Wat is er anders aan de nieuwe Exynos 2100-chips van Samsung

Met de Exynos 2100 probeert Samsung het prestatiegat met de SoC’s van Qualcomm op één eenvoudige manier te dichten: door voor dezelfde architectuur te kiezen.

Samsung koos CES 2021 uit om de Exynos 2100 te onthullen, de nieuwe SoC die bestemd is om zijn aankomende topsmartphones aan te drijven, zoals die in de Galaxy S21-familie. Ontworpen om de Qualcomm Snapdragon 888 uit te dagen, lijkt hij er in feite veel op: vanaf dit jaar zullen de architectuurverschillen tussen de door Samsung zelf ontwikkelde chips en die van Qualcomm (die Samsung op de Amerikaanse markt gebruikt) veel kleiner zijn.

In tegenstelling tot het verleden, toen Samsung zelf Exynos-processoren ontwierp, is de 2100 een system-on-chip met ARM-ontworpen kernen, net als de processoren van Qualcomm en Mediatek. Dit is een andere reden waarom alle processoren nu erg op elkaar lijken, zelfs wat prestaties betreft. Mediatek heeft de prestatiekloof tussen zijn SoC’s en die van Qualcomm verkleind, en hetzelfde staat te gebeuren met Samsung’s Exynos, die historisch gezien goede processors zijn, maar niet helemaal op het niveau van de Snapdragon.

Samsung Exynos 2100: hoe hij eruitziet

Om deze redenen ziet de nieuwe Samsung Exynos 2100 SoC eruit als een gerebadgede Qualcomm Snapdragon: dezelfde kernen, bijna dezelfde frequenties, bijna identieke capaciteiten. Beide zijn geproduceerd met behulp van een 5nm-procedé, en hebben acht kernen: een ARM Cortex X1 CPU (2,9 GHz op de Exynos, 2,84 GHz op de Snapdragon), drie ARM Cortex A78 CPU’s (2,8 GHz versus 2,4 GHz) en vier ARM Cortex A55 CPU’s (2,2 GHz versus 1,8 GHz). Op papier is de Exynos 2100 dus iets krachtiger dan de Snapdragon 888, maar verbruikt hij meer stroom.

Het enige echte verschil tussen de twee SoC’s is de geïntegreerde GPU: Exynos is uitgerust met ARM Mali G78 MP14, terwijl Snapdragon gebruikmaakt van Qualcomm’s zelf ontwikkelde Adreno 660. Beide oplossingen kunnen camera’s aan met een resolutie tot 200 MP en 5G-netwerken, zowel Sug-6GHz als snellere mmWave.

Wat de Exynos 2100 kan

Als we de kaarten lezen, kunnen we dus verwachten dat de Exynos 2100 op gelijke voet zal presteren met de Snapdragon 888, waar hij zo sterk op lijkt. Enerzijds is dit goed nieuws, want wie in Europa een Samsung-smartphone koopt, zal kunnen genieten van gelijkwaardige prestaties als wie hem in de VS koopt. Aan de andere kant betekent het een afvlakking van Samsung, dat de ontwikkeling van eigen SoC’s heeft opgegeven en bijna volledig vertrouwt op standaard ARM-oplossingen. Over een paar dagen zullen we de waarheid weten over hoe snel de Exynos 2100 is in real-world toepassingen: slechts een paar uur voordat de Samsung Galaxy S21, uitgerust met de Exynos 2100, op de markt komt, zal het web vol staan met benchmarks en enthousiaste of teleurgestelde Samsung fans.