Promarkt-oprichters krijgen twee maanden respijt

De curator van het Berlijnse multimediabedrijf Promarkt Handels GmbH, prof. Rolf Rattunde, is op zoek naar investeerders voor het bedrijf. De activiteiten zullen in ieder geval tot begin mei normaal worden voortgezet.

Omdat de franchisegever Electronic Partner (EP) niet langer aansprakelijk wilde zijn voor de verplichtingen van het Berlijnse bedrijf en de del credere-overeenkomst zonder voorafgaande kennisgeving had opgezegd, moesten Promarkt-oprichters Michael en Matthias Wegert het faillissement aanvragen voor hun 27 Medimax-winkels. Na gesprekken met de curator Rolf Rattunde heeft Electronic Partner nu echter verzekerd dat het de winkels tot begin mei zal blijven bevoorraden met het volledige assortiment producten. Dit betekent dat de activiteiten de komende twee maanden ongewijzigd kunnen worden voortgezet.

EP heeft tot dusver geweigerd commentaar te geven op de redenen voor de beƫindiging van het contract. De verhuizing van EP werd echter voorafgegaan door een herstructurering van het in Berlijn gevestigde multimediabedrijf Promarkt Handels GmbH met als doel de kosten onder controle te krijgen. Bovendien werden vier winkels gesloten.

De curator moet nu snel investeerders zien te vinden die bereid zijn het bedrijf zo volledig mogelijk over te nemen. Zijn oordeel is dan ook positief: de 680 medewerkers zijn zeer betrokken, de reeds voor de faillissementsaanvraag ingezette herstructurering heeft de administratie gestroomlijnd, het bedrijf draait goed en bij een overname maken ook de online activiteiten en de rechten op de naam Promarkt deel uit van het totaalpakket.

Maar Rattunde meent ook dat de keten mogelijk op eigen kracht kan worden voortgezet. Parallel met het zoeken naar investeerders wordt daarom een insolventieplan opgesteld om de onderneming “van de grond te helpen” indien geen financier kan worden gevonden. Verwacht wordt dat de insolventieprocedure begin mei zal worden ingeleid, zo deelde Rattunde, die werkzaam is bij het advocatenkantoor Leonhardt Westhelle & Partner in Berlijn, mee.