voor distributeurs en het kanaal in het programma”, meldt Thomas Völter, die als Senior Sales Manager werkzaam is bij de Exoscale, Infrastructure Solution Group binnen de organisatie van Lenovo Duitsland. Achter “Exoscale” staat het cloud-platform voor Iaas van de A1-Telekom dochter “A1 Digital”. De term “Exoscale powered by Lenovo” staat voor een verkoopsamenwerking tussen Lenovo als de hardwareleverancier en Exoscale, die de as-a-service component inbrengt. De samenwerking met A1 Digital bestaat al twee jaar. Nieuw zijn momenteel extra trainingsaanbiedingen voor resellers via de academies van Lenovo en A1 Digital.

Scalable Kubernetes Service

Thomas Völter, Senior Sales Manager Exoscale, Infrastructure Solution Group, Lenovo Germany

Thomas Völter, Senior Sales Manager Exoscale, Infrastructure Solution Group, Lenovo Germany

A1 Digital exploiteert zes datacenters in Europa, waarvan één in München, die volledig is uitgerust, d.w.z. “powered by Lenovo”, zo u wilt. “Met de Exoscale IaaS-oplossing kunnen veel modellen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld hybride oplossingen waarbij een deel van de datacentercapaciteit bij de klant staat en de back-up op Exoscale draait”, zegt Völter. De basis van het productaanbod ligt in de IaaS-omgeving, en er kunnen extra opties worden geboekt, zoals Scalable Kubernetes Service (SKS). Dit zijn beheerde Kubernetes, d.w.z. “Kubernetes as a Service”.

“Na een tijd die vooral in het teken stond van virtualisatie, beweegt IT zich nu sterk in de richting van containers”, aldus de manager van Lenovo. De toegang tot deze containertechnologie moet voor de klant gemakkelijk worden gemaakt met de SKS-oplossing. Klanten kunnen SKS boeken als onderdeel van het basisaanbod “Exoscale powered by Lenovo” via het IaaS-platform en het onmiddellijk gebruiken.

Managed Kubernetes

Waarom Kubernetes? Voor Völter is de tijd er rijp voor: “De markt vraagt om standaardisatie, zodat allerlei toepassingen in allerlei omgevingen kunnen draaien.” Als de klant kiest voor Managed Kubernetes, wordt het volgende uit handen genomen:

  • Installatie en beheer,
  • Backup van Kubernetes,
  • Scaling van Kubernetes en de
  • provisioning van worker nodes.

Zelfs dat de omgeving zo is ontworpen dat deze voldoet aan de eisen voor gegevensbescherming speelt een rol in deze business.

Na de technologische trends van virtualisatie en Kubernetes, klopt het volgende model al op de deur: serverless computing. De IT’er is echter sceptisch: “De volgende stap omhoog vanuit het Kubernetes-model is het serverloze model, maar deze aanpak drijft de prijs enorm op zonder meer toegevoegde waarde te bieden.”

Verdere plannen

Er liggen beproefde zaken in het verschiet: “In de toekomst zullen hier ook opslagaanbiedingen aan worden toegevoegd”, onthult de manager. In 2012 verwierf Lenovo de oplossing “LanSchool”, een aanbieder van een onderwijsplatform, in het kader van de overname van Stoneware. De orkestratiesoftware maakt samenwerking in genetwerkte klaslokalen mogelijk. “Dit product is nu al beschikbaar en zal in de toekomst ook via Exoscale worden aangeboden en te zijner tijd via ons kanaal op de markt worden gebracht,” aldus Völter.